Bajnokok Ligája

A Man. City kikapott, a United ikszelt, a Lyon, a Napoli és a Benfica nyert

Meglepetésre nem bírt el a Manchester United a Basellel a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. A Bayern München simán legyőzte a nehezen átlátható taktikával pályára lépő Manchester Cityt, a Trabzonspor pedig otthon tartott egy pontot a francia bajnok Lille ellen.

A csoport A Bayern München és a Manchester City egyaránt lendületesen játszott a mérkőzésük első félidejében, de kissé meglepő módon a hazaiak engedték, hogy az angol csapatnál legyen a labda, és inkább a kontráikban bíztak. Ebben azonban benne volt a veszély, hogy a vendégek helyzeteket tudnak kialakítani, és ez valósággá is vált. A legnagyobb lehetőség Dzekóé volt, de a bosnyák csatár középről gyengén lőtt a 15. percben, így Neuer simán védeni tudott.

A City csatárai egyébként többször is látványosan otthagyták Boatenget, aki csak szabálytalanul tudta őket megállítani a tizenhatoson belül, Kassai Viktor azonban egyszer sem ítélt büntetőt - tévesen.

A Bajorok legnagyobb helyzetének sokáig Schweinsteigeré volt, aki Müller passza után centikkel lőtt fölé közelről. A vezetést azonban az első félidő hajrájában meg tudták szerezni a vendégek, miután Ribéry távoli lövését és Müller közeli ismétlését még védte Hart, de Gomez ezek után még a hálóba tudta pofozni a labdát. (1-0)

Mario Gomez és Bastian Schweinsteiger gólöröme a Bayern München és a Manchester City Bajnokok Ligája-mérkőzésén az Allianz Arenában 2011 szeptemberében

Az inkább szemfülességéről, mint ügyességéről ismert csatár kicsivel később még egyszer alátámasztotta ezeket a híreszteléseket: egy kipattanót úgy pofozott kapura, hogy Hart combjáról befelé pattant a labda. (2-0)

A második játékrészben is a Bayernnek voltak nagyobb helyzetei, mivel a Manchester City egyáltalán nem tudott nyomást gyakorolni rá. Ráadásul Roberto Mancini is igen érdekesen cserélt, védekező középpályást, szélső középpályást (de nem igazi támadó szélsőt) és szélső védőt küldött a pályára, miközben például Dzekót lehozta, a padon pedig ott ült Carlos Tévez. A szépítésre így nem sok esélye volt az angol csapatnak, amely így két forduló után továbbra is egy ponttal áll a csoportban.

A Napoli-Villarreal találkozót egyértelműen a vendégek kezdték jobban, Cani és Rossi révén veszélyeztettek, a vezetést azonban a hazaiak szerezték meg. A 14. percben Hamsík elszakadt a védőktől, és teljesen egyedül szemben a kapuval bevágta a labdát. (1-0)

Gyorsan rá is duplázott az olasz csapat, Gonzalo Rodriguez szabálytalansága után Cavani büntetőből volt eredményes. (2-0)

A folytatásban a Napoli olasz módra természetesen átadta a területet a spanyoloknak, akiknek voltak is lehetőségeik bőven az első és a második félidőben is, de gólt nem tudtak szerezni. 

B csoport Az Inter kora este már letudta mérkőzését a CSZKA Moszkva elleni győzelemmel, így a "főműsoridőre" csak a Trabzonspor-Lille találkozó maradt. A törökök az első fordulóban meglepetésre legyőzték idegenben az Intert, így már-már esélyesnek is tekinthettük őket hazai pályán. Egy pontot otthon is tudtak tartani a francia bajnok ellen (1-1), így a második kör után is ők vezetik a csoportot.

Dany Welbeck, a Manchester United csatára és a Basel védője küzdenek a labdáért a két csapat Bajnokok Ligája-mérkőzésén az Old Traffordon 2011 szeptemberében

C csoport Ez a kvartett hozta a forduló legnagyobb meglepetését. A Manchester United hazai pályán a papírformának megfelelően uralta az első félidőt a Basel ellen. Fiatal csatáruk, Danny Wellbeck a 16. percben egy a tizenhatoson belül bemutatott rövidpasszos játék végén meg is szerezte a vezetést (1-0), majd Giggs remek indítása után mindössze két perccel később már duplázott. (2-0)

A folytatásban a svájciaknak is voltak helyzeteik, de gólt a szünetig nem tudtak szerezni. Azonban 20 meccsen keresztül sorozatban eredményesek voltak, és a második játékrészben kiderült, hogy ez a sorozatuk ezúttal sem szakad meg. Az mondjuk még bele is fért volna a Vörös Ördögöknek, hogy Fabian Frei lökete a kapufáról befelé pattant (2-1), az azonban már kevésbé, hogy Alexander Frei nem sokkal később egyenlített. A rutinos támadó az 59. percben előbb még egy elmaradt piros lapot reklamált - jogosan - , miután Rio Ferdinand nem szándékosan, de elcsúszott mellette, és kirúgta a lábait, néhány pillanattal később azonban "bosszút állt" a védőn, mellőle fejelte be ugyanis a Basel második találatát. (2-2)

Már a döntetlen is elég meglepő eredmény lett volna ezen a találkozón, de a 76. percben büntetőhöz jutottak a vendégek, és Alexander Frei a második góljával már a vezetést szerezte meg a svájci bajnoknak. (2-3)

Végül a United a nagyon nagy blamát el tudta kerülni a hajrában Ashley Young góljának köszönhetően, de a 3-3 így is minimum meglepőnek mondható.

Sir Alex együttese így két fordulót követően mindössze két ponttal áll a csoport harmadik helyén, mivel a csoport másik találkozóján a Benfica idegenben tudta 1-0-ra legyőzni a román Otelult.

D csoport A Real Madrid és az Ajax mérkőzését ezen a linken elérhető cikkünkben részleteztük, ezért itt csak arról teszünk említést, hogy a Lyon hazai pályán 2-0-ra tudott nyerni a Dinamo Zagreb ellen. A franciák ezzel megszerezték első győzelmüket, és a Királyi Gárda mögött a második helyen állnak. 

A Bajnokok Ligája keddi játéknapjának összes találatát megnézhetitek egy helyen.

Bajnokok Ligája
csoportkör, 2. forduló
A csoport:
Bayern München (német)-Manchester City (angol) 2-0 (2-0)
gólszerző: Gomez (37., 45.)
Napoli (olasz)-Villarreal (spanyol) 2-0 (2-0)
gólszerzők: Hamsik (14.), Cavani (17., 11-esből)
B csoport:
Trabzonspor (török)-Lille (francia) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Colman (75., 11-esből), illetve Sow (30.)
CSZKA Moszkva (orosz)-Internazionale (olasz) 2-3 (1-2)
gólszerzők: Dzagojev (45+2.), Vágner Love (77.), illetve Lúcio (6.), Pazzini (23.), Zárate (79.)
C csoport:
Manchester United (angol)-FC Basel (svájci) 3-3 (2-0)
gólszerzők: Welbeck (16., 17.), Young (90.), illetve F. Frei (58.), A. Frei (60., 76., a másodikat 11-esből)
Otelul Galati (román)-Benfica (portugál) 0-1 (0-1)
gólszerzők: Cesar (40.)
D csoport:
Olympique Lyon (francia)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-0 (2-0)
gólszerzők: Gomis (23.), Kone (42.)
Real Madrid (spanyol)-Ajax Amsterdam (holland) 3-0 (2-0)
gólszerzők: C. Ronaldo (25.), Kaká (41.), Benzema (49.)