Légiósaink

Tőzsérrel és Kötelessel lett belga bajnok a Genk

Tőzsér Dániel és Köteles László csapata, a Genk nyerte a belga Pro League 2010-2011-es szezonját, Vadócz Krisztián és Pintér Ádám együttesei pedig bent maradtak a Primera Divisiónban. Ausztriában a Szabics Imrét a soraiban tudó Sturm Graz hatalmas lépést tett a bajnoki cím felé, már csak Sáfár Szabolcs csapata, a Austria Wien érheti be a "szomszédokat".

ANGLIA

Közeledvén a nyárhoz a topbajnokságok a véget értek, köztük a Premier League is. Az előző hétvégén az utolsó fordulóra került sor, de már csak a kiesések és a harmadik helyezett kiléte volt kérdéses. Három légiósunk közül csak Gera Zoltán lépett pályára, de ő sem játszott túl sokat. Történt ugyanis, hogy a Fulham játékosa 71. percbéli beállása után alig néhány pillanat múlva páros lábbal csúszott be az Arsenalban szereplő Thomas Vermaelennek, a játékvezető pedig azonnal kiállította. A búcsú így nem sikerül túl stílszerűre, ráadásul a londoni klub így lecsúszhat az UEFA Fair Play-listájának éléről, emiatt pedig oda az Európa Liga-indulás. Mark Hughes ennek ellenére mégis maradásra bírná a játékost. A mérkőzés egyébként 2-2-re végződött.

A Bolton Wanderers kapuját az utolsó körben is Jussi Jääskelainen védte, így Bogdán Ádám csak a kispadról figyelhette, hogyan győz 2-0-ra a Manchester City a Reebok Stadionban. A vendégek a győzelemmel harmadikként végeztek a szezonban. Hasonló cipőben járt a Liverpool fiatal hálóőre is, Gulácsi Péter, aki csereként várt a lehetőségre a Vörösök Aston Villa elleni találkozóján. Kenny Dalglish csapata 1-0-ra kikapott, és ezzel lemaradt az európai kupaporondról. A 2010-2011-es angol bajnokságban tehát a magyar légiósok csapatai közül a Liverpool végzett a legjobb helyen, ők a 6. pozíciót érték el, míg a Fulham 8., a Bolton pedig 14.-ként zárta a szezont.

A másodosztály rájátszásában érdekelt csapatok közül Priskin Tamás együttese járt jobban, hiszen a Swansea 3-1-re legyőzte a Nottingham Forestet, és ezzel bejutottak a feljutásért indított rájátszás döntőjébe. A magyar csatár sérülése miatt azonban nem léphetett pályára. Gyepes Gábor klubja, a Cardiff a gólnélküli odavágó után hazai pályán kaptak ki 3-0-ra, így a walesi csapat búcsúzott a rájátszásból, és a következő szezont is a Chamionshipben kezdi meg. A védő nem került a mérkőzés nevezettei közé.

OLASZORSZÁG

A Serie A-ban is az utolsó kört rendezték vasárnap (az összes mérkőzést a hét utolsó napjára időzítették), a magyaros csapatok pedig felemás teljesítménnyel zárták az idényt. Rudolf Gergely csapata, a Bari a csatár nélkül nyert idegenben 4-0-ra a Bologna ellen. A játékos nem lépett pályára, ráadásul fegyelmi eljárás várhat rá, mivel elmulasztott megjelenni a kieső klub edzésén. Vass Ádám Bresciája 2-2-es döntetlent játszott otthon a Fiorentina ellen, a légiós nem állt be a kispadról. A Laczkó Zsoltot és Koman Vladimirt foglalkoztató Sampdoria pedig 3-1-re kikapott az AS Roma ellenében. A védő kezdőként lépett pályára és a 90. percben cserélték le, míg a középpályás a 80. minutumban futott ki a Stadio Olimpico gyepére. Az évet egyik együttes sem zárta jól, mivel sorrendben a Sampdoria, a Brescia és Bari is kiesett az első osztályból.

A második vonalban Kovácsik Ádám és Feczesin Róbert akár farkasszemet is nézhetett volna, hiszen a Reggina az Ascolit fogadta az utolsóelőtti fordulóban. A hazaiak kapusa azonban csak csere volt, míg a vendégek csatára végig a pályán tartózkodott. A mérkőzés egyébként gólnélküli döntetlennel zárult. Filkor Attila klubja, a Triestina hazai pályán kapott ki 1-0-ra a Vicenzától, a légiós nem volt triesztiek keretében. A klub egyébként a 20. helyen áll, ami kiesést jelentene a szezon végén. Az Ascoli a 17., az 5. Reggina pedig még a feljutásra is esélyes.

