Európa Liga

A MU félgőzzel is lelépte az Ajaxot

A második számú európai kupasorozat legjobb 16 közé jutásáért rendezett párharc első mérkőzésén a tavalyi BL-döntős Manchester United 2-0-s győzelmet aratott az Ajax Amszterdam otthonában.

Szokatlan terep az Európa Liga a Manchester Unitednek, hiszen a Vörös Ördögök történetük során eddig mindössze nyolc alkalommal léptek pályára a sorozatban illetve annak elődeiben.

Sir Alex Ferguson ugyanakkor elmondta, hogy minimum a döntőig vezényelné játékosait, akik közül sokuknak még nincs nemzetközi tapasztalata sem. Nem is vette félvállról a mérkőzést a United, amelyből ugyan hiányzott Giggs, Berbatov és Evra is, de így sem lehetett tartalékosnak nevezni a vendégek kezdőjét. 

A csordultig megtelt amszterdami stadionban nehezen lendültek bele a csapatok, az első húsz percben gyakorlatilag kapura lövési kísérlet sem született, az egyetlen igazán említésre méltó esemény a félidő hajrájában egy tizenegyes-gyanús szituáció volt, amit a hazaik kértek számon az olasz Rocchitól.

Az öltözőben Ferguson feltüzelhette játékosait, mert a fordulás után érezhetően rákapcsolt az MU, és a nehezedő nyomást nem is bírta el sokáig az Ajax. Az 59. percben Nani beadása után Ashley Young mutatta meg, miért szerződtették őt a nyáron, egy higgadt mozdulat után sikerült megszereznie a csapatának a vezetést. A félidő közepén még úgy ahogy irányított a United, de az utolsó negyedórában nagyon magára húzta a holland csapatot, amely azonban rendkívül súlytalan volt ezen az estén. A hajrában egy kontratámadás végén Rooney passzából Hernández is eredményes volt, így a Manchester United megnyugtató előnyt szerzett az angliai visszavágó előtt.

Európa Liga, 16 közé jutásért, 1. mérkőzés
Ajax - Manchester United 0-2 (0-0)
Amsterdam ArenA, 55 ezer néző vezette: Gianluca Rocchi (olasz).
AJAX: Vermeer - Anita, Alderweireld, Vertonghen, Koppers (Boilesen, 63.) - De Jong, Aissati, Eriksen, Özbiliz (Lukoki, 80.) - Bulikin (Van Rhijn, 60.), Szulejmani. Vezetőedző: Frank De Boer.
MANCHESTER UNITED: De Gea - Jones, Ferdinand, Evans, Fábio - Nani, Carrick, Cleverley (Scholes, 60.), Young (Valencia, 76., Welbeck, 86.) - Rooney, Hernández. Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Gólszerző: Young (59.), Hernández (85.)
Sárga lap: De Jong (53.), Aldeirwereld (86.), ill. Fábio (52.)


Vége a mérkőzésnek!

Három perc lesz a ráadás!

90. perc: Szulejmani lódult kapura egy labdaszerzést követően, de egy egészséges lövés helyett egy gyatra emelést választott, ami ráadásul méterekkel fölé ment.

89. perc: Aissati használta ki, hogy Ferdinand behátrált előtte, és kapura lőtt, de a spanyol kapus ezt is kivédte.

88. perc: Rooney próbáltkozott a 16 csücskéről egy tekeréssel, de jócskán célt tévesztett.

85. perc: GÓÓL!! Mikor már úgy tűnt, hogy a vendégek elszórakozzák az utolsó perceket, egy villámgyors kontra után Rooney passzát Hernandez helyezte a kapuba (0-2)

80. perc: Özbilizt Lukoki váltja.

76. perc: A gólszerző Young helyett Valencia a pályán.

72. perc: Rooney majd Nani lövését is leblokkolták a holland védők, a kontrából Szulejmani tesztelte De Geát.

69. perc: Alderweireld vette célba a kaput mintegy 30 méterről, de lapos lövése méterekkel a kapu mellett hagyta el a játékteret.

68. perc: Eriksen próbálkozott meg egy távolabbi lövéssel, de a megpattanó labdát De Gea még az alapvonal előtt elcsípte.

A bekapott gól után Frank de Boer kettőt is cserél: előbb Bulikin helyett Van Rhijn érkezett, majd Kopperst Boilesen váltotta. A másik oldalon Ferguson Scholest küldte csatába a fiatal Cleverly helyett.

