Sportpolitika

A drogkartellek otthonában rendezik az ifjúsági olimpiát?

  • VNA

A hétfői határidőig bezárólag öt város jelezte hivatalos rendezési szándékát a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékok megrendezésére.

Hétfőn, a jelentkezési határidő napján - tehát az utolsó pillanatban - adta le pályázatát a kolumbiai Medellín városa a 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékok megrendezésére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tájékoztatása szerint így a hat év múlva sorra kerülő eseményért összesen öt város (Buenos Aires, Glasgow, Guadalajara, Rotterdam, Medellín) jelentkezett. Eredetileg Poznan is a kandidálók között volt, ám a lengyelek végül a pénzügyi garanciák hiánya miatt a múlt héten visszaléptek a rendezés ötletétől. A kolumbiai város által elkészített hatalmas dokumentációt személyesen a pályázati bizottság vezetője, Juan Camilo Quintero Medina vitte el a NOB székházába.

A kolumbiaiak személyesen vitték el a pályázati anyagot a NOB székházához - Fotó: insidethegames.org

Medellín jelentkezése nyilván a NOB vezetőinek is fejfájást okoz majd, lévén Kolumbia második legnépesebb városa (2,7 millió lakos) évtizedekig a bűnügyi hírekből lehetett csak ismert a világ számára. A '80-as években a helyi drogkartellek egymás közötti harcai és leszámolásai miatt a világ legveszélyesebb városaként tartották számon és bár az összesített statisztikákat valamennyire sikerült azóta javítani, manapság is napi szinten átlagosan kilenc (!) gyilkosság történik a városban.

Egy statisztika szerint a 2009-es évben Medellínben összesen 2899-en haltak meg erőszakos halállal, ami 2,5-szerese a más kolumbiai városok és közel negyvenszerese egy átlagos amerikai város hasonló halálozási mutatóinak. Ezt a tényezőt pedig nyilván a 14-18-esztendős korosztálynak rendezett ifjúsági olimpia rendezésének odaítélésekor sem zárhatják ki a döntéshozatali folyamatból...