Bundesliga

Hajnal és Cacau győzelemre vezették a Stuttgartot a Schalke ellen

A Bundesliga első fordulójának szombati játéknapján a Stuttgart és a Schalke mérkőzése volt a legnagyobb rangadó, amely ennek megfelelően élvezetes játékot hozott. A VfB leginkább Hajnal Tamás szögletei és szabadrúgásai után volt veszélyes, és két ilyen rögzített helyzet után kétszer eredményesek is voltak a hazaiak, miközben a Schalke a legnagyobb helyzetekből sem tudott eredményes lenni. Győzelemmel kezdte a bajnokságot a Wolfsburg és a Werder Bremen is.

Stuttgart-Schalke

Mindkét csapat lendületesen kezdte a mérkőzést, de az első percekben csak egy-egy lesre futotta Cacau illetve Huntelaar részéről. A Stuttgart kezdőjében - a tavaszi teljesítményéből következően - természetesen ott volt Hajnal Tamás, a Schalkéében pedig Raúl. Utóbbi azért lehet érdekes, mert a Királykékek néhány hete bejelentették, hogy ez lesz a spanyol csatár utolsó idénye a csapatnál. Arra hivatkoztak, hogy a kora miatt a jövőt már nem építhetnek rá. Úgy tűnik, azért egyelőre még nem tudják pótolni.

Az első komolyabb esemény a 10. percben jött, amikor a kilépni szándékozó Gentner elesett Höwedes mellett. Szabálytalanság nem történt, úgyhogy a stuttgarti játékos joggal kapott sárgát műesésért.

A Schalke alakította ki az első gólszerzési lehetőséget, Fuchs kemény szabadrúgását kellett védenie Ulreichnek az első negyedóra végén. Válaszul Hajnal szabadrúgásából Cacau fejelt kapura, de Fährmann is a helyén volt. Ez után újra a vendégek következtek, egy szöglet után Papadopulosz fejelt centikkel a jobb kapufa mellé.

Cacau örül a Stuttgart-Schalke mérkőzésen szerzett góljának a stuttgarti Mercedes-Benz Arenában 2011 augusztusában

Néhány percnyi üresjárat után megint Cacau következett, és ezúttal már eredményes volt. Hajnal szöglete után Maza fejelt kissé távolról a kapura, és a jobb kapufától ellépő Raúl valószínűleg tudott volna menteni, de a német válogatott csatára még belecsúsztatott a labdába, ami így a kapuba hullott. (1-0)

Rögtön ezt követően növelhette volna az előnyt Harnik, de hiába lépett el szépen védője mellől, Fährmann jól futott ki a kapujából, és tisztázni tudott. Az első félidő utolsó perceiben aztán több nagy helyzetet is kihagyott a Stuttgart: előbb Gentner kapkodott el egy lehetőséget, majd Harnik kapta kissé maga mögé a labdát üresen a Schalke tizenhatosán, így ballal a kapus vállát találta el. 

A második játékrészt Huntelaar kemény lövése nyitotta, amit Ulreich ki tudott védeni, majd a hazaiak újabb ziccereivel folytatódott a játék. Hajnal indult meg a labdával, remekül tette keresztbe Harniknak, aki ezen a mérkőzésen nem sok mindenre volt jó, ugyanis ezúttal kisodródott a bal oldalra, és megint csak Fährmannt tudta eltalálni. A kipattanóból Cacau még mindig betalálhatott volna, de ő meg a hosszú alsó mellé lőtt.

A következő helyzet Boulahrouzé volt, de ő nem véletlenül jobbhátvéd, zavarba jött a kapu előtt, és a hálóőrbe vezette a labdát. Így is megszerezte azonban a második gólt a VfB: egy bal oldali szabadrúgást Hajnal nem ívelt be, hanem Molinarónak gurította le a szélre. Az ő beadására Harnik ezúttal jól érkezett, és sokadik helyzetéből a kapuba fejelt. (2-0)

Nem álltak le a csapatok a második gól után sem. A Schalke érthető módon küzdött a szépítésért, így Huntelaar megint megdolgoztatta Ulreichet, de Cacau is újra eredményes lehetett volna, miután Hajnal újabb jó szabadrúgása után Tasci fejelte neki középre a labdát, de ő teljesen egyedül előrevetődve nem tudta azt kapura fejelni.

A folytatásban visszaesni látszott a Stuttgart, Ulreichnek előbb Moravek fejesét kellett védenie, majd az ezt követő szöglet után ugyancsak a cseh próbálkozását ütötte ki.

