NBA

Elképesztő sérüléshullám a rájátszásban

  • Barcsai Róbert

Csupán három napja tart a rájátszás az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA), de már három csapat számításait is keresztülhúzta egy-egy súlyos sérülés. Heti rovatunkban Derrick Rose, Amare Stoudemire, Caron Butler, valamint Iman Shumpert sérüléseivel foglalkozunk.

Vajon ennek tényleg meg kellett történnie?

Derrick Rose szezonja eddig sem volt túlságosan szép, hiszen a tavalyi MVP idén majdnem többet volt sérült, mint egészséges, ráadásul mindig különböző okokból kifolyólag. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: könyök-, lábujj-, hát-, ágyék-, valamint bokasérülés, így az alapszakasz 66 mérkőzéséből 27-et ki is hagyott Rose.

Mindez persze semmisnek tűnhet, mivel a Bulls Rose nélkül is kiválóan állta a sarat, sőt, meg is nyerte az alapszakaszt, ám a bajnoki álmokat dédelgető Chicagónak célja eléréséhez mindenképpen szüksége lett volna elsőszámú irányítójára. Ehhez képest Rose csupán 37 percet játszott a playoffban, mivel a Philadelphia elleni első mérkőzésen másfél perccel a lefújás előtt 12 pontos előnyben egy rossz mozdulatot követően elszakadt az irányító keresztszalagja, ami azt jelenti, hogy idén már biztosan nem léphet pályára a tavalyi MVP.

Derrick Rose keresztszalag-szakadása után

Sokan a mérkőzés után kétségbe vonták Tom Thibodeau, a Bulls vezetőedzőjének döntését, miszerint valóban pályán kellett-e lennie Derrick Rose-nak. A válasz nem teljesen egyértelmű, mi azonban mégis úgy gondoljuk, hogy igen. Az ok nagyon egyszerű: a rájátszásban nincs elveszett meccs, mint ahogy a Sixers is 20 pont körül hátrányból jött vissza egészen 12-ig, így Thibodeau nem kockáztathatott, pályán kellett tartania legjobbjait.

Hogy mi lesz ezután, az nyilvánvalóan jó kérdés, hiszen Derrick Rose-t most ismét CJ Watsonnak kell majd pótolnia, a két játékos között pedig nyilvánvalóan klasszis különbség van. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a Chicago továbbjut ebből a párharcból, ám a Miamit ilyen körülmények között szinte kizárt, hogy meg tudják állítani, így a bajnoki álmok gyakorlatilag szertefoszlottak. 37 perc alatt.

Vajon tényleg rossz hatással lesznek a New Yorkra a sérülések?

Alig pár órával Derrick Rose sérülése után egy újabb irányítónak szakadt el a keresztszalagja, méghozzá a Knicks színekben pattogtató Iman Shumperté. A kiváló védekezéséről híres játékos a Miami elleni első meccs harmadik negyedében egy teljesen ártalmatlannak tűnő mozdulatot követően kapott a térdéhez, nem sokkal később pedig kiderült, hogy ő is keresztszalag-szakadást szenvedett.

A párharc második mérkőzésén, a továbbra is csak szenvedő Knicks helyzete tovább romlott, ugyanis Amare Stoudemire a meccset követően az öltözőben ököllel betörte az egyik poroltó üvegét, amely szétvágta az erőcsatár kezét, így azt több öltéssel kellett összevarrni. Csapathoz közel álló információk szerint Stud idén már nem lép pályára, ám ha a New York így folytatja, akkor nem is kell, hiszen eddig a Miami oda-vissza megalázta őket.

Shumpert nyilvánvalóan értékes tagja a kispadnak, már csak azért is, mert kiválóan védekezik, ám Stoudemire sérüléséről megoszlanak a vélemények, vannak, akik szerint ez akár jót is tehet a Knicksszel. Ennek szimplán az az oka, hogy Anthony és Stoudemire láthatóan nem fér össze egymással (játékban), szinte csak egymást hátráltatják. Az idei statisztikákból kiderült már, hogy ha a két sztár valamelyike sérült, a csapatnak is jobban megy, ám nem valószínű, hogy ez most is így lesz, hiszen Anthony eddig rendkívül gyengén teljesített Jamesszel szemben, és mindezek tudatában nem valószínű, hogy három-négy meccsnél többet fog játszani idén a New York.

Caron Butler, megint?

Lassan kijelenthető, hogy Caron Butlernek nincs szerencséje a rájátszásokkal, hiszen nem elég, hogy tavaly teljes egészében ki kellett hagynia a Mavericks menetelését a bajnoki címig, idén egy újabb sérülés miatt megint ideje korán véget ért (?) a játékos szezonja. Történt ugyanis, hogy a Memphis elleni párharc első mérkőzésének harmadik negyedében, Butler 23 percnyi játékidő után eltörte a kezét, így az ő szezonjának is minden bizonnyal vége (kivétel, ha a Clippers valóban messzire jut, amire elég kicsi az esély, főleg így).

Butler sérülése önmagában még nem lenne akkora hatással a Clipperszre, mint a korábban említett játékosoké, ám őszintén szólva Chauncey Billups, valamint a frissen megsérült Butler hiánya együttesen már elképzelhető, hogy sok lesz a csapatnak. Ennek oka elsősorban az, hogy a Memphis kőkemény védői nagyon jól tartották Pault és Griffint, ami valószínűleg a párharc hátralévő részében sem lesz másképp, így a Clippersznek nagy szüksége lenne olyan játékosok jó teljesítményére, mint amilyen Caron Butler.

A hét játékosa: Andrew Bynum (Los Angeles Lakers)

Andrew Bynum ugyan csak egy mérkőzésen szerepelt az idei rájátszásban, ám rögtön letette a névjegyét, mivel egyből playoff-rekordot állított be. A Denver elleni első mérkőzésen ugyanis 10 dobást blokkolva beállította Mark Eaton, valamint Hakeem Olajuwon rekordját, ráadásul a 10 sapka a rájátszásban a csapat történetében is rekordot ért, ezt korábban Kareem Abdul-Jabbar tartotta 9-cel. Ha mindez nem lenne elég, a meccsen tripla-duplát elkönyvelő Bynum a Lakers történetében 1991 (Magic Johnson) után először volt képes három statisztikai mutatóból is két számjegyet elérni a playoffban.

A hét mérkőzése: 12.04.27. Memphis Grizzlies-Los Angeles Clippers 98-99

Nem sokáig kellett várni a playoff első igazi nagy durranására, ugyanis a Clippers és a Memphis már vasárnap egy kiváló mérkőzéssel örvendeztetett meg minket. A Memphis ugyan volt, hogy 27 ponttal is vezetett a meccs során, ám az utolsó negyedben parádésan hajrázó Clippers végül ledolgozta a hátrányát. Íme, a mérkőzés összefoglalója: