Valentin Nap

Híres szerelmek a sportvilágban

  • DA

Számos híres szerelem szövődött már a sportvilágban, az edzőtáborok, felkészülések, versenyek alatti összezártság jó táptalaja az ismerkedésnek, bimbózó kapcsolatoknak. Az álábbi összeállításunkban a leghíresebb magyar és külföldi élsportolók közötti románcokat vettük számba.

Nemzetközi l’amour

Az 1952-es melbourne-i olimpiát akár a házaspárok olimpiájának is nevezhetjük: két házaspár is aranyérmet ünnepelhetett. A csehszlovák Zátopek-házaspár tagjai ráadásul egy napon lettek olimpiai bajnokok. A férj, Emil Zátopek 5000 méteres síkfutásban, hitvese, Dana Zátopková gerelyhajításban.

Emil Zátopek, és hitvese Dana Zátopková csókolj ameg egymást az 1952-es Helsinki olimpián.
Rajtuk kívül a magyar Székely Éva-Gyarmati Dezső házaspár is két aranyéremmel tért haza. Gyarmati Dezsőt a vízilabdacsapat tagjaként, feleségét a 200 méteres mellúszás győzteseként avatták bajnokká. Lányuk, Gyarmati Andrea két olimpia között, 1954-ben született. Szülei példáját követve belőle is élsportoló lett, az 1972-es müncheni olimpián úszásban ezüstérmet (100 m hát) és bronzérmet (100 m pillangó) nyert. A házaspár később ugyan elvált, de jó barátságban maradtak, 2004-ben mindkettejüket beválasztották a Nemzet Sportolói közé. Gyarmati Dezső második felesége Bara Margit Kossuth-díjas színművésznő. Gyarmati Andrea első férje szintén sportoló volt, a ’68-as mexikóvárosi olimpia bajnoka, Hesz Mihály (kajak egyes 1000 m). Közös fiuk, Hesz Máté vízilabdázóként számos magyar és nemzetközi címet nyert a közelmúltban.

Bár Helsinkiben még nem voltak házasok, mégis ide sorolható a vízilabdázó Lemhényi Dezső és a tornász Tass Olga is. A játékok után házasodtak össze, a férj ’52-ből, a feleség ’56-ból őriz olimpiai aranyérmet.

A külföldi sportolókra visszatérve: a szerelemnek az országhatárok vagy a politika sem szabhat határt. Az ötszörös olimpiai bajnok román tornásznő, Nadia Comaneci még 15 évesen, 1976-ban ismerkedett meg egy amerikai versenyen az akkor 18 éves Bart Conner amerikai tornásszal (aki később ’84-ben, Los Angelesben két aranyat nyert). Szerelmük beteljesülésére azonban sokat kellett várniuk. 1989-ben, kevéssel a Ceausescu-diktatúrát elsöprő forradalom előtt Comaneci Magyarországra szökött, majd az Egyesült Államokba emigrált. 1994-ben jegyezték el egymást Connerrel, 1996-os, Bukarestben tartott esküvőjük igazi bulváresemény volt. 2006-ban, 45 évesen Nadia életet adott első közös gyermeküknek. Ma közös sportközpontot üzemeltetnek Amerikában, Nadia emellett bőkezűen jótékonykodik.

Nadia Comaneci és Bart Conner a házasságkötéskor.
Florence Griffith amerikai futónő 1987-ben ment hozzá Al Joynerhez, az 1984-es olimpia hármasugró bajnokához, akinek nevét is felvette. A Joyner családban még egy olimpiai bajnokot találunk, Al Joyner testvére, Jackie Joyner-Kersee távolugrásban és hétpróbában nyert a szöuli olimpián – ott, ahol Flo-Jo három arannyal lett gazdagabb. Sőt, Jackie férje, Bobby Kersee Florence Griffith-Joyner egykori edzője.

Marion Jones, az amerikaiak bukott bajnoka zűrös magánéletéről és doppingbotrányáról ismert az egész világon. Férje a kétezres évek elején a nem éppen megnyerő megjelenésű C. J. Hunter, a doppinggal lebukott súlylökő-világbajnok volt. Jones csillaga akkoriban még ragyogott, Sydneyből öt éremmel, köztük három arannyal térhetett haza. Hunterrel később megromlott házassága, sőt a férfi exfelesége ellen vallott annak doppingperében.

Marion Jones első férjével, C.J. Hunterrel
Válása után Jones ismét az atlétikai pályáról választott párt magának, Tim Montgomery világbajnok sprinter személyében, közös gyermekük is született.  Később együtt buktak le a tiltott szerekkel. Mindketten a hírhedt BALCO labor ügyfelei voltak, és a botrány kirobbanása után szétváltak útjaik. Jones doppingügye valamint az azt kísérő pénzmosási és csekkhamisítási vádak miatt letöltendő börtönbüntetést kapott, amit 2008 márciusa és szeptembere között ült le. Előtte azért még újból férjhez ment, a Sydneyben 100 méteren harmadik barbadosi Obadele Thompsonnak fogadott örök hűséget, akitől második kisfia született.

