Vélemény

Az MLSZ kiszámolta a Fradit - de tévedett

  • Göbölyös János

Az MLSZ Versenybizottsága elutasította a Ferencváros Kaposvár elleni hétvégi bajnoki mérkőzésének - nemzetközi kupaszereplés miatti - halasztási kérelmét, míg korábban a Videoton hasonló kérelmét elfogadta. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a hivatalos indoklást követően az InfoRádiónak nyilatkozva is beszélt a döntés okairól. Ez az okfejtés azonban sántít, matematikailag mindenképpen.

Artak Grigorjan, az örmény Ulisses (b) és André Rocha da Silva, a Ferencváros játékosa küzd a labdáért a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 1. fordulójában játszott Ferencváros - Ulisses találkozón, az Üllői úti Albert Flórián Stadionban. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vettem egy turmixgépet. Nem NDK-sat, nem kivehető ajtósat, mint a klasszikus kabaré jelenetben, hanem egy sima kínait. Azt mondta az eladó, három napig sűrűn használjam, mert ha elromlik, kicserélik. Használtam, elromlott, kicserélték. Az új úgy kever, hogy ha sokáig nézem, beleszédülök. Csakúgy, mint abba a - szintén kabaréba illő - történetbe, amely a Videoton, majd a Ferencváros első bajnoki mérkőzésének halasztási kérelméből, az MLSZ döntéséből, annak indoklásából és megmagyarázásából áll össze.

A Videoton azzal a kéréssel fordult a Magyar Labdarúgó-szövetséghez, hogy halassza el a Sturm Graz elleni két BL-selejtező között Siófokon lejátszandó első bajnoki találkozóját. A fehérvári klub nem elsősorban a saját érdekeire hivatkozva kérte ezt, hanem a magyar futball nemzetközi megítélése szempontjából is fontosnak tartotta a pozitív elbírálást. Jelezte, hogy az osztrákok elleni párharc sikeres megvívása létkérdés, hiszen ha továbbjut a csapat, akkor a második körben már kiemeltként várhatja a következő ellenfelet, amelynek legyőzése után - függetlenül a harmadik körben elért eredménytől - biztos résztvevője lenne az Európa Liga csoportküzdelmeinek. A nemzeti érzelmektől fűtött okfejtés világos és logikus. A versenybizottság elfogadta a kérést, de mivel a változtatás a tévéközvetítést is érintette, a Honvéd-Győr mérkőzést azzal a lendülettel szombatról vasárnapra tolta. Nesze neked magyar programegyeztetés.

A Videotonnak tehát kizárólag a Grazra kell koncentrálnia, Paulo Sousa ráér majd akkor összpontosítani a bajnokságra, ha játékosai letudják a Sturm elleni párosmeccset.

Igen ám, de van még három kupacsapatunk.

A Ferencváros jogosan gondolta úgy, hogy neki is kijár a pozitív diszkrimináció, elvégre ő is a magyar futballt képviseli, ezért szintén az MLSZ-től várt segítséget, a Kaposvár elleni bajnokijának elhalasztását kérte. A nemleges válasz kiverte a biztosítékot – nem csak Fradi-szinten. A szövetségben is érezhették, hogy a két történet így együtt nem kerek, ezért megelőzendő a nagyobb felháborodást, közleményben tudatták az elutasítás indokait. A szöveg tartalma egyébként korrekt és elfogadható, a Ferencváros tudomásul is vette (mást nem tehetett), a szurkolók körében azonban nem csitult a felháborodás. A kérdés adta magát, ha a Vidi igen, a Fradi miért nem?

Szerdán délután, még a klagenfurti BL-selejtező előtt megszólalt az ügyben Csányi Sándor is. Az MLSZ elnöke az InfoRádiónak adott nyilatkozatában először leszögezte, hogy ,,ellene vagyunk mindenfajta változtatásnak a kiírt bajnoki mérkőzések időpontjait illetően”, majd egy kis időjárás jelentéssel folytatta, mondván ,,az elmúlt napokban 40 fok körüli melegek voltak, még délután is. A Videoton meccse vasárnap 16 órára volt kiírva, és szerdán játssza, vagyis ma a Bajnokok Ligája meccset, tehát egy forróságban lejátszott meccs után viszonylag rövidebb pihenővel tudott volna játszani”. A szövetség első embere a Ferencvárossal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy ,,a Fradi 18 órára volt kiírva, és csütörtökön játssza az Európa Liga mérkőzését, tehát több idő állt rendelkezésre. Ez a fő indok. Nagyon köszönöm a Fradi vezetésének, hogy nagyon korrektül vette ezt tudomásul”. Az elnök úr egy szabálymagyarázattal zárta mondandóját, ebből megtudhattuk, hogy ,,bajnoki mérkőzések módosítása akkor jöhet szóba, ha a 72 óra a két mérkőzés között nincs meg. Ez a versenykiírásban szereplő szabály. Persze, lehetnek vis major esetek, nagyon extrém ritka esetekben lehet kivételt tenni”.

Mit tesz ilyenkor az ember? Értetlenkedik, és jobb híján elkezd számolgatni.

