Ligue 1

Ibrahimovic duplája mentette meg a PSG-t a vereségtől - videó

  • Horváth Gergely

A francia labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 első fordulójában a nyáron alaposan megerősödő Paris Saint-Germain 0-2-ről egyenlítve 2-2-es döntetlent ért el a Lorient ellen a Parc des Princes-ben. A bretonok az első félidőben alaposan meglepték a párizsiakat, a fordulás után viszont képtelenek voltak elviselni a hazaiak nyomását. A gólhelyzetek sokaságát elpocsékoló PSG-t Zlatan Ibrahimovic duplája mentette meg a vereségtől.

Nem nevezhető gyakorinak az olyan mérkőzés, melyen még a kezdősípszó előtt előkerül egy sárga lap. Nos, a Ligue 1 első fordulójában megrendezett Paris Saint-Germain-Lorient találkozó ilyen volt. Az összecsapás előtt ugyanis a friss olimpiai bajnok cselgáncsozónő, Lucie Décosse végezte el a kezdőrúgást, akit Tony Chapron játékvezető megajándékozott egy sárga kártyával. A tapsvihar és az öröm azonban öt perccel később néma döbbenetbe csapott át. A hazai játékosok egy vendég kontratámadás során nem tudtak kellő tempóba visszarendeződni, Kevin Monnet-Paquet balról középre gurított, a Jérémie Aliadiere elől menteni igyekvő Maxwell pedig saját kapujába passzolta a labdát. (0-1) A párizsiaknak déja vu érzése lehetett, hiszen szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, az elmúlt szezon nyitókörében is a bretonok látogattak a Parc des Princes-be és Julien Quercia korai találatával 1-0-ra nyertek.

Az öngólt követően támadásba lendült Carlo Ancelotti legénysége, rövid időn belül négy szögletet is elvégezhetett, az egyik sarokrúgás után pedig egyenlíthetett is volna, ha az előre húzódó Alex 7 méterről, senkitől sem zavartatva a kapuba fejeli a labdát. A Lorient fegyelmezett védekezésből indította ellencsapásait, Monnet-Paquet lesről szerzett érvénytelen gólt, majd az Auxerre-től szerződtetett Alain Traoré veszélyes szabadrúgását kellett vetődve hárítani Nicolas Douchez-nak, a labda a jobb felső sarok felé tartott. A túloldalon egy másik debütáló, Ezequiel Lavezzi rázta le magáról Bruno Ecuélé Mangát, emelésébe viszont Fabien Audard belekapott. Már az első félidő hosszabbításának percei teltek, amikor a PSG védelme érthetetlen módon leblokkolt. Aliadiere Alex és Mamadou Sakho mellett is elviharzott, majd a tehetetlen kapus mellett higgadtan gurított a hálóba. (0-2)

A térfélcsere után - amint arra számítani lehetett - őrületes rohanásban kezdtek a fővárosiak, futószalagon érkeztek a lehetőségek, de a labda csak nem akart utat találni a kapuba. Lavezzi ordító helyzetben gyengén lőtt, Ibrahimovic a kapufát találta telibe, Jérémy Ménez a tizenegyespont környékéről belsőzött csúnyán fölé. A Lorient térdsérülést szenvedő csapatkapitánya, Ecuélé Manga hiányában is állta a sarat, de támadásvezetésre nem maradt ereje. A 64. percben aztán a hazaiak elsöprő fölénye góllá érett, a csereként beállt Nené - aki 21 góllal az előző idény házi gólkirálya volt - kitűnően ugratta ki Ibrahimovicot, aki az ex-párizsi Grégory Bourillont lerázva közelről szépített. (1-2)

Ibrahimovic két góllal debütált a Ligue 1-ben - Fotó: AFP

Tovább robogott a PSG, a bretonok a felezővonalat is alig tudták átlépni. A gólhoz legközelebb a találkozót a kispadon kezdő Kévin Gameiro lövésénél járt Ancelotti gárdája, de Audard lábbal védett. A tavalyi szezonban 11 alkalommal eredményes csatár 2011 nyarán éppen a Lorient-tól került Párizsba. Az iszonyatos nyomás felőrölte a vendégek energiáit, a 88. percben Bourillon gáncsolta a kapura törő Blaise Matuidit - a védő korábbi sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott -, a jogosan megítélt büntetőt pedig Ibrahimovic nagy erővel lőtte a jobb alsó sarokba. (2-2) A svéd támadó eddigi három fellépésén négy gólt szerzett új csapatában.

A Lorient ezen az estén bizonyította, nem véletlenül írtuk azt idénybeharangozó cikkünkben, hogy a szezon meglepetéscsapata lehet. Christian Gourcuff fiai az első félidőben alaposan ráijesztettek jobb nevekből álló ellenfelükre, vagyis megdolgoztak az egy pontért. A Paris Saint-Germain védekezése kezdetben többször is bizonytalannak tűnt, ám a fordulás után a fővárosiak már nem adtak esélyt a vendég akciók kibontakozására. Carlo Ancelottiék a második játékrészben mindent egy lapra feltéve támadtak, koncentráltabb befejezéssel pedig megspórolhattak volna némi idegeskedést. Valószínűsíthető, hogy a jövő heti, Ajaccio elleni idegenbeli mérkőzésen már Thiago Silva is pályára lép, kérdés, hogy Alex vagy Sakho marad-e ki a védelem tengelyéből... Az olasz mester azt a luxust is megengedte magának a pontvadászat nyitányán, hogy az elmúlt idényben összesen 32 gólt termelő Nené, Gameiro párost a padra ültette.

Ligue 1
1. forduló
Paris Saint-Germain-Lorient FC 2-2 (0-2)
Gólszerzők: Ibrahimovic (64., 90+1. - a másodikat büntetőből) illetve Maxwell (4. - öngól), Aliadiere (45+3.)
Sárga lap: Chantome (23.) illetve Bourillon (60.)
Kiállítva: Bourillon (88.)
 
PSG: Douchez - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Bodmer (Nené, 58.), Chantome, Veratti (Matuidi, 58.) - Ménez, Ibrahimovic, Lavezzi (Gameiro, 74.)
Vezetőedző: Carlo Ancelotti
 
Lorient: Audard - L. Koné, Bourillon, Ecuélé Manga (Coutadeur, a szünetben), Mareque - Jouffre, Romao, Mvuemba, Monnet-Paquet (Baca, 90+1.)- Aliadiere, A. Traoré
Vezetőedző: Christian Gourcuff


A forduló további mérkőzéseiről

A címvédő Montpellier a szezon péntek esti nyitómérkőzésén három kiállítást hozó ütközetben 1-1-es döntetlent ért el a Toulouse ellen. Szombat este győzelemmel rajtolt a tavalyi bronzérmes Lille, amely a 91. percben szerzett Benoit Pedretti-góllal hozta el a három pontot Saint-Étienne-ből. A Lyon Yoann Gourcuff találatával nyert a 30. perctől emberhátrányban küzdő Rennes otthonában, a Bordeaux pedig nagy csatában, parádés gólokat szerezve diadalmaskodott az Évian pályáján. Az újoncok közül a Bastia gólgazdag mérkőzésen, hátrányból fordítva, a veterán Toifilou Maoulida duplájával győzött 3-2-re a Sochaux vendégeként, a Troyes viszont egy balszerencsés öngóllal szenvedett vereséget a Valenciennes-től.