A teniszpályán is nem egy szerelem szökkent már szárba: Martina Hingis hosszú ideig járt honfitársával, Ivo Heubegerrel, szakításuk után hosszabb-rövidebb ideig akadtak még teniszrománcai. Az amerikai Justin Gimelstob, a spanyol Julián Alonso és a svéd Magnus Norman is párja volt, jelenleg ismét a szinglik táborát erősíti. Kim Clijsters és az ausztrál Lleyton Hewitt románca 2001-ben kezdődött és két évig tartott, egészen az eljegyzésig jutottak, de esküvőre már nem került sor. A belga teniszezőnő később Brian Lynch amerikai kosárlabdázóval vigasztalódott, akivel 2007 nyarán összeházasodtak, majd 2008 februárjában megszülte első gyermeküket, Jadát. Clijsters alig egy év szabadság után 2009-ben tért vissza a teniszpályára, és első szabadkártyásként megnyerte a US Opent. Ő lett az open-éra első Grand Slam-győztes anyukája Evonne Goolagong Cawley 1980-as wimbledoni győzelme óta.

Amerikai tündérmeseként jellemezte Chris Evert és Jimmy Connors kapcsolatát egykor a sajtó. 1974-ben a wimbledoni teniszbajnokság két amerikai győztese a viadal utáni bálon gabalyodott egymásba, a legendák szerint együtt táncoltak a „The Girl That I Marry” című számra. A kapcsolat mindössze hat hónapot élt meg, néhány héttel a novemberre tervezett esküvő előtt szétvált a pár útja, ám Chris Evert a mai napig csodálatos élményként emlékszik vissza a románcra. A 18-szoros GS-bajnok Evert később, 1979 áprilisában a britek éljátékosához, John Lloydhoz ment feleségül, akitől nyolcévnyi házasság után vált el. 1988. július 30-án ismét bekötötték a fejét, azóta boldog házasságban él az egykori síelő, Andy Mill oldalán, három fiúgyermekük született.

Andre Agassi és Steffi Graf - Fotó: AFP
A tenisz leghíresebb – és legeredményesebb – párosa Steffi Graf és Andre Agassi. A nyolcszoros Grand Slam győztes Agassi fiatalkorában igazi Playboy volt, a kilencvenes évek elején modellek, színésznők adták egymásnak a kilincset nála, randevúzott az anyja korú Barbra Streisanddal is. Majd Brooke Shields amerikai filmszínésznő következett, akivel 1997-ben világraszóló lagzit csaptak, de alig két év múlva már válásukkal volt tele a bulvársajtó. Válása után kezdett találkozgatni az éppen visszavonuló női legendával, Steffi Graffal. Graf akkor Michael Bartels autóversenyzővel szakított hét év együttélés után. Két évvel később, 2001-ben házasodtak össze minden felhajtást nélkülözve, Las Vegas-i otthonukban.  Agassi 2006-ban vonult vissza. Két gyermeket nevelnek, példás családi életet élnek, és már több alkalommal játszottak vegyespárost jótékonysági mérkőzések alkalmával. A családi vitrinben pedig 30 Grand Slam-serleget és két olimpiai aranyat őriznek, a rengeteg egyéb trófea mellett.

Bár 16 WTA- és 2 Grand Slam tornát nyert párosban, eredményei helyett külsejéről ismert az orosz Anna Kurnyikova. 2003-as visszavonulásáig jó néhány férfinézőt ültetett a lelátókra és a tévéképernyők elé. 1998-ban az amerikai People magazin beválasztotta a világ 50 legszebb embere közé. A szexi Annát a bulvársajtó számos sportolóval összeboronálta: a teniszezők közül az ecuadori Nicolas Lapenttivel és honfitársával, Marat Szafinnal, a jégkorongozó Pavel Buréval és Szergej Fjodorovval (az oroszok hokilegendájával szupertitkos és szuper rövid házasságot is kötött, amire csak jóval válásuk után derült fény). Azonban már hosszú évek óta a spanyol popénekeshez, Enrique Iglesiashoz fűzik mély érzelmek, akivel Iglesias (aki nem mellesleg a Real Madrid korábbi kapusának, Julio Iglesiasnak a fia) egyik videoklipjének forgatásán ismerkedtek meg.

Franziska van Almsick német úszónő és Stefan Kretzschmar német kézilabdázó.
A német úszónő, Franziska van Almsick amellet, hogy Kurnyikovánál jóval fényesebb eredményekkel dicsekedhet, külsejével is rengeteg rajongót szerzett magának. Sokáig válogatottbeli társával, Stefan Zessnerrel osztotta meg magánéletét. Miután szétváltak útjaik, egy újabb Stefan, a világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Stefan Kretzschmar következett, akivel a sydneyi olimpián kerültek közel egymáshoz. 2004-ben szakítottak, miután egyiküknek sem sikerült túl jól életük utolsó nagy versenye, az athéni olimpia. A német „sellő” nem tudta olimpiai bajnoki címmel megkoronázni pályafutását (bár 10 érme van olimpiákról, egyik sem arany), Kretzschmar pedig a német válogatottal lett ezüstérmes. Van Almsick végül Jürgen Harder német vállalkozó mellett ért révbe. Összeházasodtak, és 2007-ben megszületett fiuk, Hugo.