SPANYOLORSZÁG

Az olaszokkal ellentétben a spanyolországi légiósaink megmenekültek a kieséstől. Veszélyesebb helyzetben Pintér Ádám klubja, a Zaragoza volt, mivel azonban az utolsó körben 2-1-re győztek a Levante ellen (honfitársunk végig a padon volt), a 13. helyen zárták a 2010-2011-es szezont. Az Osasuna sem bízta a véletlenre a bennmaradást, saját stadionjukban verték egy góllal a Villarrealt, a győzelemmel pedig egészen a 9. helyre ugrottak előre. Vadócz Krisztián a 62. percben állt be.

HOLLANDIA

Légiós szempontból az Európa Ligás indulásért rendezett rájátszásban csak a Roda volt érdekelt, de Bodor Boldizsár csapata alulmaradt az Ado den Haag együttese ellen, mivel kettős vereséggel, 6-3-as gólkülönbséggel estek ki. A hágai találkozón (ami 4-2 lett) a középpályás a 61. percig volt a pályán, míg a visszavágón (1-2) a 63. minutumban lépett pályára.

Az élvonalbeli tagságért ellenben három csapat volt érdekelt, a hétvégén a visszavágókat rendezték. A Tóth Balázst foglalkoztató Venlo a Zsidai Lászlót a keretben tudó Volendamot fogadta, és győzte le 2-0-ra. Tóth a 67., Zsidai a 62. percig volt a pályán, összesítésben pedig a Venlo jutott tovább 4-1-es összesítéssel. A másik ágon az Excelsior csapott össze a Den Bosch együttesével, és az előbbi jutott tovább 6-4-gyel, Simon András azonban nem volt a keretükben.

A Genk ünnepli a bajnoki címet - Fotó: AFP
BELGIUM

Véget ért a rájátszás, és két magyar érdekeltségű klub is a dobogón végzett, ami rendkívül örömteli. Juhász Roland Anderlechtje harmadikként zárta az évet annak ellenére, hogy utolsó mérkőzésükön hazai pályán kaptak ki 4-3-ra a Lokerentől. A válogatott védő végig a pályán volt. Tőzsér Dániel és Köteles László pedig bajnoki címnek örülhetett, mivel a Genk pontegyenlőséggel ugyan, de megnyerte a Pro League 2010-2011-es kiírását. A rájátszás utolsó fordulójában a Standard Liége csapatát fogadták és játszottak 1-1-es döntetlent, Tőzsérrel a kezdőben (Köteles nem volt a keretben). A bajnoki címhez, és a harmadik helyhez ezúton gratulálunk a játékosoknak!

AUSZTRIA

Egy fordulóval a zárás előtt a Sturm Graz vezeti a tabellát, Szabics Imre csapata a Wiener Neustadtot győzte le idegenben 2-1-re, a csatár pedig végig a pályán volt. Bodnár László csapata a 3. helyen álló Salzburg csak 2-2-es döntetlent játszott a Ried ellenében, így gyakorlatilag lemondhat a bajnoki címről, a védő nem állt be a kispadról. Az egyetlen veszélyes csapat Szabicsékra nézve az Austria Wien lehet, mivel a fővárosiak csupán két ponttal vannak lemaradva a Graz mögött. Sáfár Szabolcs csapatának mérkőzése a Rapid Wien ellen nem tartott túl sokáig, mivel a vendégek 2-0-s vezetésénél a 27. percben a hazai drukkerek rendbontása miatt a játékvezető véget vetett az összecsapásnak. A három pont így az Austriához került. Waltner Róbert klubja, a Mattersburg a Kapfenberg otthonában kapott ki 2-1-re, a magyar játékos a padról figyelte a találkozót.

MÁS BAJNOKSÁGOK

A Premjer Ligában szereplő Zenit 2-1-re kikapott a Tom Tomszk pályáján a 10. fordulóban, Huszti Szabolcs sérülése miatt nem volt a vendégek keretében. Gaál Miklós csapata, a Volga mérkőzése elmaradt, legközelebb május 30-án lépnek pályára az Amkar Perm ellenében. A görög bajnokság rájátszásának 5. fordulójában az Olympiakosz Volosz második győzelmét jegyezte, 1-0-ra győzték le az AEK Athént. Szélesi Zoltán végig a pályán volt, Németh Krisztián pedig nem állt be a padról. A Sion 2-0-ra kikapott a Grasshoppers otthonában a svájci Szuperliga 35. fordulójában, így maradt a 4. helyen. Vanczák Vilmos végigjátszotta a találkozót. Korcsmár Zsolt csapata a Brann, két mérkőzést is játszott a héten a norvég élvonalban, a hétközit 2-1-re nyerték a Start ellen, a hétvégit 1-0-ra elveszítették a Stramsgodset ellen. A légiós minkét találkozót végigjátszotta. Erős Gábor klubja, a Lokomotiv Plovdiv rangadót nyert, méghozzá 4-1-re a CSZKA Szófia ellen, de a magyar játékos nem lépett pályára.