Magyar válogatott

Van miért revánsot venni a svédektől - Egervári Sándor

  • Göbölyös János

Mi jöhet még ezek után? A magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatban mostanában ez a leggyakrabban elhangzó kérdés. Sérülések, eltiltások tizedelik a csapatot, akik még ,,állva maradtak”, azok közül sem mindenki játszik rendszeresen a klubjában. Ilyen előzmények után kellene helytállni Svédország legjobbjai ellen.

De még ez is kevés, hiszen ha komolyan gondoljuk, hogy elérhető az Európa-bajnoki selejtező csoportunk második helye, akkor nem csak a skandinávokat, de a moldávokat és a finneket is le kell győzni. Öt hét alatt kellene produkálni a fenti hármas szériát, ami hiányzók nélkül, az eddigi legerősebb csapattal is csoda lenne, hát még így… De vajon reális elvárás-e a válogatottal szemben, hogy pótselejtezőt játsszon, illetve az, hogy onnan kijusson a jövő évi kontinens tornára? Egervári Sándor a hathárom.hu-nak adott interjújában többek között erre is válaszolt. A szövetségi kapitánnyal Dzsudzsák Balázs sérülése előtti napon beszélgettünk, azóta tehát még elkeserítőbbé vált a helyzet. Így a kérdés sajnos aktuálisabb, mint eddig volt: Mi jöhet még ezek után?

- Gratulálok, kapitány úr! A válogatott teljesítette a célt, a többi már csak ráadás.
- Mire gondol pontosan?

- Arra, amit ön a kinevezése után, majd a selejtezők előtt is hangoztatott, azaz, hogy szerethető csapatot akar építeni, illetve hogy a vb-sorsoláson már a harmadik kalapból húzzanak ki minket.
- Ezt valóban sikerült elérnünk, úgy érzem, meg is dolgoztunk érte. Kis korrekciót azért engedjen meg. A szerethető csapat kifejezést annyiszor visszahallottam már, hogy elcsépeltté vált, ezért inkább úgy fogalmaznék, elfogadott szimpátia övezi a válogatottat. A közvélemény jelentős része úgy érzi, hogy ebben a csapatban van annyi érték és lehetőség, hogy folyamatosan fejlődve jobb és jobb eredményeket érjen el. Azt azért ne feledjük, hogy tizenhárom olyan fiatalember kapott lehetőséget az elmúlt időszakban, akik még nem, vagy csak alig játszottak korábban a válogatottban. És közülük többen meghatározó tagjai lettek az együttesnek.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Izland elleni barátságos mérkőzés előtt.- Ha már a közvéleményt említette, érez-e valamiféle nyomást a szurkolók vagy akár a szakma részéről a továbbjutást illetően. Ha igen, jelent-e ez terhet önnek illetve a játékosoknak?
- Amit érzek, az egy felfokozott várakozás, és ez teljesen természetes, hiszen amíg van esély a második hely megszerzésére, addig mindenki várja a győzelmet. Mi is. Semmiképpen nem szeretnénk lemondani arról, hogy esetleg pótselejtezőt játszhassunk, ugyanakkor tartom magam ahhoz, amit a sorsolás pillanatában is mondtam, az a célunk, hogy megelőzzük a finneket, és közelebb kerüljünk a svédekhez. Talán elnézik nekem, hogy ebben az összevetésben a hollandokat kihagytam, az egy más kategória, ami persze nem jelenti azt, hogy hozzájuk nem tudunk, vagy nem akarunk közelíteni.

- Azzal egyetért, hogy pénteken a selejtező-sorozat legfontosabb mérkőzése következik számunkra?
- Ha kizárólag a pontokat, a helyezéseket és a hátralévő mérkőzéseket nézzük, akkor igen. Mi is így vélekedtünk néhány hónappal ezelőtt, most azonban be kell látnunk, hogy az esélyeink némiképp csökkentek. A Juhász, Gera, Szalai tengely kiesése nagy érvágás, és akkor még nem beszéltem a többi hiányzóról. Optimista ember lévén mégis úgy gondolom, nem esélytelenül fogadjuk a svédeket, meg egyébként is, van miért revánsot venni tőlük.

- Amióta Ön a kapitány, megnyílt, vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, jobban kinyílt a kapu az NB I-ben szereplő játékosok előtt. Ez egy koncepció része, vagy a szükség, a kényszer hozta megoldás?
- Egyik sem. Mi annak idején az öltözőben megbeszéltük, hogy nincs légiós meg magyar, öreg meg fiatal, hanem mindig az általunk vélt legütőképesebb csapat létezik. Azt azért elismerem, hogy a válogatott kialakításában a fiatalítás szempont volt, és marad, de csakis úgy, hogy emiatt az eredményesség ne szenvedjen csorbát.

- A hazai klubok mennyire segítik önt?
- Hm…Hogy is fogalmazzak? Ahol munka van, megfelelőek a körülmények és előrelépés tapasztalható, onnan megkapom a segítséget.

- Maradva még itthon, mivel egyre több NB I-ben játszó futballista kerül a keretbe, vagy annak közelébe, gondolt-e arra, hogy például holtidényben összehívja őket, és akár ligaválogatott néven meccsel velük?
- Van ilyen terv, remélem, sikerül megvalósítani. Az a célunk, hogy decemberben két-három nemzetközi mérkőzésen lehetőséget kapjanak azok, akik ebből a szempontból mozdíthatók.