Mia Hundvin és Camilla Andersen a 2000-es sydneyi olimpián.

A legérdekesebb minden bizonnyal a norvég kézilabdázó, Mia Hundvin élete. 2003 októberében klubja, a dán Aaalborg Dh bejelentette, hogy a bajnokságban már nem számítanak a világklasszis szélsőre, mert gyermeket vár. Az ügynek az volt a pikantériája, hogy Hundvin évekig nyíltan vállalt leszbikus kapcsolatban élt a dán kézilabdázás egyik legjobbjával, Camilla Andersennel, akivel Koppenhágában hivatalosan is örök hűséget fogadtak egymásnak. A „házastársak” viszonya idővel megromlott, a jól értesültek egy harmadik félről, ráadásul egy férfiról kezdtek suttogni. A pletyka megalapozott volt, Mia beleszeretett honfitársába, a snowboard háromszoros világbajnokába, Terje Haakonsenbe. Andersentől elvált, Oslóba költözött és 2004 tavaszán megszülte kisfiukat.

A két brazil futballcsillag, Ronaldo és Milene Domingues gyermekükkel.
Négy évig tartott Milene Domingues és Ronaldo házassága. A brazil futballcsillag a franciaországi világbajnokság előtt ismerkedett meg a női fociban jeleskedő csinos szőke lánnyal, a szerelemből házasság lett, és 2000-ben megszületett a trónörökös, Ronald. 2004-ben váltak el, Ronnie azóta leginkább szupermodellekkel múlatja idejét.

Magyar sportszerelmek

A már említett Székely Éva-Gyarmati Dezső és Gyarmati Andrea-Hesz Mihály házaspáron kívül sok más híres kapcsolat szövődött magyar sportolók között. A medencék álompárja sokáig Egerszegi Krisztina és a gyorsúszó Zubor Attila volt, végül szakítottak. Egérke ma már boldog, háromgyermekes édesanya, férje a „civil” Vigassy Ádám.

Az egykori fradista, jelenleg az angol másodosztályú Cardiff City-t erősítő középhátvéd, Gyepes Gábor anno egy középiskolába járt Póth Diával, a többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki 4. helyezett műkorcsolyázónővel. Mégis csak később, egy osztálytalálkozó alkalmával fedezték fel egymást, 2008-ban házasodtak össze, és 2009 októberében megszületett kislányuk, Kyra.

A háromszoros olimpiai bajnok, jelenleg a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányként dolgozó Storcz Botond is a pályán ismerte meg későbbi feleségét, Mednyánszky Szilvia volt világbajnok kajakost, akivel két lánygyermeket nevelnek.

Kökény Beatrix, a Fradi egykori kiváló kézilabdázója Atlantában figyelt fel a párbajtőröző Imre Gézára. Az olimpiáról mindketten bronzéremmel tértek haza, kapcsolatukból pedig boldog házasság lett. Pályafutásuk abban is megegyezik, hogy az olimpiai bronz mellé ezüstöt is begyűjtöttek, Bea Sydneyben a kézicsapattal, Géza 2004-ben, Athénban a férfi párbajtőr-válogatottal. Kökény Bea 2001-ben visszavonult, a család azóta egy kisfiúval és egy kislánnyal bővült. Bence fiuk édesanyja sportágát, a kézilabdát választotta.

Mincza Ildikó és Nébald György az Év Sportolója díj kiosztóján.
Mincza Ildikó, a pekingi olimpia bronzérmes párbajtőrözője is a vívóteremben találta meg élete párját. Férje Nébald György, a szöuli olimpiai bajnok kardcsapat tagja, aki jelenleg a kardozók szövetségi kapitánya. Első kislányuk, Franciska 2006-ban, Melinda 2009-ben jött világra. A házaspárban az is közös, hogy mindketten ügyvédi végzettséget szereztek.

Legeredményesebb olimpikonunk, Gerevich Aladár feleségét, Bogáthy-Bogen Erna tőrvívónőt az 1932-es Los Angeles-i olimpiára utazva, a hosszú hajóút alatt ismerte meg. Az olimpián Gerevich Aladár megszerezte első aranyérmét a kardcsapat tagjaként, későbbi felesége egyéniben bronzérmet nyert. Az olimpia után házasodtak össze, szerelmük a sírig tartott. Két gyermekük született, a kétszeres olimpiai bronzérmes Pál és a kiváló vívóedző György, aki 2008-ban, 62 évesen hunyt el. Gerevich Aladár egyébként egyetlen egyéni olimpiai címét 1948-ban Londonban nyerte. A verseny napjának reggelén táviratot kapott Magyarországról: „Palkó megérkezett”. Az újdonsült édesapa pedig aranyéremmel ünnepelt.