NB I

Minőségi keretszűkítés után Győr megcélozza Európát

  • Göbölyös János


Július tizenötödikétől újra lehet számolgatni. Pénteken délután hat órakor a Debrecen–Vasas mérkőzéssel elkezdődik az OTP Bank Liga névre keresztelt NB I-es szezon, s bár a keretek az átigazolási időszak végéig, azaz augusztus 31-ig még változhatnak, a nagy átalakításnak vége, kezdődhet a nagy alakítás. A távozó és érkező játékosok neve és ára helyett meccsekről, gólokról, pontokról szólnak majd a hírek, no és remélhetőleg arról, hogy a 2011-12-es bajnokság színvonalasabb, izgalmasabb, szórakoztatóbb az előzőnél. Ebben persze évről-évre reménykedünk, van amikor bejön (általában nem), most viszont megalapozottnak látszik az optimizmus. A külföldről szerződtetett játékosok között található jó néhány jegyzett futballista, a klubok mintha megfontoltabban, a minőségre koncentrálva igazoltak volna, és mind több helyen bíznak a legtehetségesebb saját nevelésű fiatalokban. Hogy aztán mindez a nívót is magasabbra emeli-e, az majd a pályán kiderül. A rajt előtt sorra vesszük a csapatokat, kicsit visszatekintünk az előző szezonra, összefoglaljuk, hogyan készültek a bajnoki rajtra, holt tart a keretkialakítás. Sorozatunkat az elmúlt szezon 9. helyezettjével, a Győri ETO FC-vel folytatjuk.

Győri ETO FC csapata felkészülési mérkőzése az osztrák Hartberg ellen.
Koncepcióváltás történt. Vagy mégsem? Ha valaki végigolvassa azt a listát, amelyik a Győrből most nyáron távozó játékosok nevét tartalmazza, joggal következtethet arra, hogy az ETO szakított az utóbbi években előszeretettel alkalmazott légiósgyűjtő gyakorlattal. A szünetben egy teljes csapatra való külföldi futballistájától vált meg a klub, a Pápának kölcsönadott két grúz, Totadze és Ganugrava kivételével végleg piacra dobta a feleslegessé vált nemzetközi különítményt. Magyar nyelvtanórát persze ezután is macerás lenne tartani az öltözőben, maradt ugyanis bőven légiós az ETO Parkban, elsősorban olyanok, akik az elmúlt időszakban rendszeresen pályára léptek az első csapatban. Erre mondják, hogy minőségi keretszűkítés történt, bár itt azért nyilván felmerül a kérdés, megérte-e ilyen mértékben ,,elidegeníteni” a Győrt.

Ha pusztán az eredményeket nézzük, aligha. Itthon az elmúlt négy bajnoki szezonban sorrendben egy 3., 8., 3., és 9. helyezést ért el az együttes, s bár Draguljab Bekvalaccal, majd Pintér Attilával sikerült eljutnia az UEFA-kupa illetve az Európa Liga selejtezőkig, ott 2008-ban a második, majd tavaly ősszel a negyedik kör, azaz a rájátszás a végállomást jelentette. A csoportküzdelmekbe kerülés álom maradt, a Tarsoly Csaba nevével fémjelzett menedzsment azonban töretlenül bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül az áttörés. Hogy ez konkrétan mit jelent, azt Klement Tibor fogalmazta meg a napokban, az ügyvezető kijelentette, a most kezdődő szezonban a nemzetközi kupaszereplés elérése a cél. Kissé árnyalja a képet a jelenleg fellebbezés alatt álló UEFA-büntetés, mely szerint az európai szövetség pénzbüntetéssel és az elkövetkezendő három évben egyszeri kizárással sújtotta a klubot egy korábbi licencprobléma miatt.

