Divízió I-es jégkorong-vb

A második próbát is kiálltuk: levertük Ukrajnát!

  • Molnár Dávid

A magyar válogatott a Japán nemzeti együttes leverése után a jégkorong-világbajnokság második felvonását is sikerrel vette az ukránok ellen. Jégkorongozóink egy kiállításokkal tarkított mérkőzésen, büntetőlövést is kihagyva tudtak 3-1-re diadalmaskodni, és nagy lépést tettek a feljutás felé.

A magyarokra a japánok leverése utána újabb nehéz feladat várt, hiszen azokkal az ukránokkal kellett összecsapnia nemzeti együttesünknek, akiket utoljára a szapporói vb-n vertünk le, és tavaly kétszer is legyőztek minket. Azonban egy nappal korábban már megmutatták játékosaink, hogy képesek felülkerekedni az egyébként mumusnak számító együtteseken, és ez ma sem volt másképp.

Az első harmadot a lehető legjobban vette válogatottunk, hiszen egy kihasználatlan emberelőny után mégis sikerült feliratkoznunk az eredményjelzőre. Galanisz Nikandroszt egyáltalán nem zavarta, hogy védők gyűrűjében kell a kapura törnie, és az első sikertelen próbálkozását követően az ukrán bekk korcsolyájáról visszapattanó korongot beemelte Balaban hálójába. Fel sem ocsúdhattak igazán az ukránok, amikor egy perccel később Sikorcin megduplázta az előnyünket - a honosított csatárunk Bartalis lövésének kipattanójára csapott le, és ütött köténygólt Balaban mamutjai között.

A magyar jégkorong-válogatott örül az Ukrajna ellen aratott győzelemnek a szlovéniai divízió I-es vb-n

A két találat után némileg elkényelmesedtünk, és fokozatosan átengedtük a terepet az ukránoknak, de Bálizs Bence a mai napon is fantasztikus védéseket mutatott be, akár egyenlő létszám mellett kerültek a kapunk elé az ukránok, akár magyar emberhátrányban. Fiatal kapusunk ismét versenyben volt a hibátlan mérkőzésért, azonban a harmadik harmadban elhatalmasodó fegyelmezetlenségünknek köszönhetően kettős emberhátrányba kerültünk. Bár Hegyi Ádám első kétperces kisbüntetésének másodpercei már leperegtek a kijelzőn, alig lépett pályára a bekkünk, amikor Pobedonoszcev mesterien kilőtte a botos felsőt, és felhozta egy gólra az ukránokat.

A záró játékrész fináléjában többször is emberhátrányba kerültünk, azonban négy az öt elleni védekezésünk Bálizs Bencével az élen jól működött, valamint az ukránokon is kiütközött a fáradtság, hiszen a harmadik harmadban jóformán már csak az első két sorukat játszatták az egyenlítés reményében. Az 53. percben a magyar csapatkiállítás miatt büntetőpadon pihenő Sofron tért vissza a jégre, akihez rögtön odakerült a korong, de nem tudta befejezni szóló helyzetét, mivel az utolsó pillanatban ráütöttek a kezére a bottal.

Büntetőlövést ítéltek meg nekünk, és mivel Sofron a kezét fájlalta, Ladányi vállalta el annak értékesítéét. Lövése azonban csupán a kapuvasat rengette meg, majd dühében el is takarította útjából a korongot, amiért tíz perc fegyelmi büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy csak egy esetleges hosszabbításban térhet vissza a pályára.

A finálé percei körömrágósra sikeredtek a magyarok részéről, de Bálizs önbizalmán nem esett csorba a harmad elején bekapott gól miatt, és továbbra is ott volt a védők számára, amikor azok már tehetetlennek bizonyultak. Az utolsó másfél percre végül lehozták az ukránok a kapust az extra csatárért cserébe, viszont a kiegyenlítéssel kapcsolatban szövögetett tervüket Vas Jankó meghiúsította, miután egy megnyert korongbedobás után a fél pályáról betalált az üres kapuba, kialakítva ezzel a 3-1-es végeredményt.