59. perc: GÓÓL!!Teljesen megérdemelten szerezte meg a vezetést a Manchester: Nani baloldali beadása a hosszú oldalon érkező Young elé került, aki egy higgadt csel után utat talált a labdának a kapuba. (0-1)



Egyre inkább áttevődik a játék az Ajax térfelére, a United szemmel láthatóan megpróbál győzelemre játszani.

53. perc: Alderweireld nagy igyekezetében kis híján öngólt fejel, Vermeernek sikerült azonban ezt is kivédeni.

51. perc: Ismét Vermeer főszerepben: Hernandez lépett ki a védők közül és iramodott meg a kapu felé, de Anita és a kapus végül elválasztotta a labdától.

47. perc: Egy szép manchesteri támadás után Nani 14 méterről belsőzött kapura, Vermeer azonban résen volt, és szögletre paskolta a labdát. A szöglet után Young beadását az utolsó pillanatban eltérítették Jones elöl.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész!

A szünetben "ég" a Schalke és az Anderlecht - a többi mérkőzés eredményeit livescore aloldalunkon figyelemmel kísérheted!

Az első 45 perc nem hozott túl sok izgalmat, a csapatok elsősorban mezőnyben birkóznak egymással, helyzetek nem igazán alakultak ki. Néhány kósza kapura lövést azért feljegyezhettünk, de ennél többre egyik fél erejéből sem futotta.
 

Vége az első félidőnek!

45. perc: A félidő hajrájában Bulikin passza után Szulejmani repült nagyot a büntetőterületen belül, de az olasz játékvezető nem látta szabálytalannak Ferdinandot és nem ítélt tizenegyest.

37. perc: A másik oldalon Eriksen is megpróbálkozott egy átlövéssel, de a labda pont a középen álldogáló De Gea kezében landolt.

36. perc: Tom Cleverly is feljegyezhet egy kapura lövést, de a próbálkozása méterekkel fölé szállt.

32. perc: A mérkőzés legszebb jelenetét láthattuk: de Jong eresztett meg egy fantasztikus lövést 20-22 méterről, de a United kapusa a levegőben úszva szögletre tudott menteni.

29. perc: Nani került egészen ígéretes lövőhelyzetbe, de a portugál csúnyán fölé-mellé durrantott.

27. perc: Szulejmani tekert veszélyesen az angol kapu elé, de Ferdinand kifejelte a labdát, a kipattanó kapura küldő Bulikint pedig leblokkolták.

23. perc: Rooney ugratta ki Hernandezt, de a mexikói csatár elöl Vermeer kapus felszedte a labdát.

19. perc: Rooney vezetgette a középpályán a labdát, majd 20 méterről tüzelt, de Vermeernek nem kellett megmozdulnia sem, a labda pontosan a kezébe hullott.

18. perc: Koppers fülelte le ígéretes helyen Jones passzát, de a fiatal holland megijedt a lehetőségtől és 17 méterről gyatra lövést küldött De Gea kapujára.

14. perc: Özbiliz lódult meg a pálya bal oldalán, majd beadása pontosan De Gea kezében landolt.

9. perc: Young végezhetett el szögletet a jobb oldalról, de a hazai védők felszabadítottak.

Története során a Manchester United csupán nyolc UEFA-kupa (VVK) találkozót vívott meg.

6. perc:  Nani megindulása után szögletet harcolt ki, de a pontrúgása értékelhetetlenre sikeredett.

Az első néhány percben "tapogatóznak" a felek, említésre méltó esemény eddig nem történt.

1. perc: A vendég angol csapat kezdte a találkozót.

18:58 - A többi csütörtöki mérkőzést livescore aloldalunkon nyomon követheted!

18:55 -Rangos párharcot láthatunk: a legjobb 32 között rendezett mérkőzésen a négyszeres BL-győztes Ajax a háromszoros BL-első Manchester Unitedet látja vendégül.

18:50 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Ajax-Manchester United találkozó, melyről élő szöveges formában honlapunk is tudósít!

Európa Liga, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés
Ajax - Manchester United 0-2 (0-0)
Amsterdam ArenA, vezeti: Gianluca Rocchi (olasz).
AJAX: Vermeer - Anita, Alderweireld, Vertonghen, Koppers - De Jong, Aissati, Eriksen, Özbiliz - Bulikin, Szulejmani. Vezetőedző: Martin Jol.
MANCHESTER UNITED: De Gea - Jones, Ferdinand, Evans, Fábio - Nani, Carrick, Cleverley, Young - Rooney, Hernández. Menedzser: Sir Alex Ferguson.