A hőmérsékleteket hagyjuk, bár nem kell meteorológusnak lenni ahhoz, hogy kiderítse valaki, szerdán este Klagenfurtban valóban meleg volt - nem csak a két gól előtt -, de a 29 fok messze van a 40-től. Részletkérdés, nézzük inkább az időpontokat és a 72 órás limitet.

A Videoton első BL-mérkőzése és az elhalasztott Siófok elleni meccs között 91 és fél óra lett volna, a bajnoki találkozó és a BL-visszavágó között pedig 76 és fél. A Ferencváros esetében a csütörtöki Aalesund elleni EL-selejtező (19) és a vasárnapi bajnoki (18) között 71 óra telik el, a norvégiai visszavágó pedig 97 órával lesz később, mint a kaposvári mérkőzés.

A Videoton és a Ferencváros mérkőzéseinek időpontjai
Mérkőzés Kezdési időpont Mérkőzések között lévő idő (óra)
Sturm Graz-Videoton Július 13. 20:30    
    91,5  
Siófok-Videoton (elhalasztva)
Július 17. 16:00    
    76,5  
Videoton-Sturm Graz Július 20. 20:30    
       
Ferencváros-Aalesund július 14. 19:00    
    71  
Kaposvár-Ferencváros Július 17. 18:00    
    96  
Aalesund-Ferencváros Július 21. 19:00    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Akkor hogy is van ez? Melyik csapatnak kell 72 órán belül játszania, és melyiknek a kérését utasította el az MLSZ?

Vagy lehetséges, hogy a Videoton esete vis major, nagyon ritka és extrém? Így is fel lehet fogni, döntés kérdése az egész.

De akkor mi van a Fradi 71 órájával?

Mintha fordított döntés született volna.

Félreértés ne essék, a fenti számtanpélda ellenére a Videoton valóban megérdemel minden segítséget, ami szükséges az eredményes nemzetközi szerepléséhez. A fehérváriak szerda esti játékán egyébként látszott Paulo Sousa munkája, a két gólt és két gólhelyzetet megelőző kapitális védelmi hibákat leszámítva jól, bátran futballozott a csapat, a középpályás játék, a támadásépítés elfogadható volt, megkockáztatom, a Videoton és a Graz között normális esetben nincs két gól különbség.

Akkor mi történt? Semmi olyan, amit gyakorlással ne lehetne kijavítani, akár a hátrány is ledolgozható, ha a visszavágón a védelem hibátlan teljesítményt nyújt. A két spanyol szélső hátvéd és az újból felépített Lipták-Horváth ,,ikertorony” együtt mozgásáról lerítt az összeszokatlanság, ennek pedig nem is lehetett más a vége, mint a vereség.

És itt kanyarodnék vissza a halasztáshoz. Tudom, az ötlet abszurd, de ha én most a portugál edző helyében lennék, beszélnék a vezetőkkel, és a Siófok elleni bajnoki eredeti időpontban való lejátszását kérném az MLSZ-től. Lehet, hogy hülyének néznének, de kitartanék az álláspontom mellett. Azzal ugyanis, hogy a Videotonnak egy hetet kell várnia a következő meccsére, a Sturm elleni visszavágóra, éppen a gyakorlás lehetőségét veszíti el, ergo a továbbjutási esélyét csökkenti. Persze, lehet edzésen is összeszoktatni a sorokat, a leghatásosabb módszer azonban tétmérkőzésen tesztelni az együttmozgást. Erre pedig kiváló alkalom lenne a Siófok, amelyik túlzottan meg sem izzasztaná a Videotont.

Így viszont kiverheti a víz a fehérváriakat, hiszen minimum három gól szükséges a továbbjutáshoz, ami a Klagenfurtban látottak alapján maga lenne a csoda.

A Fradira visszatérve, lehet csodálkozni és felháborodni a döntésen, mégis úgy gondolom, nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani neki, nagyvonalúan át kell lépni rajta. Amelyik csapat Jerevánban 40 fokban (ott tényleg annyi volt), 2-0-ra megnyeri az Európa Liga-selejtezőt, majd útban hazafelé, három nappal később Moszkvában legyőzi a Lokomotívot, annak bőven belefér egy kaposvári kiruccanás az Aalesund elleni két mérkőzés között.

A történethez még annyit, hogy a Paks és a Kecskemét nem kért könnyítést. Pedig nekik a bajnoki ellenfelükkel sem kellett tárgyalni, mivel vasárnap egymás ellen játszanak. Ami pedig a EL-selejtezőjüket illeti, számukra aztán valóban fontosak, történelmi jelentőségűek a nemzetközi kupameccsek, hiszen idén mutatkoznak be Európának. Ennek ellenére csendben maradtak, a program szerint készülnek, nem fáradtak, nincs melegük, teszik a dolgukat ugyanúgy, mint az a százegynéhány sorstársuk, akik ezekben a hetekben szintén kupa és bajnoki meccseket játszanak.

Úgy vannak vele, mint én a turmixgéppel. Addig terheltem, amíg kijött a rejtett hiba, de legalább ingyen kicserélték. A probléma persze úgy is kiderül, ha pihentetem, és később kezdem használni, csak akkor már nagy árat kell fizetni érte.