Érezte Bruno Labbadia is, hogy változtatnia kell, és Hajnal Tamás helyére Okazakit küldte be. Ez a húzása nagyon bejött, mivel a véghajrában a japán egy nagyszerű ballábas lövéssel fölényessé tette a Stuttgart győzelmét. (3-0)

Köln-Wolfsburg

Bő negyedóra elteltével vezetést szerzett az elmúlt héten kisebb válságot átélő Wolfsburg. Mandzukic harcolt meg szépen a labdáért a Köl tizenhatosánál, lefejelte a labdát Helmesnek, ő pedig elgurította az a hazai kapus mellett. (0-1)

A második félidő első felében több ziccert is kihagyott a Wolfsburg és a Köln is, majd a hazaiak Novakovic buta műesése után emberhátrányba kerültek. A Farkasok ki is tudták használni a létszámfölényüket, Schäfer volt eredményes a 85. percben. (0-2)

A hosszabbításban Mandzukic és Helmes összjátéka megint gólt hozott, előbbi a bal oldalról laposan adott be, utóbbi pedig középen a kapuba gurított, így végül talán nagyobbá vált a különbség, mint ami a játék képéből következett volna. (3-0)

 

Hannover-Hoffenheim

A 15. percben szabadrúgást végezhetett el a Hannover, és Schlaudraff - miután beszélgetett a játékvezetővel arról, hogy szüksége van-e sípszóra, és nemet mondott - nem várta meg, hogy Starke felállítsa a sorfalat, inkább az üresen tátongó jobb felső sarokba tekerte a labdát. (1-0) Érdekes, hogy a korábbi remek játékvezető, immár televíziós szakértő Markus Merk kritizálta kollégáját, amiért megadta a gólt, mivel a Schlaudraffal folytatott beszélgetés közben felemelte a sípot a kezében, így a vendégek azt gondolhatták, hogy arra figyelmeztette, várja meg, amíg sípol.

Nem sokáig vezettek azonban a hazaiak, mivel Pogatetz a saját tizenhatosán belül szabálytalankodott, Salihovic pedig magabiztosan belőtte a megítélt tizenegyest a 18. percben. (1-1)

A Hannovernek megint Schlaudraff szállította a vezető gólt, legalábbis részben. Ő harcolta ki ugyanis, hogy Rudy belerúgjon a tizenhatos sarkánál, már a vonalon belül. Az újabb tizenegyest Abdellaoue lőtte be. (2-1)

A második félidő eseménytelenre, és góltalanra sikerült, így győzelemmel nyitotta az idényt a Hannover.

Werder Bremen-Kaiserslautern

Az első negyvenöt percben egyik csapat sem tudott eredményes lenni, és csak a 60. percben született meg az első gól. Ekkor a Spanyolországból nemrégiben visszatért Rosenberg szerezte meg a vezetést a Werdernek. (1-0)

Ugyancsak ő volt eredményes a 82. percben. Akkor egy bal oldali beadást fejelt a hosszú oldalról Trapp kapujába. (2-0)

Ezzel az anyagi gondokkal küzdő Werder sikeresen tudta kezdeni a Bundesliga 2011-12-es szezonját.

Augsburg-Freiburg

Az első félidő ezen a mérkőzésen sem hozott gólt, a másodikat azonban a Freiburg tavalyi elsőszámú csatára, Papiss Demba Cissé találata nyitotta. A szenegáli támadó a bal oldalról tört befelé a labdával a tizenhatosnál, és mivel nem támadták elég agresszívan, a védők lábai között a jobb alsóba tudott lőni. (0-1)

Ha már hozzáfogtak a fiúk gyorsan berámoltak még egyet-egyet mindkét oldalon. Előbb Mölders egyenlített fejjel egy bal oldali beadás után, majd Makiadi vette vissza a vezetést szintén fejjel a Freiburgnak. (1-2)

A hajrá kezdetén Mölders újra a hálóba fejelt egy beadást - ami ezúttal jobbról jött -, és ezzel állította be a 2-2-es végeredményt.

Bundesliga
1. forduló, szombat délutáni mérkőzések
VfB Stuttgart-Schalke 04 3-0 (1-0)
gólszerzők: Cacau (37.), Harnik (56.), Okazaki (89.)
Hannover-Hoffenheim 2-1 (2-1)
gólszerzők: Schlaudraff (15.), Abdellaoue (30., büntetőből), illetve Salihovic (18., büntetőből)
Köln-Wolfsburg 0-3 (0-1)
gólszerzők: Helmes (17., 90+4.), Schäfer (85.)
Werder Bremen-Kaiserslautern 2-0 (0-0)
gólszerző: Rosenberg (60., 85.)
Augsburg-Freiburg 2-2 (0-0)
gólszerzők: Mölders (53., 81.), illetve Cissé (48.), Makiadi (55.)