Válogatott szemmel

Elképzelhető, hogy Halmosi lesz Laczkó helyettese a finnek ellen - Kenyeres Imre

  • Göbölyös János

A magyar válogatott szakmai stábja is figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről. Ezúttal Kenyeres Imre, a válogatott pályaedzője osztja meg tapasztalatait a hatharom.hu olvasóival.

,,Remek felvezetése volt a fordulónak a pénteki, DVTK-Kaposvár mérkőzés, a diósgyőrieket sokan irigyelhetik amiatt, hogy fantasztikus hangulatban játsszák a hazai meccseiket - kezdte értékelését a válogatott pályaedzője. - De nem csak ezért veszélyes bármelyik ellenfelére a csapat, hanem a jól felépített támadófutballja miatt is. Tetszett, hogy a Kaposvár is nyíltan futballozott, nem csak a védekezéssel törődött, formás akciókat vezetett. Úgy gondolom, megérdemelten nyert a Diósgyőr. A Zalaegerszeg nagyon nehéz helyzetben van, azt hittem, kihasználja az emberelőnyét, több, mint húsz perce volt erre, de nem tudott élni a lehetőséggel. A Kecskeméttel kapcsolatban időnként fel-felröppennek különböző problémák, ennek ellenére látszik, hogy egységes, jól összerakott csapat, amelynek támadójátéka Tököli Attila kiválása után sem veszített erejéből. A helyzetkihasználáson kellene még javítani, és akkor még jobb eredményeket érne el”.

Kenyeres Imre a Vasas-Videoton meccset a helyszínen tekintette meg, tömören annyit mondott a találkozóról, hogy csalódott:

,,Igen, mert többet vártam, rengeteg technikai hiba volt mindkét oldalon, a pontatlan passzok miatt alig alakult ki folyamatos játék. A Videoton így is eljutott három ziccerig, míg a Vasas nagyjából ugyanennyiszer a pontrúgásaiból veszélyeztetett. A döntetlent igazságosnak tartom, de a már említett sok eladott labda miatt nem volt élvezetes a mérkőzés. A válogatott kerettagok közül Elek Ákos nem lépett pályára, megsérült a combhajlító-izma, de jó hír, hogy a héten már edzhet. Sándor György a tőle megszokott módon nagy területeket bejátszott, sokat futott, de sajnos nála is sok volt a pontatlan átadás”.

A Honvéd-Újpest mérkőzésen Kenyeres elsősorban a hazaiak játékát dicsérte:

Halamosi Péter, a magyar válogatott játékosa aSvédország elleni világbajnoki selejtezőt megleőzően,,Komoly hagyományokkal bíró rangadónak számít a két csapat találkozója, igaz, most elég távol vannak egymástól a tabellán. A kispestiek ismét megmutatták, hogy az alapjátékuk remekül működik, a zárt védekezésből pillanatok alatt képesek kontrákat vezetni, ehhez megvannak a megfelelő embereik, akik a középpályán kreatívak, képesek a megfelelő ütemben leindítani a gyors, gólveszélyes támadókat. Nem ördöngős taktika ez, de mivel a Honvéd szinte tökéletesen játssza, nehéz ellene védekezni. Érdekes és tanulságos volt számomra a Haladás-Pápa mérkőzés, röviden annyit mondanék róla, hogy a szombathelyiek nagy győzelmet arattak. Azon túl, hogy mindkét csapatot dicséret illeti a támadójátékáért, a hazaiak bebizonyították, hogy a hit, a kitartás, az utolsó percig való koncentráció fontos tényezője a sikernek. Egy ilyen győzelem egyébként óriási lökést adhat a folytatáshoz, hetekig meghatározhatja a csapat teljesítményét. Persze, mint mindenhez, ehhez is kell némi szerencse, ritkán adódik olyan helyzet, hogy egy csapat az utolsó öt percben fordítsa meg a mérkőzést. A Haladásnak bejött, de tett is érte. Halmosi Péter bal oldali védőjátékának kiemelt figyelmet szenteltünk, hiszen Laczkó Zsolt eltiltását tölti majd a finnek ellen, elképzelhető, hogy Peti helyettesíti. Jól oldotta meg a feladatát, de hát nem idegen tőle ez a poszt”.

Kenyeres Imre a Pécs-Siófok mérkőzésen egyvalakinek nagyon szurkolt. Szabó János az U20-as világbajnokságon tagja volt az Egervári Sándor vezette bronzérmes csapatnak, és bizony nem úgy folytatódott a karrierje, ahogyan azt sokan várták.

,,Nagyon örülök annak, hogy Jani kezd magára találni, kicsit megtörni látszott a pályafutása, most azonban a Siófok játékosaként közelít a régi formájához. Szemfüles, de tudatos góllal egyenlített, ezúton is gratulálok neki. De a Siófok is elismerést érdemel, mindig a potenciális kiesők közé sorolják, aztán rendre azt látjuk, hogy nem hajlandó ebben a szerepkörben maradni. Teszi ezt úgy, hogy az idén is szinte teljesen kicserélődött a kerete, és ez még inkább emeli a pontjai értékét”.

A vasárnapi találkozók közül a debrecenivel kapcsolatban azt jegyezte meg a válogatott pályaedzője, hogy mivel a Paks az első félidőben nem tudta kihasználni a lehetőségeit, a DVSC pedig átvészelte ezt az időszakot, a ritmusváltása, a jó cseréi nagyban hozzájárultak a győzelemhez. Kenyeres kiemelte a válogatott Varga József játékát, mint mondta, nehezebb kezdés után, jól felpörgött, nagy energiákat mozgósított, és egy remek fejesgóllal is hozzájárult a győzelemhez, mindez pedig biztató előjel a finn-meccs előtt.

,,A forduló záró mérkőzésén, a Győr megérdemelten nyert a Ferencváros ellen, amihez kellett a kapus, Sztevanovics kiváló teljesítménye is - folytatta Kenyeres. - A Fradi ugyan mindent megtett a gólszerzésért, látható a csapat játékán a fejlődés, mégis úgy gondolom, hogy az ETO végig uralta és irányította a találkozót, nem forgott veszélyben a győzelme. Fehér Zoltán magabiztosan, jól futballozott, a párharcokat rendre megnyerte, míg a másik győri kerettag, Koltai Tamás sajnos rúgást kapott, remélem, nem komoly a sérülése."

Kenyeres Imre végül néhány gondolat erejéig kitért a közelgő Eb-selejtezőre, amit a szurkolókhoz hasonlóan a válogatott szakmai stábja is nagyon vár.

,,Természetesen elkezdtük már elemezni a finneket, hogy hol lehet majd fogást találni rajtuk. Az biztos, hogy most egységesebbek, erősebbek, mint tavaly voltak, kellemetlen ellenfél lesz, de remélem, nem csak nekünk, hanem a svédeknek is. Egervári Sándor október hetedikén ott lesz Helsinkiben az örökrangadón, mi meg majd a játékosokkal Telkiben a kivetítő előtt szurkolunk a finneknek. Mást nem tehetünk, azt viszont ígérhetem, hogy négy nappal később, függetlenül attól, hogy lesz-e még esélyünk a második helyre vagy sem, ismét örömünnepet szeretnénk rendezni a Puskás Stadionban”.