NFL

Botrány - fejvadászat az NFL-ben!

  • Molnár Dávid

Az NFL pénteken majd két éves vizsgálódást követően drámai konklúzióra jutott: kiderítették, hogy a New Orleans Saintsből számos védekező játékos, és legalább egy segédedző részt vett abban a fejvadászatban, melynek során pénzzel díjazták az ellenfeleknek okozott sérüléseket.

Pénteken botrányos hír sokkolta az NFL rajongóit és játékosait egyaránt, miután kiderült, hogy a New Orleans Saintsnél pénzzel ösztönözték a játékosokat arra, hogy az ellenfeleket mellékvágányra pakolják. Az NFL vezetőségének birtokába jutott jelentés szerint a Saintsnél a 2009-es bajnoki évben csúcsosodott ki a fejvadászat.

Gregg Williams

A liga a fejvadászatban résztvevő védők számát 22 és 27 közé saccolja, az egész folyamatot pedig Gregg Williams, a Saints akkori defenzív koordinátora bonyolította le, aki jelenleg a St. Louis Ramsnél dolgozik hasonló posztot betöltve. Williams a liga bejelentését követően beismerte a bűnösségét:

„Szeretném kifejezni őszinte megbánásomat és sajnálatomat az NFL-nek, Mr. Bensonnak (a Saints tulajdonosa) és a New Orleans Saints drukkereinek azért, hogy részt vettem a „teljesítménybónusz” programban, amíg a Saintsnél dolgoztam. Hatalmas hiba volt a részemről, és már akkoriban is tisztában voltunk vele, hogy helytelen amit csinálunk. Ahelyett, hogy erőltettem volna az egészet, abba kellett volna hagynom. Teljes felelősséget vállalok a szerepemért, és őszintén sajnálom. Kemény leckét tanultam meg, és garantálom, hogy soha többé nem veszek részt hasonlóban, és nem is fogok engedni ilyesmit a környezetemben.”

A sikeres skalpért 1500, illetve 1000 dollárt fizettek a játékosoknak, a sérülés komolyságának függvényében. Ez az összeg a rájátszás során megduplázódhatott, illetve akár meg is triplázódhatott. A Saints áldozatául esett ezen időszak alatt többek között Brett Favre és Kurt Warner is.

A 2010 óta tartó vizsgálódások azt mutatták ki, hogy Tom Bensonnak, a Saints tulajdonosának a háta mögött zajlottak a piszkos üzemek, azonban Sean Payton vezetőedző és Mickey Loomis menedzser bizonyára tudott a prémiumfizetésekről.

A liga még nem döntött a büntetés pontos mértékével kapcsolatban, de mindenesetre nem tartható elképzelhetetlennek, hogy eltiltások, pénzbírság illetve draftjogok elvesztése vár a csapatra.