Rajt

Budapest Honvéd-Győri ETO FC
07.17, vasárnap, Bozsik-stadion, 16.00
Mindeközben a március elején Pintér Attilát váltó Csertői Aurél próbálja a maga által eredményesnek vélt taktikát és játékrendszert úgy begyakoroltatni a játékosokkal, hogy az ETO valóban meghatározó csapata legyen a magyar bajnokságnak, és talán ami még ennél is fontosabb, látványos, támadó futballal érje el a célját. Csertőinek egyébként nem kellett fenekestől felforgatnia a csapatot, akik számítottak, azok továbbra is a rendelkezésére állnak. A néhány célirányos igazolás azonban azt sejteti, hogy stílusában más együttest láthat majd a győri közönség. A korábban Németh Krisztiánnal együtt Liverpoolba szerződött, majd három év hányattatás után a holland Excelsiorban kikötő, még mindig csak 21 esztendős Simon András megszerzése, az egyszeres cseh válogatott, Marek Strestik kölcsönvétele valamint az elmúlt szezonban ,,bérbe adott” Ahjupera, Supics, Molnár, Zámbó kvartett visszarendelése minőségi javulást jelenthet, mint ahogyan a Palmeirastól érkezett brazil Lamastól is sokat remélnek a szakemberek.

Csakúgy, mint az ETO-szurkolók, akik bizony évtizedek óta várnak már egy, a nyolcvanas évek első felében megcsodált, két bajnoki címet nyerő, több tízezres tömeget vonzó,,mágikus csapatra”. Az aranykorszak sikerkovácsa, Verebes József egyébként az év eleje óta szaktanácsadóként tevékenykedik a klubban, s bár nyilván nem azért alkalmazzák, hogy megsúgja Csertőinek a tutit, a személye, a jelenléte mindenképpen plusz motivációt jelenthet a csapat számára. A hét, kizárólag külföldi ellenfelekkel lekötött felkészülési mérkőzés-sorozatot egyébként jól kezdte a Győr, a végére azonban belefáradt a tempóba, a szlovák bajnok Slovan Bratislava ellen az alakulgató, és az edzésterhelés csúcspontján lévő ETO-nak kevés esélye volt, de ugyanígy hiányzott a frissesség az oroszok elleni bajnoki főpróbán is.

Ez a hét - hasonlóan a többi csapat programjához - a finomhangolás jegyében telik, a formaidőzítéshez ráadásul kaptak még egy plusz napot a győriek, az eredetileg szombatra kiírt kispesti szezonnyitót ugyanis az MLSZ vasárnapra halasztotta.  

Győri ETO FC
Változások a keretben
Érkezett   Távozott
     
Simon András Excelsior Eugene Fomumbod (kameruni)
Marek Strestik (cseh) Zbrojovka Brno Sánta András (romániai, Honvéd)
Jarmo Ahjupera Újpest Lasha Totadze (grúz, Pápa)
Molnár Péter Siófok Georgi Ganugrava (grúz)
Zoran Supics (szerb) Pápa Vedran Niksic (horvát)
Zámbó Bence MTK Teimuraz Sharashenidze (grúz)
André Lamas (brazil) Palmeiras Fouad Bouguerra (algériai)
    Arsene Copa (gaboni)
    Alekszandar Radoszavljevics (szerb)
    Zoran Supics (szerb)
    Djordje Csetkovics (montenegrói)
Győri ETO FC
Felkészülési mérkőzések
Győri ETO-TSV Hartberg (osztrák) 1-1 (1-0)
Győri ETO-Dunajska Stredá (szlovák) 2-0 (2-0)
Magna Wiener Neustadt (osztrák)-Győri ETO 1-1(0-0)
FC Nitra (szlovák)-Győri ETO 0-1 (0-0)
Győri ETO-4YOURTalent MSG (nemz.vegyes) 5-1 (2-0)
Győri ETO-Slovan Bratislava (szlovák) 0-3 (0-2)
Krylia Sovetov (orosz)-Győri ETO 2-0 (1-0)