A végén még egyszer emberhátrányba kerültünk, és az ukránok ismét lehozták a kapust, amit majdnem sikerült újabb gólra váltani a részünkről, azonban Hári nem tudta az ukrán védő lábai között megtalálni a rést. A találkozó kimenetele szempontjából azonban ennek már nem volt súlya, és így Magyarország válogatottja a ljubljanai divízió I-es vb második játéknapján begyűjtötte második győzelmét. A kiesést ezzel előreláthatólag mindenképp elkerültük, valamint a feljutás szempontjából is igen előnyös helyzetet élvezhetünk.

A világbajnokság egy nap szünet után, szerdán folytatódik, amikor is a házigazda szlovénekkel mérkőzünk meg este 8 órai kezdettel, amit ismét élőben fogunk közvetíteni!

Magyarország - Ukrajna 3:1 (2:0,0:0,1:1)
Magyarország
kapusok: Bálizs, Budai
mezőnyjátékosok: Horváth, Tokaji, Vas M., Ladányi, Sofron, Szélig, Hegyi, Vas J. Hári, Mihály, Pozsgai, Sille, Kovács, Sikorcin, Bartalis, Hetényi, Láda, Benk, Galanisz, Magosi
szövetségi kapitány: Kevin Primeau
Ukrajna
kapusok: Balaban, Karpenko
mezőnyjátékosok: Klimentyev, Jemelyanenko, Jakovenko, Kaszjancsuk, Donyika, Pobedonoszcev, Lyutkevics, Shafarenko, Timcsenko, Matyerukin, Navarenko, Iszajenko, Mikhnov, Bondariev, Pasztuk, Petrukhno, Zabludovszkij, Ramazanov, Torianyik, Bobkin
szövetségi kapitány: Anatoli Khomenko
kiállítások: Ladányi (5.), Sofron (29.), Hegyi (42.), Kovács (43.), csapatkiállítás (51.), Ladányi (53.), Kovács (56.), Tokaji (60.),  illetve Iszajenko (8.), Ramazanov (13.), Timcsenko (32.), csapatkiállítás (41.), csapatkiállítás (45.)
gólok: Galanisz (11.), Sikorcin (12.), Vas J. (59.) illetve Pobedonoszcev (44.)
A ljubljanai divízió I-es vb állása
Csapat Meccs GY HGY HV V GA Pontok
Magyarország 2 1 0 0 0 8:2 6
Ausztria 1 1 0 0 0 5:4 3
Szlovénia 1 1 0 0 0 3:2 3
Ukrajna 2 0 0 0 2 5:8 0
Nagy-Britannia 1 0 0 0 1 2:3 0
Japán 1 0 0 0 1 1:5 0
GY=győzelem, HGY=hosszabbításos győzelem, HV=hosszabbításos vereség, V=vereség, GA=gólarány

Két napon belül másodszor szólal meg a győztesnek járó himnusz, ami ismét magyar nyelven zeng a csarnokban.

Megválasztják a két csapat legjobbjait. Az ukránoknál a Pobedonoszcev vigasztalódhat az ajándékkal, míg a mieinktől Vas Jankó gazdagodott egy csinos tv-vel.

60. perc: VÉGE! A magyar válogatott 3-1-re legyőzte az ukrán nemzeti együttest!

60. perc: Hári János bővíthette volna a magyar előnyt, de a védő lábai között nem tudta ellőni!

60. perc: Az utolsó percben sem kímélnek minket a bírók, Tokajit küldték ki a büntetőpadra.

59. perc: GÓÓÓL! Elhoztuk a bulit, majd Vas Jankó egészen a félpályáig felhozta a korongot, és onnan nem tévesztette el az üresen tátongó kaput. (3-1)

Alig másfél perc van hátra, és a harmadunkban következik korongbedobás. Az ukránok már lehozták a kapusukat.

59. perc: Ukrán időkérés, nekünk is jól jön egy kis szünet az elmúlt percek nyomása után.

58. perc: Kovács ugorhatott volna ki, majd a védő lenyomta a jégre, de a bíró keze ezúttal nem lendült.

