NFL

Megismétlődik a 2008-as döntő a Super Bowlon

  • Molnár Dávid

Az NFL vasárnapi főcsoportdöntőin a csapatok rúgói lettek a kulcsfigurák. A Baltimore Ravens 11 másodperccel a vége előtt kiegyenlíthetett volna, azonban Billy Cundiff 32 yardos mezőnygól-kísérlete célt tévesztett, így a New England jutott be a Super Bowlba. A játéknap második meccsén a New York Giants és a San Francisco 49ers találkozója hosszabbítást eredményezett, ahol ismét egy rúgó került reflektorfénybe: Lawrence Tynes azonban 31 yardról nem vétett, és Super Bowlba lőtte csapatát.

A Patriots védelme felnőtt a feladathoz

Tom Bradytől igen szokatlan teljesítményt láthattak a kilátogatók a New England Patriots és a Baltimore Ravens összecsapásán az AFC főcsoportdöntőjében. Hiszen nem mindennap esik meg a sztárirányítóval, hogy egy touchdown-passzt sem tudjon kiosztani, azonban a Ravens védelme, és Brady rossznapja mégis ezt eredményezte: 36 mérkőzés után maradt TD-passz nélkül.

„Hát, elég rossz voltam ma, de a védelmünk megmentett minket” - kezdte Brady, aki 239 yardot szedett össze passzok révén, valamint kétszer is eladta a labdát. „Két hét múlva megpróbálok ennél jobb teljesítménnyel előállni, de büszke vagyok erre a csapatra és a csapattársaimra.”

Robert Kraft, a Patriots tulajdonosa hálát ad az égieknek - fotó: Getty ImagesBár Brady TD-passz nélkül zárta a mérkőzést, a győztes drive mégis az övé lett a negyedik negyed elején, amikor is befutott a labdával a Ravens végzónájába. Azt megelőzően azonban végig fej-fej mellett haladt a két csapat.

Joe Flacco a Houston után a New England ellen is ki tudott osztani két hat pontot érő passzt, előbb Dennis Pittának, majd Torrey Smithnek a harmadik játékrész vége felé. Billy Cundiff 39 yardos mezőnygóljával pedig 20-16-ra átvették a vezetést, először a mérkőzés során, de csupán 5 percig tartott ki ez az előny, mielőtt Tom Brady 1 yardos futásával vissza nem állította a Patriots vezetést.

A Baltimore irányítójának keze ezt követően már megremegett, a következő támadás során a pálya felénél Brandon Spikes kaparintotta meg Flacco társainak szánt labdáját. Sokáig nem örülhettek azonban a hazaiak, hiszen Jimmy Smith Brady következő passzával tett hasonlóképpen, és ismét a Ravens támadhatott. A Patriots védelme megállta a helyét, Flaccóék nehezen tudtak előretörni, és amikor 2:46-tal a vége előtt ismét Bradyékhez került a labda, a tartós nyomás miatt nem tudtak kitörni a térfelükről. A Ravensnek adódott egy utolsó esély a kiegyenlítésre vagy az előny megszerzésére 1:44-gyel a lefújás előtt.

A rendes játékidő utolsó Baltimore-i támadásának ígérkező drive-ja során Joe Flacco talpra állt, és Anquan Boldinnak adott passzaival a Patriots végzónája előtt 14 yarddal cövekelt le a vendéggárda. Miután a 3rd down sem sikerült, bátran hívták be Billy Cundiffék speciális egységét, hogy egy mezőnygóllal kiegyenlíthessenek, azonban a dráma kicsúcsosodott, amikor a Baltimore rúgója eltévesztette a villás kaput.

Tom Bradyék fellélegezhettek, míg Flacco ezúttal sem tudott két győztes meccset szerezni a Ravens számára a playoffban. A Patriotsnak az elmúlt 11 évben ez lesz az ötödik Super Bowlja, de az még kérdéses volt, hogy kikkel fognak összekerülni Amerika legnézettebb műsorában.

Lawrence Tynes a ráadás-hős

A San Francisco és a New York Giants már 7 alkalommal találkoztak a playoffban, és eddig a 49ersnek állt a zászló 4 megnyert mérkőzéssel. Azonban a New York Giants még sosem vesztett főcsoport-döntőben, és végül ez a sorozat maradt tartós.

Eli Manning folytatta meggyőző teljesítményét, amit már hetek óta nyújt, azonban Alex Smith is megmutatta, hogy a múlt heti, Saints elleni produkciója nem volt a véletlen műve. A két irányítót egyébként egy évben draftolták, de Smith csak idén váltotta be igazán azokat a hozzá fűzött reményeket, amiért a 49ersnek anno rá esett a választása.

Az első félidő első pontjait Alex Smithék jegyezték: az irányító Vernon Davist találta meg, aki 73 yardos touchdownnal juttatta előnyhöz a hazaiakat. Félő volt a Giants részéről, hogyha a védelem nem kapja gyorsan össze magát, akkor kényelmetlen mérkőzésben lesz részük. Azonban a Giants védők tudták, hogy mi forog kockán.

A második negyedben Eli Manning is feliratkozott a TD-passzosok listájára, majd Lawrence Tynes két másodperccel a félidő lefújása előtt megszerezte a vezetést. A fordulást követően ugyanúgy kezdődött a második félidő, mint az első: Smith ismét megtalálta Davist, aki ezúttal 28 yardos touchdownnal örvendeztette meg társait, amire Manning megint csak tudott válaszolni, ő Mario Manninghamet szolgálta ki.

A folytatás már a rúgókról és a védelmekről szólt. David Akers a záró játékrész 9. percében kiegyenlített, majd ezt követően tudatosult a csapatokban, hogy a következő pont sorsdöntő lehet. A két csapat védői nehéz perceket szereztek a támadóegységeknek, és a rendes játékidő leteltéig nem sikerült pontot tenniük az ügy végére a főcsoport finalistáknak.

Ahmad Bradshaw és Lawrence Tynes bizonyultak a hosszabbítás hőseinek. A ráadás harmadik drive-jában Eli Manning átengedte a labdát a Giants futójának, akinek ha kis léptékben is, de sikerült előretörnie a jól záró 49ers védelem ellen. Már a 49ers végzónája előtt 6 yarddal is jártak, azonban előbb Manning próbálkozása 2 yarddal visszavetette a vendégeket, majd kaptak egy 5 yardos büntetést is. Ekkor már nem bízták a véletlenre a New Yorknál, behívták Lawrence Tynest, bízva abban, hogy nem jár úgy, mint Billy Cundiff a játéknap korábbi találkozóján.

Lawrence Tynes öröme győztes mezőnygólját követően - fotó: AP

Tynes pedig 31 yardról annak rendje és módja szerint értékesítette a mezőnygólt, és így hasonlóan alakult a végjáték, mint 1991-ben, amikor utoljára találkozott a két csapat főcsoportdöntőben. Akkor 13-12-es 49ers vezetést sikerült megfordítania a Giantsnek és Super Bowlba jutnia, ahol végül a franchise megnyerte második bajnoki címét. Manningék mostani győzelmével pedig kialakult a 2008-as Super Bowl párosítása a New England Patriots és a Giants főszereplésével.

A 46. Super Bowlt két hét múlva, február 5-én rendezik az indianapolisi Lucas Oil Stadiumban.

NFL
Főcsoportdöntők
New England Patriots - Baltimore Ravens 23-20
San Francisco 49ers - New York Giants 17-20 h.u.