Forma-1

Delfin-orral támad a Ferrari

  • Kele János

Szépnek nem szép, de gyors még lehet a Ferrari legújabb modellje, amit az interneten keresztül mutattak be.


Az  észak-Olaszországra támadó sarkvidéki hideg és az aggasztó hóhelyzet miatt az impozáns bemutató-ünnepség ugyan elmaradt, de a nagyvilág az internetes közvetítésnek hála mégis idejében megismerkedhetett a Ferrari vadonatúj versenygépével - ami a várakozásoknak megfelelően minden bizonnyal nem a szépségével hódítja majd meg a szurkolók szívét.

A minap leleplezett McLaren MP4-27-essel ellentétben ugyanis a vörösök legújabb, F2012 kódnévre hallgató konstrukciója a Caterham által megteremtett igencsak furcsa orr-trendet követi: a leginkább egy delfin testrészére hajazó megoldás szépségére vonatkozó pikírt megjegyzéseket ugyan Maranellóban sem tagadják, ám bíznak benne, hogy az autó „legalább olyan gyors lesz, mint amennyire formabontó a külső megjelenését illetően.”

A formabontó tervezési technológia, mint olyan, egyébként is valóságos célkitűzés volt az idei évadra a Scuderiánál, lévén az utóbbi néhány évad finoman szólva sem fog majd az istálló történetét boncolgató kiadványok arany lapjaira kerülni - a kritikusok pedig a sikertelenség első számú okának a túlzottan konzervatív technológiai megoldásokat kiáltották ki. Tény, a korábbi évek egyetlen Ferrarija sem diktálta a trendet, sokkal inkább kissé késve követte azt, így nem egyszer merült fel a pletyka, miszerint a vörösök előszeretettel merítenek más csapatok szellemi tevékenységéből; hogy így volt-e, avagy sem, az voltaképpen teljesen mindegy, lévén az eredmények egyetlen esetben sem a maranellói technikai csapat döntéseit igazolták.

Luca di Montezemolo elnök erre az évre viszont egyértelműen a világbajnoki cím megszerzését tűzte ki célul, ez pedig, összevetve a Red Bull előző két esztendőben tapasztalt nyomasztó fölényével nyílegyenesen jelölte ki az idei fejlesztések útját: innovatív, formabontó megoldások, és egy a korábbiaknál jóval „agresszívebb” stílusú Ferrari lett a változtatások eredménye.

Ez utóbbi jelzőt Felipe Massától kapta a vadonatúj F2012, a brazil pilóta vélhetően arra akart utalni, hogy a versenygép szinte egyetlen elemében sem emlékeztet a tavalyi, finoman szólva is kudarcot vallott darabra, amely végül mindössze egyetlen futamgyőzelmet tudott összehozni a szezonban. Nem csak a már emlegetett orr-rész változott meg alapjaiban (a kialakítás elméleti mozgatórugóit már ecseteltük a McLaren-bemutatóról írott cikkünkben), a Ferrari végre valahára vette a bátorságot és a nyomórudas felfüggesztést vonórudasra cserélte, sőt meglepő módon még az első futóművet is ezzel a Red Bull által meghonosított módszerrel alakította ki. Változott a sebességváltó elhelyezése, de a hűtőket is újragondolták Maranellóban, ez utóbbival összefüggésben pedig természetesen az oldaldobozok is jelentős változtatáson mentek keresztül - mégis, a Ferrari megoldása jelentősen eltér a McLaren új autóján látottaktól, ez pedig a későbbiekben még érdekes viták forrása lehet.

Természetesen most is meg kell említeni, hogy a Maranellóban leleplezett versenygép csak nyomaiban azonos a Melbourne-ben majd bevetésre kerülő Ferrarival - maga Stefano Domenicali csapatfőnök is elismerte, lesznek még jelentős változtatások a konstrukción. Az első szárny például egy az egyben a tavalyi, de a diffúzort is „lefelejtették” egyelőre a járgányról, nyilván azzal a céllal, nehogy a rivális csapatoknak értékes ötletekkel szolgáljanak. Fontos lehet még kiemelni a hátsó szárny és a DRS kapcsolatát, elvben ezt is jelentősen továbbfejlesztette a csapat, nyilván abban bízva, hogy értékes tizedmásodperceket jelenthet majd a kvalifikációkon. Azokon a kvalifikációkon, ahol tavaly a versenyekhez képest is látványosan szenvedett a gárda.

Keveset lehet tudni viszont a KERS-ről és a kipufogók elhelyezéséről: ez utóbbi terület viszont különösen döntő lehet az idei szabályrendszer mellett, hiszen a tavalyi sok vitát generáló befújásos diffúzorokat idénre teljesen kivette a képből a nemzetközi szövetség.

„Tanultunk az előző évekből, remélem ez majd látszik az autón is. Az értő szemek valószínűleg már most észreveszik, hogy mennyire sok mechanikai és technikai finomság van az F2012-esen, persze a cél az, hogy mindenki kívülről fújja ezeket a folyamatos győzelmeinknek köszönhetően. Nem is lehet más célunk egy ilyen autóval, mint a világbajnoki cím” - adta meg az idény felütését Stefano Domenicali.

Mintha valami hasonlót hallottunk volna két napja Wokingban is…