58. perc: Kovács visszatérhetett száműzetéséből, az ukránok elszórakozták ezt az emberelőnyt, legnagyobb örömünkre.

Az ukránok a tökéletes helyzet kihasználására törekednek, ahelyett hogy kihasználnák termetbeli fölényüket.

Döntő fontosságú két perc előtt áll a magyar válogatott, a közönség is érzi, hogy a fiúknak szüksége lesz a buzdításra.

56. perc: Kezd lankadni a koncentrációnk és a fegyelmünk, a bírók ismét kiállítják Kovácsot.

Amikor úgy tűnt, hogy a mérkőzés irányítását visszavehetjük, akkor Ladányi keze megremegett és mérgében még nagyobb bajba hozta a magyarokat.

53. perc: Ladányi vállalta el a rávezetést a kezét fájlaló Sofron helyett, de csak a kapuvasat találta el. A kipattanó korongot mérgében megbikázta, ezért fegyelmi büntetést kapott, a rendes játékidő hátralévő részében már nem is számíthatunk a játékára.

53. perc: A büntetőpadról visszatérő Sofron kezére csaptak rá, büntetőlövést kapunk!

Nem engedjük a túlzott passzjátékot az emberelőnyös egységeiknek, a védőik lövéseit pedig Bálizs fogja.

51. perc: Most minket kaptak el túl sok emberrel a jégen, a lehető legrosszabbkor kerülünk emberhátrányba.

Szinte már csak az első két sorukat használják az ukránok, nagyon hajtanak az egyenlítés kiharcolásáért.

Nem sok erőfeszítésbe telik az ukránoknak a semleges harmadon való átmenetelés, lassan kezd egykapuzásra hasonlítani a játék képe.

49. perc: Kaszjancsuk nem fogja belopni magát a magyarok szívébe, Bálizs mellkasába döfte az ütőjét. Büntetést nem kapott érte, csak füttykoncertet.

Továbbra is az ukránok irányítanak, a kettős emberhátrány sem állította le a lendületüket.

47. perc: Kiegészültek az ukránok, sajnos nem sikerült kihasználni egyik emberelőnyt sem.

46. perc: Mihály nagyon rosszul találta el a jónak ígérkező kapáspasszt.

46. perc: Két hatalmas löket jött ki Balabanról.

45. perc: Elcserélték magukat az ukránok, ennek köszönhetően újabb kétpercest kaptak, miután túl sok ember volt tőlük a jégen. Most mi kerülünk kettős emberelőnybe.

45. perc: Kaszjancsuk szúrt oda Bálizsnak, amit a bírók két perc kisbüntetéssel jutalmaztak. Emberelőnyben rögtön visszanyerhetjük a lendületet, amit az ukránok gólja elvett.

44. perc: GÓÓÓL! Hegyi kiállítása letelt, azonban Kovácsét kihasználták. Pobedonoszcev a botos oldal felső ficakját pécézte ki. (2-1)

43. perc: Pasztuk csücsült le a jégre a harmadunkban, értékes másodperceket elvéve a saját emberelőnyükből.

43. perc: Kovács is kivívta a bírók haragját, a tegnapi után ismét öt a három ellen védekezhetünk.

42. perc: Hegyi fogta meg az ellenfél botját, négy a négy elleni játékkal folytatódik a mérkőzés.

41. perc: Ladányi lőtt rá egy kettő az egy elleni helyzet után, de Balaban ezt is kivédte.

41. perc: Játékkésleltetés miatt emberelőnyben kezdjük meg az utolsó húsz percet.

Az ukránok késve érkeznek meg a pályára, Khomenko mesternek bizonyára elnyúlt az ösztönző beszéde a záró játékrész előtt.

Ugyanakkor ki kell emelni a Hári-Mihály-Vas Jankó-féle triumvirátust, akik rendkívül magabiztosan tartják meg a korongot saját és támadóharmadon belül is. Mihály cselei élményszámba mennek, amik az ellenfél védőinek nem igazán tetszenek. Timcsenko is csak szabálytalan eszközökkel tudott véget vetni Mihály pakk-kezelésének. Erre a sorra érdemes lesz a folytatásban is odafigyelni.

