Bajnokok Ligája

Barca-Milan slágermérkőzéssel indul az idei szezon

Négy magyar játékos is érintett a keddi játéknapon

  • 63

Nem kell tovább várni a "csúcsfutballra", kedd este ugyanis nyolc találkozóval kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es szezonja. Az E, F, G, H csoportban egyaránt két-két találkozót rendeznek, melyek közül kétségtelenül a legnagyobb érdeklődésre a Barcelona-Milan párharc számíthat. A futballtörténelem két emblematikus csapatának összecsapásán kívül nekünk, magyaroknak is van mire figyelnünk, ugyanis Tőzsér Dániel, Köteles László, Huszti Szabolcs és Megyeri Balázs csapata is "szorítóba" lép a keddi játéknapon.

Az olasz és a spanyol klubfutball két zászlóshajójának randevúja mindig különleges csemegét ígér a labdarúgás szerelmeseinek, hogy mást ne említsünk a két csapat összesen 11 BL/BEK-serleget és 39 bajnoki címet tudhat magáénak. A kedd esti összecsapásnak ráadásul úgy vághatnak neki a csapatok, hogy a Barcelona a spanyol, a Milan pedig az olasz bajnokság aktuális címvédője. Barcelona - Milan
H-csoport 20.45 Tv: Pro4
hatharom-tipp:1
Az elitligában utoljára a két együttes a 2006-os kiírásban találkozott egymással - akkor is még a csoportkörben -  a katalánok akkor Milánóban 1-0-ra nyerni tudtak, a visszavágón viszont 0-0-ás döntetlen született. Arra, hogy a kedd esti mérkőzésen is ilyen eredmény szülessen, azért igen kicsi az esély, már csak azért is, mert mindkét együttesben világklasszis támadók sora (Messi, Villa, Pedro amott pedig Cassano, Pato)  vár bevetésre. Az sem elhanyagolható adat, hogy hazai pályán a Barcelona utoljára a Hércules elleni tavaly 2-0-ra elveszített találkozón nem szerzett gólt..

Pep-mester szerint jó mérkőzésre van kilátás - ebben nem nagyon tévedhet

Ami a kereteket illeti: Josep Guardiola nem számolhat a hétvégén sérülés szenvedő Alexis Sánchezre, de a chileinél is nagyobb hiányzója lesz a találkozónak a Milanból Zlatan Ibrahimovic. A svéd csatár a 2009/2010-es szezonban a katalánoknál is szerencsét próbált - az eredmény ugyanakkor mindenki számára ismert - de Allegri szerint a megsérült klasszis nélkül is meg kell próbálniuk sikert elérni.  "A játékosok remekül dolgoztak az edzéseken a Lazio meccset követően, teljes mértékben készen állunk az idény első BL meccsére és jól akarunk szerepelni. Óvatosnak kell lennünk védekezésben és kihasználni a lehetőségeket elöl. Jelenleg a Barcelona játssza a legjobb futballt, egyénileg és csapatként is kiváló képességűek" - mondta, majd hozzátette: "Az egész találkozó során koncentrálnunk kell és tisztelnünk az ellenfelünket. Igyekszünk egy jó meccset játszani, aztán meglátjuk mi lesz a vége". 

Guardiola nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy Ibrahimovic nem lesz ott a pályán, a gránátvörös-kékek vezetőedzője szerint így is remek találkozóra van kilátás. "Nagyon sajnálom, hogy Ibra nem játszhat a Camp Nouban, hiszen szerintem a legnemesebb feladat az, ha az ellenféllel annak legjobb felállásában találkozol. Ennek ellenére nem kételkedem abban, hogy kiváló mérkőzés lesz, hiszen a Milan játssza a futballt, Allegri mester elmondta, hogy nem állnak be védekezni, márpedig ha ez így lesz, akkor azokkal a minőségi labdarúgókkal, akikkel ők rendelkeznek, nagyon nehéz, de annál fontosabb lesz itthon tartani a három pontot" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Guardiola.
Hazájuk pontvadászatában mindkét címvédő a hétvégi fordulóban egyaránt 2-2-es döntetlennel melegített a nagy meccsre, de amíg a Barcelona kétgólos előnyét "pazarolta el", addig a Milan kétgólos hátrányból állt fel a Lazio ellenében. Hogy mire megy egymással a két óriás, azt a 20.45-kor kezdődő ÉLŐ szöveges tudósításunkból megtudhatod!



Borussia Dortmund - Arsenal
F-csoport 20.45 Tv: DigisportPlus
hatharom-tipp:1
A Borussia Dortmund hosszabb kihagyás után tér vissza a kontinens legrangosabb kupasorozatába, legutóbb ugyanis a 2001/2002-es szezonban vehetett részt benne. Az 1997-es győztes visszatérése tehát kereken 10 évet kellett várnia Európának.  A németek egyelőre nincsenek abban a formában, amit a tavalyi idényben megszokhattunk tőlük, ezt jól mutatja, hogy a hétvégi bajnokin hazai pályán szenvedtek 2-1-es vereséget az "újonc" Herta BSC-től. A sárga-feketék legnagyobb hiányzója a "német Messi", azaz Mario Götze lesz - nélküle a jelek a Dortmund nem az "igazi". Ami a londoniakat illet, Arséne Wenger alakulata a hétvégén a Swensea ellen talán rátalált a "helyes" útra, de a Manchester ellen bekapott 8-2-es zakó sebei még mindig érződik az Ágyúsokon. A nyáron vezéreit vesztő Arsenal a BL-selejtezőjében az Udinese elleni kettős sikerrel jutott be a csoportkörbe - tehát a nemzetközi porondon egyelőre magabiztosabban teljesítenek mint a PL-ben.

Chelsea - Bayer Leverkusen
E-csoport 20.45 Tv: Digisport
hatharom-tipp:1
A két csapat találkozójának apropója természetesen Micheal Ballack személye, aki 2006 és 2010 között az angolokat is erősítette. A "gyógyszergyáriakhoz" tavaly visszatérő középpályás azonban nem olyan meghatározó tagja a Bundesliga ezüstérmesének, mint azt a neve alapján elvárhatnánk tőle, személyszerint a játékos ezt nehezményezi is. A Chelseanél a héten Fernando Torres-ügye borzolja a kedélyeket, a világbajnok spanyol támadó állítólag egy spanyol nyelven készült interjúban kritizálta idősebb csapattársai kezdeményezőkészségét. Kritizálni valót éppenséggel magán is találhatott volna, téli leszerződése óta ugyanis mindössze két alkalommal vette be az ellenfelek kapuját - nem csoda, ha André Villas-Boas bizalma megrendült a "Kölyök" becenévre hallgató csatárban.
A két csapat egyébként még sohasem találkozott a Bajnokok Ligájában, történelmi találkozóra kerül tehát sor kedd este a Stamford Bridge-en.

Magyarokért is szoríthatunk...

Örömmel tölthet el mindent magyart, hogy magyar klubért nem is, de azért magyar játékosokért szurkolhatunk az idei BL-szezonban. A belga bajnok Racing Genk csapatával óriási csaták árán a csoportkört kiharcoló Tőzsér Dániel a spanyol bajnokságban két győzelemmel rajtoló Valencia ellen léphet pályára. Racing Genk - Valencia
E-csoport 20.45
hatharom-tipp: 2
Tőzsér kiváló formában, a hétvégén a Sint.  Truiden elleni bajnokin az ő szabadrúgásgóljával szerezte meg a három pontot a Genk, minden bizonnyal fontos szerep hárul rá a spanyol rivális ellen is. Az mindenképpen a "Denevérek" mellett szól, hogy jóval nagyobb nemzetközi rutinnal bírnak, ráadásul Roberto Soldado személyében van egy bombaformában futballozó klasszis támadójuk. Soldado semlegesítésében - a védők mellett - Köteles Lászlónak lehet komoly szerepe, az egykori diósgyőri portás csapata legjobbjai közé tartozott az elmúlt hetekben.

APOEL - Zenit Szentpétervár
G-csoport 20.45
hatharom-tipp:2
A játéknap másik magyar érdekeltségű mérkőzése az APOEL Nicosia és a Zenit Szentpétervár randevúja lesz. Huszti Szabolcs orosz csapata egyértelmű esélyese a találozónak, kérdés azonban, hogy Luciano Spalletti mennyi játéklehetőséget biztosít az egykori ferencvárosi középpályásnak.

Olimpiakosz Pireusz - Olimpique Marseille
F-csoport 20.45
hatharom-tipp:X
Husztival ellentétben Megyeri Balázs nem igazán reménykedhet a pályára lépésben, az Olimpiakosz fiatal magyar kapusa ugyanis Nikosz Papadopoulosz és Franco Costanzo mögött ugyanis csak a harmadik számú portásnak számít az athéni kirakatcsapatnál. Az Olimpiakosz tavaly a nyolcaddöntőig "menetelt", ismerve a görög klub fanatikus szurkolóit, aligha elégednének meg ennél kevesebbel idén is. Ami a franciákat illeti: Didier Deschamps csapata katasztrofálisan kezdte az idényt, a francia bajnokságban öt forduló alatt még nem sikerült nyernie a címvédőnek. A nemzetközi mérkőzések hangulata természetesen teljesen más, mint a hazai bajnokiké, de a Pireusz otthonában nem éppen hálás feladat megkezdeni a felzárkózást.

További mérkőzések..

Az Európa Liga-győztes Porto az ukrán Sahtar Donyeck alakulatát fogadja a Sárkány-stadionban. Nagy kérdés, hogy a nyáron - szokás szerint - sztárjátékosait elveszítő portugálok milyen eredményekre lesznek képesek a nemzetközi porondon. Porto - Sahtar Donyeck
G-csoport 20.45
hatharom-tipp:1
Falcao és Villas-Boas nélküli "új időszámítás" egyik jó erőpróbája lehet az ukránok elleni ütközet. Az ütközet, melyen az erő helyett inkább a technika dominál majd, hiszen - kelet-európai csapat ellenére - a "bányászvárosiak" keretében több, a brazil válogatottban is megforduló labdarúgót találhatunk.

A cseh bajnok Viktoria Plzen újoncként vesz részt a Bajnokok Ligájában, és első körben egy olyan ellenféllel mérkőzhet meg aki ellen a - csoport másik két csapatát figyelembe véve - esélye is van a pontszerzésre. Viktoria Plzen - BATE Boriszov
H-csoport 20.45
hatharom-tipp:X
A BATE Boriszov gárdája a 2008/2009-es idényben ugyancsak eljutott a csoportkörig, és a Juventus és a Zenit elleni döntetlenjeivel fel is hívta magára a figyelmet. A fehéroroszok a Videotont is búcsúztató Sturm Graz "testén" keresztül (is) jutottak el idáig, míg a cseh bajnok a kvalifikáció során a Rosenborg és a Kobenhavn csapatát verte ki.