Férfi kézilabda NB I

Az én álmom megegyezik a szurkolókéval, a BL-győzelem - Ortega

Mint az köztudott, Mocsai Lajos öt év után távozik az MKB Veszprém kispadjáról, és a férfi válogatott főállású szövetségi kapitánya lesz. Közvetlenül a Pick Szeged elleni győztes bajnoki döntő után az MKB Veszprém KC hivatalosan bejelentette, hogy a csapat új vezetőedzője Antonio Carlos Ortega, az FC Barcelona korábbi legendás játékosa, az Antequera volt trénere lesz. Ortegával a klub hároméves szerződést kötött.

A spanyol Antonio Carlos Ortega lesz az MKB Veszprém új vezetőedzője. Megbízatása három évre szól.

"A Veszprém Európa egyik topcsapata, mindig a legnagyobb célokért küzd. A nemzetközi kupaporondon nagy hagyományai vannak, elég csak a 2 KEK-győzelmet vagy a 2002-es BL-ezüstöt megemlíteni. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen hagyományokkal és eredményekkel rendelkező klubért dolgozhatok. Hatalmas kihívás, egyben hatalmas lehetőség, amivel élni szeretnék" - nyilatkozta a 40 éves szakember a veszprémiek hivatalos honlapjának.

"A magyar kézilabda történelme nagyon gazdag, óriási tradíciókkal rendelkezik. A Veszprém jó játékosokkal rendelkezik, ez a jövőben még inkább így lesz. A magyar kézilabda jellegzetességeit ötvözni szeretném a spanyoléval, az erőre épülő játékot ötvözni a taktikai finomságokkal. Az eddigieknél nagyobb taktikai fegyelmet és sokkal kevesebb technikai hibát szeretnék. Külön kiemelném, hogy a Veszprém nagyon sok labdát adott el ebben a szezonban, ebből sok könnyű gólt kapott, ezen mindenképpen változtatni kell. A csapat hatosfala az egyik legjobb Európában, azonban emellé több védekezési variációt is meg szeretnék honosítani. Ez persze nem fog gyorsan menni, lépésről-lépésre kell haladnunk. Támadásban fegyelmezettebbnek kell lennünk, többet kell futnunk, több gólt kell lőnünk gyors indításból. A széleket hatékonyabban kell használnunk, mind felállt fal ellen, mind az indításoknál" - ismertette elképzeléseit Ortega.

A célokat illetően az új edző így fogalmazott: "A bajnokságot és kupát meg kell nyerni, a nemzetközi porondon pedig minél tovább kell eljutnunk. A csapat jövő évi kerete még nem teljes, pontos célokat csak a keret kialakítása után lehet megfogalmazni. Amit én ígérni tudok, az a munka, a munka és a munka. Az én álmom megegyezik a szurkolókéval: a BL-győzelem. Ezt megígérni nem tudom, de azt igen, hogy ezért mindent el fogunk követni, és az álom megvalósítása érdekében minden energiánkat mozgósítjuk."

Ortega azt is elmondta, családjával együtt költözik Magyarországra, kezdetben spanyolul fog kommunikálni a játékosokkal, de mielőbb szeretné megtanulni nyelvünket.

A csapat másodedzője Xavier Sabaté Caviedes (Xavi) is Spanyolországból érkezik, akivel Ortega évek óta együtt dolgozik. A felkészülés a következő szezonra július 23-án kezdődik, a válogatottak az olimpia után négy nappal csatlakoznak.

"A klub vezetése a lehetőségeihez mérten mindig próbál hosszútávra tervezni. Ennek egyik eleme, hogy edzőinkkel hosszú távon dolgozunk együtt: Zdravko Zovko hét évig, Mocsai Lajos öt évig állt a klub alkalmazásában, míg Ortega mesterrel hároméves szerződést kötöttünk. A klub ezzel is igyekszik kifejezni a stabilitás szándékát. A célok hazai szinten változatlanok: bajnokság és kupagyőzelem. Amennyiben a klub célkitűzései az igazolások terén teljesülnek, és a játékosállomány az elképzeléseink szerint erősödik, a BL-ben a Final Fourba kerülés a cél. Több játékossal vagyunk tárgyalásban, mind érkezési, mind távozási oldalon, amint ezek konkretizálódnak, a klub tájékoztatni fogja a közvéleményt. Mindemellett a klub által megrendelt pénzügyi átvilágítás a végéhez közeledik. A működtető gazdasági társaság alapítása realitás. Ezen túl mindenképpen új színt jelenthet a spanyol mentalitás és kézilabda-iskola megjelenése a klubnál. Ortega úr pedig az előzetes egyeztetések során rendkívül felkészültnek mutatkozott a csapatot, a játékosokat illetően. Sok sikert kívánunk a munkájához, mint tudjuk, az elvárások Veszprémben mindig magasak" - üdvözölte az új trénert Dr. Hunyadfaly Ákos klubelnök.

Kapcsolódó cikkünk: Mocsai Lajos ötödik aranyérmével búcsúzott Veszprémből