Jégkorong-vb

Borult a papírforma a negyeddöntőkben

  • Molnár Dávid

Meglepetés meglepetést ért a negyeddöntők körében a svéd-finn közös rendezésű jégkorong-világbajnokságon. A legnagyobb skalpot a szlovákok szerezték, akik visszavágtak a kanadaiaknak a csoportkörben elszenvedett vereségért, de az amerikaiak és a társházigazda svédek is kiestek. Az oroszok egy háromgólos harmadik harmadnak köszönhetően versenyben maradtak.

Ahogy az NHL-ben is bebizonyosodott idén, hogy az alapszakasz eredményeiből nem érdemes kiindulni a rájátszásban, ugyanez a trend volt megfigyelhető a svéd-finn közös rendezésű jégkorong-világbajnokság kiesési szakaszának első játéknapján a negyeddöntőkben. Ugyanis hiába vették jól a csoportkör akadályait a kanadaiak, az amerikaiak és a svédek, már a legjobb nyolc között búcsúztak.

A negyeddöntők első felvonásán Kanada Szlovákiával mérkőzött meg, és ez a mérkőzés sokáig Ryan Getzlaf botrányos megmozdulásáról lesz híres. 3-3-as állásnál ugyanis retorziót akart eszközölni Juraj Mikuson, aki pillanatokkal korábban palánkra kente - szabályosan - az egyik csapattársát. A bosszú olyan jól sikerült, hogy Getzlaf elkaszálta Mikus térdét, és a teljesen szabálytalan ütközést öt perc végleges kiállítással jutalmazták a bírók. A szlovákok nem is voltak restek kihasználni az egyszeres emberelőnyt, négy másodperc sem telt el a büntetés kezdete óta, amikor előnybe kerültek Michal Handzus révén, így a hátralévő időben már csak ki kellett védekezniük a megfogyatkozott létszámú kanadaiak ostromát.

A papírforma egyedül az orosz-norvég derbin érvényesült, bár két harmad után ott is ért a meglepetés. A Washingtonból megérkezett Alexander Ovecskin, valamint Alexander Szjomin viszont megadták azt a plusz lökést a Szbornajának, amire számítani lehetett, és az utolsó húsz percben három gólt is berámoltak a skandinávoknak, így végső soron magabiztosan jutottak be az elődöntőbe.

A meglepetések és a drámai mérkőzések sora azonban csak ezután csúcsosodott ki. A finnek revánsot készültek venni az amerikaiak ellen a csoportkörben elszenvedett 5-0-s vereségért, és ezt a lehető legkimértebb módon sikerült végrehajtaniuk. Jesse Joensuu jegyezte a találkozó első és utolsó találatát - utóbbit kilenc másodperccel a vége előtt szerezte, ezzel igazi tőrt döfve az Egyesült Államok fiataljainak szívébe.

Ehhez hasonlóan ért véget a svédek menetelése a vb-n, akik a csoportkört igen nehézkesen vevő csehekkel játszottak. Martin Eraték egygólos hátrány után 3-1-re fordítottak, de a svédekben, legfőképp a Loui Eriksson, Henrik Zetterberg és Johan Franzén által alkotta trióban volt elég erő és spiritusz a kiegyenlítéshez. Azonban idő előtt elkezdtek a hosszabbításra koncentrálni, aminek az lett az eredménye, hogy az Ottawában rendkívül jó szezont záró Milan Michalek alig fél perccel a lefújás előtt visszaszerezte a cseh vezetést, ami ki is tartott a végéig.

A szombati elődöntőkben így szlovák-orosz, valamint finn-cseh párharcokat láthatnak a nézők.

Jégkorong-vb
Negyeddöntők
Kanada-Szlovákia 3-4 (1-2, 2-0, 0-2)
Oroszország-Norvégia 5-2 (2-1, 0-1, 3-0)
Finnország-Egyesült Államok 3-2 (0-0, 1-1, 2-1)
Svédország-Csehország 3-4 (1-2, 1-1, 1-1)