Nagyon magunkra engedtük az ukránokat ebben a harmadban. Bár a védőink továbra is jól helyezkednek és sok lövést blokkolnak, a vége felé már inkább Bálizson múlt, hogy nem köszöntek be szomszédaink. Sajnos ez a konstans nyomás kifárasztja a játékosainkat, és ellentámadásokat sem tudunk vezetni.

40. perc: Megszólalt a harmad végét jelentő dudaszó! Nem lőttünk újabb gólt, de nem is kaptunk.

40. perc: Utolsó perc veszi kezdetét. Háriék sora egy rövidebb ideig ügyesen bújtatta el a korongot az ellenfél kapuja körül.

39. perc: Ladányi remekül ütközte le az ukrán ellenfelét a támadóharmadban.

A második harmad végét is nagyon megnyomják az ukránok, de Bálizs egyelőre tartja a kétgólos előnyünket. A védekezés sok erőt kivesz mezőnyjátékosainkból, így az ellentámadásokra sem marad elég energiája a fiúknak.

37. perc: Matyerukin előtt adódott újabb nagy ukrán lehetőség, de a harmadik védőként szuperáló Bálizs ezúttal sem engedte maga mögé a pakkot.

36. perc: Újabb Bálizs-csoda! Az ukrán csatár ki tudott bújni középen a védőink közül, de kapusunk visszaért, és lábával hárítani tudott.

34. perc: Hári a végén még ráhozta a szívbajt az ukránokra, de nem tudta az elfektetett kapus mellett behelyezni a korongot. Kiegészült az ellenfél.

33. perc: Ladányi teremtett magának sanszot, és az ukrán védő igen megkérdőjelezhető módon takarította el a válogatottunk veteránját, de a bírók nem könyörültek meg rajtunk.

33. perc: Majdnem sikerült kihasználni az extra embert, azonban a végső passz nem jött össze egy ukrán bot blokkolásának hála.

32. perc: Mihályt nem tudják megtartóztatni az ukrán védők. Timcsenko kerül ki a büntetőpadra, rögtön letesztelhetjük az emberfóros egységeinket is.

31. perc: Újabb tökéletes védőmunkát láthatott a közönség az emberhátrányos egységeinktől az elmúlt két percben. A magyar szurkolók ezt egyre hangosabb éljenzéssel honorálják.

Nem engedjük felállni az ukránokat emberelőnyben, és a felszabadító kísérleteink rendre bejönnek.

29. perc: Sofront szórják ki a bírók, kritikus emberhátrány következik.

Beszorolunk a harmadunkba, de az ukránok nem tudnak minőségi helyzetet kialakítani a védőink remek munkájának hála-

Bálizs a második harmadban jobban odafigyel a kipattanókra, és ennek köszönhetően eddig nem sok második lehetőség adódott az ukránok előtt.

25. perc: Egy rövidebb ukrán nyomás után vezethettünk egy három a kettő elleni ellentámadást. Vas János szánta el magát lövésre, Balaban lepkéskesztyűjében landolt a korong.

25. perc: Sofron és Ladányi egymást buktatták a támadóharmadban, de az ukránok nem tudták kihasználni a pillanatnyi emberhátrányt.

23. perc: Sikorcin hatalmas kapuvasat lőtt! A kommentátorok, velünk együtt már benn látták.

22. perc: Mihály cselezte be magát a kapu elé, de a passza nem jutott el csapattársához.

Hallhatóan csak magyar drukkerek látogattak ki a mérkőzésre.

21. perc: Az ukránok elhozzák a bulit, ezzel elkezdődik a második harmad.

Tegnap a japánok ellen a második harmad elején nagyon beszorultunk, ezt jó lenne elkerülni a mai nap, főleg hogy az első játékrész végét is az ukránok dominálták. Remélhetőleg Primeau mester a szünetben meg tudja nyugtatni a fiúkat.

Az első harmad után Bálizs nevéhez tizenkét védés fűződik, míg a túloldalt Balaban csupán kilencszer tudott megálljt parancsolni a mezőnyjátékosainknak. Láthatóan önbizalomhiány keseríti az ukrán portásokat, amihez még a védők szervezetlen védekezése is asszisztál.