- Térjünk vissza a pénteki mérkőzésre, ha már most eldől, hogy nem érhetünk oda a második helyre, akkor októberben a finnek elleni utolsó csoportmeccsen elképzelhető, hogy a vb-selejtezők tükrében változtat a kereten, és új játékosokat is beválogat?
- Ezzel még nem akarok foglalkozni, nekünk most a svéd és a moldáv meccs van fókuszban, arra koncentrálunk, azokon akarunk jó eredményt elérni. Ha elveszítjük a lehetőséget a play-offra, egy-két poszton nyilván jobban ragaszkodom majd néhány fiatalemberhez, de erről ráérünk majd akkor beszélni.

- Nem sportszerű, de megkérdezem: Ibrahimovics nincs teljesen rendben. Örül neki?
- Arra gondol, hogy játszik-e ellenünk? Szerintem biztos. Világklasszis futballista, egy kisebb bokasérülés miatti kihagyás nem okozhat neki gondot.

- Ő viszont nekünk igen. Van rá megoldás?
- Mindenre van, azon vagyunk, hogy Ibrára is legyen. Az ismert problémáink miatt nem lesz egyszerű feladat, de állunk elébe, ez akár szó szerint is érthető.

- Stieber Zoltán személyében újoncot avathat pénteken. Megteszi?
- Ha tudnám, sem hoznám még nyilvánosságra. Annyit azért mondhatok, hogy sokat lépett előre a Mainzban, remélem, a Telkiben eltöltött néhány nap választ ad arra, hogy emberileg és szakmailag mennyire illeszthető a csapatba.

- Az előbb, ha csak érintőlegesen is, de szó esett a vb-selejtezőkről. Melyiket tartja nehezebb csoportnak, a mostanit, vagy amelyikből majd a világbajnokságra kvalifikálhatjuk magunkat?
- Hát…nem is tudom. A hollandok ugye adottak itt is, ott is, róluk az előbb már elmondtam a véleményemet. Talán a török-román páros erősebbnek tűnik, mint a svéd-finn.

- Viszont mi is erősebbek vagyunk, mint egy évvel ezelőtt.
- Ez igaz. Abban azért nagyon bíztunk, hogy a vb-selejtezők sorsolásakor nagyobb szerencsénk lesz. Annyiból mindenképpen reményteli a helyzet, hogy mire elkezdjük majd a sorozatot, a tavaly még válogatottság szempontjából rutintalan játékosok lábában benne lesz tíz-tizenöt mérkőzés, és ha a sérülések is elkerülnek minket, összeszokott, egységes csapattal szállhatunk harcba a világbajnoki részvételért. Addig azonban még meg kell oldani néhány nehéz feladatot, a legnehezebbet a svédek ellen.

A gondok ellenére a szövetségi kapitány optimizmusa töretlen, megpróbálja úgy kezelni a kialakult helyzetet, hogy abból a lehető legjobb eredmény jöjjön ki. Ha egyébként megnézzük a tavaly októberben Finnországban győztes csapatot, amikor sem sérülés, sem eltiltás nem nehezítette Egervári munkáját, nos, az a válogatott csak nyomaiban hasonlít arra, amelyik majd pénteken pályára lép a Puskás Ferenc Stadionban. Helsinkiben a Király – Vermes, Lipták, Juhász, Laczkó – Vadócz, Elek – Rudolf, Gera, Dzsudzsák - Szalai tizenegy kezdett, csereként pedig beszállt Vanczák, Pintér és Koman. Most ugye Juhász és Vanczák eltiltott, Vermes, Gera, Szalai és Dzsudzsák sérült, Rudolf még nem játszott bajnokit, Laczkó kispados volt a hétvégén, Vadócz a keretben sem kapott helyet, és hát a rendszeresen be vagy lecserélt Eleknek, valamint Liptáknak sincs mostanában túl sok sikerélménye a Videotonban. Ez, akárhogy nézzük, tizenegy ,,problémás” játékos.

Mi jöhet még ezek után? Ha nyerünk, ennél rosszabb aligha, sőt…Ha meg nem, marad a szimpátia, és a remény a vb-selejtezőkre.  

EURO 2012 selejtező
 E Csoport
EREDMÉNYEK  
Svédország-Magyarország 2-0
Moldova-Finnország 2-0
San Marino-Hollandia 0-5
Hollandia-Finnország 2-1
Svédország-San Marino 6-0
Magyarország-Moldova 2-1
Magyarország-San Marino 8-0
Moldova-Hollandia 0-1
Hollandia-Svédország 4-1
Finnország-Magyarország 1-2
San Marino-Moldova 0-2
Finnország-San Marino 8-0
Magyarország-Hollandia 0-4
Hollandia-Magyarország 5-3
Svédország-Moldova 2-1
Moldova-Svédország 1-4
San Marino-Finnország 0-1
Svédország-Finnország 5-0
San Marino-Magyarország 0-3
A TOVÁBBI PROGRAM  
09.02. Hollandia-San Marino  
09.02. Finnország-Moldova  
09.02. Magyarország-Svédország  
09.06. Finnország-Hollandia  
09.06. Moldova-Magyarország  
09.06. San Marino-Svédország  
10.07. Hollandia-Moldova  
10.07. Finnország-Svédország  
10.11. Svédország-Hollandia  
10.11. Magyarország-Finnország  
10.11. Moldova-San Marino  


Svédország-Magyarország 2-0 Európa-bajnoki selejtező (2011. szeptember 3.)

EURO 2012 selejtező
E Csoport
1. HOLLANDIA 6 6 0 0 21-5 +16 18
2. SVÉDORSZÁG 6 5 0 1 20-6 +14 15
3. MAGYARORSZÁG 7 4 0 3 18-13 +5 12
4. FINNORSZÁG 6 2 0 4 11-11 0 6
5. MOLDOVA 6 2 0 4 7-9 -2 6
6. SAN MARINO 7 0 0 7 0-33 -33 0