Spanyol Nagydíj

Räikkönen és a Lotus lehet a mérleg nyelve Barcelonában - szabadedzések

  • Kele János

A Lotus a melegben nagyon erős, ráadásul a Ferrari is fejlődik, de a futam nagy esélyese még mindig a McLaren. Vagy mégsem?

A Lotus ismét a futamon remekelne, a Red Bull viszont most időmérős tempófölényében bízhat - Fotó: AFPA péntek szokás szerint a találgatások napja a Formula-1-ben, hiába tudja mindenki, hogy a szabadedzések eredményei még tájékoztató jellegüknek sem képesek maradéktalanul megfelelni, mégis mindenki a várható erősorrendet tippelgeti a nap végeztével. Az embernek soha sincsen könnyű dolga, hiszen a gyakorlások során minden, és annak az ellenkezője is eltitkolható, illetve bebizonyítható, de különösen lehetetlen a küldetés, ha a minden csapat által unásig ismert Barcelona a verseny helyszíne. Nagy okosságokat így aztán nem tudunk elővezeti a pénteki napot értékelő elemzésünkben, ha csak a „nagyon szoros csata várható” örökbecsűt kivételesen nem számítjuk annak.

Ha sok információnk nincs is, annyi biztosnak látszik, hogy a mezőny eredő erejének továbbra is a McLarent kell tekintenünk, nincs ugyanis másik olyan csapat a láthatáron, amelyik egyszerre lenne kellően erős egy körön, és tudná stabilan tartani versenytempóját hosszabb távon is. A Red Bull és a Mercedes még mindig elsősorban a kvalin lehet képes villantani (az osztrákok esetében ez mondjuk kissé meglepő is egyidejűleg, szentigaz), a Lotus viszont nagyon úgy tűnik, hogy az időmérőn megint eltűnik a süllyesztőben, hogy aztán csak a futam elindítása után találjon magára.

A nap legjobb idejét Jenson Button és a McLaren-Mercedes érte el, megelőzve a világbajnoki címvédő Vettelt és a friss nagydíj-győztes Rosberget, de az igazi truváj, mint péntekenként általában, ezúttal is a hosszabb etapokban keresendő. Romain Grosjean és Kimi Räikkönen például csak az ötödik és a hatodik helyet szerezte meg, mégis magukra irányították a szakavatott szempárokat, hiszen mindketten őrülten egyenletes és jó tempót tudtak diktálni a hosszabb távokon. Mindez vélhetően részben a bahreini forgatókönyv megismétlődését vetíti előre, akkor a Lotusok az időmérő edzésen hiába kerültek partvonalra, vasárnap versenykörülmények között megtáltosodtak, és ha Räikkönen valamint a csapat kicsit bevállalósabb, könnyen lehetett volna győzelem is a vége a 11. rajthelyről induló kalandnak. Kicsit árnyalja persze a képet a tény, hogy vasárnapra kisebb lehűlést jósolnak a meteorológusok, az alacsonyabb aszfalt-hőmérséklet biztosan nem az enstone-iak malmára hajtja majd a vizet – vagy legalábbis nem annyira, mint három héttel ezelőtt a sivatagi forróság.

Ma persze ennek még nem volt különösebb jelentősége, a pálya mellett árnyékban is bőven 30 fok feletti forróságot észleltek a hőmérők, el lehet képzelni micsoda perszelés ment az aszfalton. 44 fok körülire tehetjük a hivatalos aszfalt-hőmérsékleti adatot, a Lotusnak tehát tökéletesen megfeleltek a mai pályaviszonyok, ezt a teljesítményük értékelésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Räikkönenék mellett természetesen (már csak a hazai pályán nekiveselkedő Alonso miatt is) a Ferrari kapta a legnagyobb figyelmet, azon egyszerű oknál fogva is, hogy a maranellóiak nem kevesebb, mint hat igen markáns változtatást hajtottak végre autójukon a Bahreini Nagydíj óta eltelt három hétben. Megújult az F2012 orrkúpja, kicserélődött az első szárny néhány eleme, átalakultak az oldaldobozok, de nem maradt ki a renoválásból a kipufogó, a hátsó szárny és a padlólemez sem. Az elvárások tehát nem apróak az olasz óriással szemben, Alonso ráadásul a csütörtöki sajtótájékoztatón mág rá is játszott kicsit a közhangulatra, mondván „a csapat végre megtette az első lépést afelé, hogy csökkentse a távolságot az előtte állókkal szemben”. Azt a távolságot, amit az évad első négy versenye alapján körülbelül 1,2-1,5 másodpercesre saccoltak a szakemberek.

A cél az, hogy a Ferrari időmérőn se legyen 0,8-0,9 másodpercnél messzebb a legfőbb riválisoktól, és nagyon úgy tűnik, hogy ezt sikerült is teljesíteni, igaz, Alonso a második szabadedzésen betlizett egy kisebbet és csak a tizennegyedik legjobb idő lett az övé pénteken. Massa viszont 1:24,4-gyel a tizenegyedik lett, éppen egy másodperccel elmaradva a leggyorsabb Jenson Button mércét jelentő köridejénél.

Alonsóval egyetemben Hamilton sem tudta a légy gumikból az első gyors körén kihozni a maximumot, a 2008-as világbajnok így csak negyedik lett, de tőle mindenképpen számíthatunk többre, jobbra a folytatásban. Mindenképpen az időmérő edzés egyik, ha nem a legnagyobb esélyese.

Az európai idénynyitó egyébként is hagyományosan új helyzetet teremt, de mivel ezúttal egy kollektív, igaz, kevéssé eredményes teszthét előzte meg, még több újítással a tarsolyukban érkeztek a csapatok. Ezen újítások közül azonban sok nem is került bevetésre, a Williams és a Caterham például hiába töltött rengeteg munkaórát új kipufogója próbálgatásával Mugellóban, a pénteki nap folyamán nem vetették be a jelentős újítást.

A legtöbb variálást az első szárnak kialakításánál ütötték nyélbe a mérnökök, de sokan trükköznek a kipufogó újrapozícionálásával is, a cél nyilván az autók stabilabbá, gyorsabbá, megbízhatóbbá tétele. Érdekes módon azonban egyelőre semmi jele annak, hogy bárki is megpróbálná lemásolni a Mercedes, időmérőn jelentőst előnyt biztosító szuper-DRS rendszerét.

Eredmények, 2. szabadedzés:
1. Jenson Button (brit, McLaren) 1:23.399 perc
2. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:23.563
3. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:23.771
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:23.909
5. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) 1:23.918
6. Romain Grosjean (francia, Lotus) 1:23.964
 
Korábban:
1. szabadedzés:
1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:24.430 perc
2. Vettel 1:24.809
3. Kobajasi Kamui (japán, Sauber) 1:24.912
4. Button 1:24.996
5. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1:25.120
6. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:25.187
 
További program:
Szombat:
3. szabadedzés 11:00
időmérő edzés 14:00
Vasárnap:
futam 14:00