Atlétikai Eb

Pars Krisztián aranyérmes lett Helsinkiben

Pars Krisztián aranyérmet nyert férfi kalapácsvetésben a Helsinkiben zajló atlétikai Európa-bajnokság szombati versenynapján.

A kalapácsvetés döntőjének kezdete előtt ismét jókora zápor zúdult a pályára, de mire az első versenyző dobókörbe lépett, elállt az eső. A világbajnoki második Pars az utolsó előtti dobó volt, és 78,57 méterrel jelezte, hogy világranglista-másodikként - az első fehérorosz Ivan Tyihon nem indult - éremre tart igényt. A nyitósorozat után több mint két méterrel vezetett a Sydneyben hasonló esős körülmények között olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziólkowski (76,44 m) előtt.

A szombathelyi atléta másodikra rátett csaknem egy métert, s 79,40-nel megerősítette vezető helyét. Mögötte az orosz Alekszej Zagornij 76,51-gyel előzte Ziólkowskit.

A harmadik sorozatban Pars kísérlete érvénytelen volt - ekkor búcsúzott az utolsó négy, köztük a fehérorosz Pavel Krivitszkij, akinek a magyar dobón kívül egyedül volt 80 fölötti eredménye (80,25 m) idén az Eb-résztvevők közül.

Pars negyedik dobásánál felhördült az Olimpiai Stadion közönsége, a kalapács 80 méter körül csapódott a földbe; a 79,72 méterrel ismét javított. Majdnem ugyanez történt a következő sorozatban, ekkor 79,46 métert ért el. A többiek továbbra is tisztes távolból követték.

Utolsóra Ziólkowski 76,67-tel visszavette a második helyet, majd ugyanezt tette Zagornij 77,40-nel. Így Pars már Európa-bajnokként lépett dobókörbe, s 77,47-tel zárt. Fölényére jellemző, hogy a 79,72-es legjobbján kívül további négy dobásával is diadalmaskodott volna!

Hét éve a szintén a finn fővárosban rendezett világbajnokságon, ugyancsak esős időben Pars a hetedik helyen végzett. Azóta minden világversenyén előrébb lépett, két éve a barcelonai Eb-n szerzett először érmet - bronzot -, majd tavaly vb-ezüstöt mellé. (A pekingi olimpiai ezüstöt csak virtuálisan és átmenetileg kapta meg a két fehérorosz kalapácsvető doppingolás miatti kizárása, majd felmentése miatt.)

Pars a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte, a 400-as Deák Nagy Marcell ezüstje és a diszkoszvető Kővágó Zoltán bronza után az arannyal teljes a medálkollekció.