Sífutás

Búcsút intett a kenyai sífutó - videó

  • VNA

Az oslói világbajnokságon utoljára láttuk a sífutó mezőny egyetlen színes bőrű versenyzőjét, a kenyai Philip Boit-ot.

A sífutó sprint versenyen szerzett csütörtöki 118. helyezésével búcsút vett a sífutó világtól az sportág elmúlt évtizedének egyik legszínesebb alakja. Az immáron 39 esztendős kenyai Philip Boit-ról van szó, aki annak idején középtávfutóként (mi másként…) kezdte sportolói pályafutását (1:46-os 800-as volt). A kilencvenes évek közepén aztán az egyik sportszergyártó cég támogatásával lehetőséget kapott arra, hogy Finnországban, havon készüljön és ismerkedjen meg a sífutás alapjaival. A naganói olimpián Kenya egyetlen helyet kapott a részvételre, amelyet Philip Boit töltött be és bár a 92. (utolsó helyen) végzett, mégis a média egyik nagy kedvence lett. A 10 km-es klasszikus stílusú verseny eredményhirdetését ugyanis miatta kellett csúsztatni, lévén a győztes norvég Björn Daehlie szerette volt megvárni a kenyait a célban. A találkozás a sífutó legendával annyira megérintette Boit-ot, hogy egyik fiát a norvég klasszis tiszteletére Daehlie Boit névvel anyakönyvezte.

Philip Boit a 2011-es oslói világbajnokságon búcsúzott a sífutó mezőnytől

Boit egy évvel később elindult az 1999-es ramsaui világbajnokságon, ahol szintén az utolsó helyen végzett 10 km-en. Ezt követően a Nike cég kiszállt a kenyai „egzotikum” támogatásából, Boit pedig két évig hazájában szárazedzésekkel készült a versenyekre. A 2002-es Salt Lake Cityben rendezett olimpián 64. lett a sprint versenyben (öt vetélytársát megelőzve), majd hosszabb szünetet tartott a versenyzésben. A torinói olimpiára ismét visszatért, ahol öt ellenfelét megelőzve a 92. helyet szerezte meg a 15 km-es klasszikus stílusú versenyben. Ezt követően úgy tervezte, hogy a vancouveri olimpiáig még folytatja a pályafutását, de ezt követően felhagy a sífutással.

Bár Boit ott volt a sapporói és a libereci világbajnokságon is, a 2010-es olimpiáról azonban végül mégis lemaradt (mindössze 2 FIS ponttal csúszott le a kvalifikációs szintről), hiszen betegségei miatt nem tudott megfelelően edzeni. Mivel nem akart így elbúcsúzni a sportágtól, ezért a fejébe vette, hogy az idei oslói világbajnokságon mindenképpen ott akar lenni.  Ott is volt, és ha most már nem is keltett akkora figyelmet, mint annak idején 1998-as feltűnése alkalmával, Philip Boit sokaknak mégis hiányozni fog a havas pályákról. Olyannyira, hogy volt aki, külön búcsúvideót szerkesztett neki...