Az ukránok nélkülöznek több NHL-es sztárt is, de egy megbízható kapusteljesítmény hiánya miatt szenvednek leginkább eddig a vb-n. Mi ezt természetesen egyáltalán nem bánjuk.

A harmad vége felé már a magyarok legszívesebben az öltözőben pihentek volna, és elkényelmesedésünket majdnem megbosszulták az ukránok. Bálizs viszont ma is nagyszerűen véd, és a védők is időben be tudnak neki segíteni, ha úgy adódik.

20. perc: Vége az első játékrésznek, 2-0-s előnnyel vonulhatunk a szünetre.

20. perc: Utolsó perc kezdődik, Ladányi hatalmas lövésével.

18. perc: Egy ártatlannak tűnő belövés okozott kellemetlen pillanatokat Bálizsnak. A korong közvetlen a kapunk előtt pattant fel az ukrán csatár közbenjárását követően, és ha kicsit ügyetlenkedve is, de Bálizs el tudta takarítani a pakkot a háló közeléből.

17. perc: Az ukránok előtt több lehetőség is adódott, de a védők tisztázni tudták Bálizs kipattanóit.

15. perc: Újabb emberelőny telt le kihasználás nélkül.

15. perc: Mihály tette keresztbe Bartalisnak, azonban utóbbi nem tudta a kapuba irányítani az átadást.

13. perc: Magyar emberelőny következik, testre ütés miatt bűnhődik a padon Ramazanov.

Az ukránok védekezése nagyon szétszórt, a helyezkedésbeli hibáikat eddig könyörtelenül használjuk ki.

12. perc: GÓÓÓL! Bartalis csapott le a játékszerre a támadóharmadban, lövését hárította Balaban, de a kipattanó Sikorcin elé került, aki az ukrán kapus mamutjai között bevarázsolta a pakkot a kapuba. (2-0)

12. perc: Pobjedonoszcev eresztett el egy löketet a kék vonalról, azonban Bálizs könnyedén húzta le a lepkéssel.

Kovács Csaba és Benk András jegyeztek asszisztot Galanisz találatánál.

11. perc: GÓÓÓL! Galanisz tört be oldalról az ukrán kapu felé, három védő szorításában. Első lövése visszapattant az ukrán bekk korcsolyájáról, de második próbálkozásra belőtte a felsőbe! Vezetünk! (1-0)

10. perc: Az ukránok is kivédekezték az első emberhátrányukat.

9. perc: Balaban gyors egymásutánban két nagy védést mutatott be.

9. perc: Sofron kérte a kapu előtt a korongot, meg is kapta, de sajnos mellé durrantott.

8. perc: Hári került helyzetbe egy kipattanót követően! A játékmegállítás után pofozkodni kezdtek az ukránok a mieinkkel, ezért pedig kiküldték az ukrán játékost.

7. perc: Ladányi visszatért a jégre, kiegészültünk! Az ukránoktól csupán egy lövésre tellett a kétperces emberfór alatt.

Eddig jól blokkoljuk a távoli lövéseiket, ha mégis eljut Bálizshoz a pakk, azt a fiatal kapus magabiztosan hárítja.

5. perc: Ladányi kénytelen kiülni a büntetőpadra bottal akasztásért.

5. perc: Fellendült a bírók keze, emberhátrányba fogunk kerülni, amint hozzáérünk a koronghoz.

A hangulat egyelőre csendesebb, mint tegnap volt, de előreláthatólag belelendülnek majd a lelátón a szurkolók.

Kisebb technikai malőr miatt az első két perc eseményeiről lemaradt a Sport TV, de szerencsére sikerült gyorsan korrigálni a problémát.

13:00: Elkezdődött a mérkőzés!

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A tegnapi csodás 5-1-es japánok felett aratott győzelem után egy újabb nehéz feladat előtt áll a nemzeti együttesünk: az ukránokkal mérkőzünk meg, akiket a japánokhoz hasonlóan utoljára a szapporói vb-n vertünk meg.

Magyar gólöröm