Kézilabda

A Veszprém kimászott a gödörből és bravúrokra készül - Iváncsik Gergő

Vasárnap megkezdi szereplését a Bajnokok Ligájában a magyar bajnok MKB Veszprém együttese, amely a lengyel ezüstérmes Targi Vive Kielce otthonában mutathatja meg, hogy továbbra is tagja a kontinens legjobb csapatainak.

Mocsai Lajos legénysége az utóbbi néhány évben komoly tényezője az európai kézilabdaéletnek, az MKB Veszprémnek olyan sztárcsapatokat sikerült már legyőznie, mint a HSV Hamburg, a Barcelona, a Ciudad Real, a Montpellier vagy éppen a Rhein-Neckar Löwen. A végső cél, a hőn áhított négyes döntő, a FinalFour azonban nem jött össze a veszprémieknek, a sorsolás szeszélyének köszönhetően az utóbbi két évben a világ legjobb együttesének tartott Barcelona jelentette a végállomást az egyenes kieséses szakaszban. Az idei évadnak szerényebb célokkal vágott neki az MKB, ami egyrészt magyarázható a keret átalakulásával, valamint a BL-sorsolás "kegyetlenségével" is.

Az elitliga B-csoportjában a magyar gárda a Atlético Madriddal (Ciudad), a Füchse Berlinnel, a Csehovszki Medvegyivel, a Silkeborggal valamint a szabadkártyás-selejtezőt megnyerő lengyelekkel került össze. A Kielce bejutása a BL-be azért hatalmas fegyvertény, mert a négycsapatos kvalifikációs torna döntőjében a tavalyi elődöntős Löwen gárdáját sikerült legyőzniük - ezzel is jelezve újjá alakult csapatuk erejét. Tudniillik a Veszprémhez hasonlóan átalakult a Kielce kerete is, csatlakozott a Targihoz a 2009-ben a világ legjobb kézilabdázójának megválasztott kapuszseni, Szlavomir Szmal és Grzegorz Tkaczyk (mindkettő a Löwentől) valamint a horvát nehéz tüzér, Denis Buntic is (León). Ha az újonnan érkezőkhöz hozzávesszük, Michal Jurecki, Rastko Sztojkovics vagy éppen Uros Zorman klasszisát, akkor megállapíthatjuk, hogy egy rendkívül nagy nevekből álló alakulat vendégei lesznek a veszprémiek.

Persze nagy nevekből a magyar oldalon sincs hiány, annak ellenére, hogy a nyáron Dejan Perics és Nikola Eklemovics személyében két világklasszist veszített az MKB. Kiváló játékosok így is maradtak a királynék városában, de a nyári időszak felkészülési eredményei, valamint a közelmúltban felszínre törő belső feszültségek (?) adhattak némi okot az aggódásra. Perics távozásával a csapatkapitány a világválogatott Iváncsik Gergő lett, aki a hatharom.com-nak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a csapat sikeresen kimászott a gödörből.

"Volt jó pár dolog, ami gondot okozott, de ezt a csapatnak kellett rendbe tenni és úgy gondolom, hogy ez mostanra sikerült is. Az elmúlt 2-3 hétben sok minden változott itt, a csapaton belül és úgy érzem, hogy sikeresen kimásztunk abból a gödörből, amibe voltunk. - mondta a magyar válogatott oszlopos tagja, aki szerint a felkészülés igazából csak most ért véget. "Szerintem elértük azt, amit Mocsai-mester, és amit mi, játékosok is szerettünk volna. Az elmúlt hetek történései adhatnak bizakodásra okot: jól szerepelünk a bajnokságban, miközben a felkészülésünk utolsó fázisához érkeztünk.  Ezekben a hetekben azt hiszem kijött a csapatból az, amit az edzők, a vezetők és mi is vártunk magunktól. Hogyha ezt a formát meg tudjuk tartani, mind a bajnokságban mind a BL-ben, akkor azt hiszem jól szerepelhetünk majd a nemzetközi porondon. Sőt, nagyon bízom benne, hogy tudunk majd meglepetéseket is okozni."

Talán egy évvel ezelőtt nem így lett volna, de  a félelmetes hangulatú kielcei csarnokban (lenti képen) komoly fegyvertény lenne két vállra fektetni a lengyeleket. "Mindenféleképpen erősödtek, jobb csapat lett a Kielce, mint eddig volt. Azt gondolom - illetve remélem -  hogy egy jó meccset tudunk velük játszani, de az biztos, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz". Hogy sikerüljön két pontot szerezni, abban nagy szerepe lehet a kiváló balszélsőnek is, a két csapat legutóbbi, 2010-es mérkőzésén 11 góljával oroszlánrészt vállalt a csapat győzelmében. "Hát azt nem tudom megmondani, hogy most hány gólt szerzek, maradjunk annyiban, hogy megelégszem egy győztes góllal is" - tréfálkozott a 30 éves csapatkapitány.

A  két csapat vezetőedzője jól ismeri egymást, hiszen Mocsai Lajos németországi edzősködése idején a Nettelstedt-Lübbecke gárdájában Bogdan Wenta a játékosa volt -  a tanítvány pedig azóta is nagyon tiszteli egykori trénerét. A Bajnokok Ligája hivatalos oldalán Wenta - aki Mocsaihoz hasonlóan saját hazájának a válogatott szövetségi kapitányi posztját is betölti - úgy nyilatkozott az MKB-ról, mint a FinalFour egyik legnagyobb esélyeséről.

A bakonyiak csapatából egyedül Fazekas Nándor nincs bevethető állapotban, a magyar válogatott portás távollétében Mirko Alilovic mellett Liszkai Szilveszterre vár a feladat, hogy megnehezítse a lengyelek dolgát. A két csapat az elmúlt évtizedben négy alkalommal nézett egymással farkasszemet, és valamennyi találkozó a magyar csapat sikerét hozta. Reméljük így lesz ez vasárnap is...

Egymás ellen
MKB Veszprém - Targi Vive Kielce
Év Fázis Eredmény
2003 BL-csoportkör 31-24
2004 BL-csoportkör 41-30
2009 BL-csoportkör 33-26
2010 BL-csoportkör 32-29

 

Bajnokok Ligája
B-csoport
Kielce (lengyel)-MKB VESZPRÉM vasárnap 15 .00  Tv: Digisport
Csehovszki Medvegyi (orosz) - Füchse Berlin (német), vasárnap 16:45 Tv: EHF Tv
Bjerringbro-Silkeborg (dán) - Atlético Madrid (spanyol), vasárnap 16:50