Tour de France

Schleck átvette a sárga trikót, Evans az utolsó ellenfele a körversenyen

A két kiemelt kategóriájú hegyet tartalmazó 19. szakaszon sokan sokféle akcióval próbálkoztak a Tour de France-on, az etapot végül a francia Pierre Rolland nyerte meg. Összetettben elveszítette a sárga trikót az ezúttal is nagyot küzdő Thomas Voeckler, és már csak Andy Schlecknek és Cadel Evansnek van esélye megnyerni az összetett versenyt.

Andy Schleck és Alberto Contador a Tour de France 19. szakaszán
Az élmenők közül Contador és Andy Schleck már a szakasz közepén lévő Galibier hegyen otthagyták a mezőnyt, benne a sárga trikós Voecklerrel, akinek csak 15 másodperc előnye volt Schleckkel szemben összetettben. A francia kicsivel később reagált is a támadásra, de egyedül kellett a khívói után mennie, és nem is bírta a tempót. Az esélyesek közül Cadel Evanst is tartalmazó mezőny még a csúcs előtt utolérte, majd tőlük is leszakadt. Érdekes, hogy a csapattársai csak azután voltak hajlandóak segíteni neki, hogy üvöltözött velük.

Andy Schleck eközben megnyerte a hegyi hajrát, és átvette a vezetést a hegyi pontversenyben, de számára fontosabb lehetett, hogy több mint másfél perces előnye volt Voecklerrel szemben, azaz a szakasz közepén nagy előnnyel rendelkezett összetettben.

A csúcsot követő lejtmenetben tovább nőtt a különbség Schleck és Voeckler között két perc környékére, de Evans közelebb ért az élbolyban tekerő luxemburgihoz, akivel szemben 57 másodperc hátránya volt a szakasz előtt. Úgy tűnt, ő az egyetlen, aki még megakadályozhatja Andy Schleck végső győzelmét, de nem feltétlenül azzal, hogy a pénteki szakaszon megelőzi, hanem, hogy a lehető legközelebb próbál hozzá maradni, hogy a szombati egyéni időfutamon esélye legyen a fordításra.

Az idei Tour utolsó hegye, az Alpe-d'Huez előtt Evansék utolérték az élcsoportot, így visszaállt a már említett közel egyperces különbség az ausztrál és Andy Schleck között. Voeckler csoportja nagy lendülettel kapaszkodott vissza, de nem tűnt valószínűnek, hogy a francia az újabb hegyen bírni fogja az iramot.

Ez be is igazolódott, az emelkedőn újra nőni kezdett a különbség, és a sárga trikós újra egyedül maradt. Alberto Contador indított még egy elkeseredett támadást, noha a Schleck mögötti összetett hátránya négy és fél perc volt. A lendülete azonban óriási volt, bő egy percet ledolgozott a különbségből. Az utolsó kilométereken az utánaeredő Samuel Sánchez és Pierre Rolland utolérték, de ők csak a hegyi pontverseny első helyéért hajtottak. No meg persze a szakaszgyőzelemért, és Rollandban volt is erő ahhoz, hogy átvegye a vezetést, és egy kis előnyt szerezzen.

Közben Evans megpróbálta leszakítani Schlecket, de nem járt sikerrel. Rolland ezen a szakaszon nagynak mondható 11 másodperces előnnyel nyert, mögötte Sánchez és Contador végeztek. Evans az utolsó métereken hajrázva egy picit otthagyta luxemburgi ellenfelét, de ahhoz nem eléggé, hogy külön idővel regisztrálják őket, így maradt köztük 57 másodperc az egyéni időfutam előtt.

A végső győzelem tehát kettőjük között fog eldőlni, de a különbség valószínűleg elég lesz Schlecknek ahhoz, hogy az ezen a szakaszon átvett sárga trikót megtartsa.