UEFA

Elutasították a Győr óvását, a 4. hely Európa Ligát ér

  • MTI

Elutasította a Győri ETO FC fellebbezését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), így érvényben marad az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi határozata, amelynek értelmében a zöld-fehér gárda a következő két szezonból egy alkalommal nem indulhat az európai kupasorozatban

A CAS döntése - amelyet a győriek szerdán, sajtótájékoztatón jelentettek be - azt jelenti, hogy ha az ETO az OTP Bank Ligában másodikként vagy harmadikként zár, akkor a negyedik - jelenleg a Budapest Honvéd - is indulhat majd az Európa Liga selejtezőjében.

"Megkaptuk a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróság döntését, amely szerint elutasította klubunk fellebbezését és helyben hagyta az UEFA ítéletét, amellyel az európai szövetség csapatunkat kizárta a következő kupasorozatból" - mondta Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezető igazgatója, aki felolvasta a CAS indoklásának egy részét, mely szerint a klubokra az UEFA szabályai és nem az Európai Unió törvényei az irányadóak.

"Az ügyben megbeszélést folytattunk klubunk tulajdonosával, Tarsoly Csabával" - tette hozzá Klement. "Az álláspontunk szerint tovább küzdünk az igazunkért. A törvény szerint először a svájci szövetségi választott bírósághoz kell fordulnunk és csak a következő állomás lehet az Európai Bíróság. Ez a döntés a következő évi európai kupaindulásunkat már nem befolyásolja, erkölcsi és anyagi elégtételt azonban kaphatunk"

Az UEFA fellebbviteli bizottsága korábban két évre - de legfeljebb egy részvételre - kizárta a Győrt az európai kupasorozatokból, valamint helybenhagyta az első fokon kiszabott 50 ezer eurós pénzbírságot. Az UEFA szerint a magyar együttes úgy játszott az Európa Liga 2010/11-es selejtezőjének 1., 2., 3. és utolsó, 4. fordulójában, hogy nem felelt meg mindenben a szövetség licenckövetelményeinek. A testület úgy vélte, a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségének a Győri ETO FC nem tett eleget.

A klub álláspontja viszont az, hogy észt játékosa, Jarmo Ahjupera vételárának maradékát - 50 000 eurót - addig nem fizethette ki, amíg a futballista korábbi egyesülete nem állított ki számlát róla. Az ETO szerint a számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg Győrbe, és azután ki is egyenlítették a tartozást.