EURO 2012 csoportbemutató

Halálcsoport életművészekkel

Pénteken elrajtol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság, a hatharom.hu folyamatosan bemutatja a torna csapatait. Ezúttal a halálcsoportnak titulált B jelű kvartett négy válogatottja, Hollandia, Dánia, Németország és Portugália következik.

van Persie, Berndtner, Özil és Ronaldo - négy sztár, négy stílus, egy célAmikor tavaly december másodikán Kijevben elkészítették, egészen pontosan kisorsolták az Európa-bajnokság csoportjait, a B jelű kvartett képviselői, ha nem is kaptak a szívükhöz, de leizzadtak. Hollandia, Dánia, Németország, Portugália. Szenzációs négyes - a kívülállók számára. Első ránézésre - meg másodikra is - az Oranje és a Nationalelf a favorit, az sem lenne meglepetés, ha a döntőig menetelnének, ám a Cristiano Ronaldót és még néhány sztárt a soraiban tudó portugál válogatott, valamint a rendkívül masszív, célfutballt játszó, meglepetésre mindig képes dánok belerondíthatnak a két nagyágyú elképzeléseibe. De hát ezért is szép a futball. Aki a halálcsoportot túléli, olyan nagyot már nem bukhat, sőt, az lenne furcsa, ha nem jutna el az aranymeccsig.

HOLLANDIA
Területe: 41.526 négyzetkilométer
Népesség: 16.5 millió
Főváros: Amszterdam és Hága
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1889
FIFA-világranglista helyezés: 4.
Mezszín: narancssárga
Út az Eb-ig: Az E-csoport győzteseként jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 8
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1988), Eb-bronzérmes (1976), világbajnoki ezüstérmes (1974, 1978, 2010)
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk (2008 júliusától)
Meghatározó játékosok: Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Wesley Sneijder (Internazionale) Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Dirk Kuijt (Liverpool FC)

Az örök vesztes. Kissé finomítva az iménti megállapítást, Hollandia három vb-döntőt bukott el, az 1974-es és az 1978-as után legutóbb két évvel ezelőtt, Dél-Afrikában kapott ki az utolsó, legfontosabb mérkőzésen. S bár a narancsmezesek az Európa-bajnokságokon egyszer, 1988-ban a csúcsra értek, ezt leszámítva a kontinenstornák
véghajrájára sem lehetnek túl büszkék. 1976-ban a harmadik helyig jutottak, 1992-ben, 2000-ben és 2004-ben pedig szintén az elődöntőben véreztek el, ám akkor már nem rendeztek bronzmeccset. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a hollandok örök vesztesként élik meg az említett csatákat, optimista népről lévén szó, nem csak reménykednek, hanem hisznek is
abban, hogy egyszer sikerül. Most is esélyesként utaznak az Eb-re, a támadószekciójuk félelmetes, ha mondjuk a Robben, van Persie, Afellay, Huntelaar, Kuyt ötösből csak három játszik csúcsformában, nincs olyan védelem a világon, amelyik megúszná gól(ok) nélkül ellenük. De akkor sincs tragédia, ha a csatárok gyengélkednek, hiszen van der Vaart vagy Sneijder bármikor képes eldönteni a meccset. Ha tehát Bert van Marwijk szövetségi kapitány aranyban gondolkodik (nincs kétségem afelől, hogy ez a terve), akkor a védekezést kell felhoznia a másik két csapatrész
szintjére. A selejtezőket egyébként egyetlen vereséggel zárták a tulipánosok, bár annak a stockholmi meccsnek már semmi tétje nem volt. Amúgy, hasonlóan a legutóbbi vb-selejtezőkhöz, csak nyertek. És mégis...Rájuk ragadt az örök vesztes titulus. Talán most sikerül lekaparniuk magukról.

A holland keret:
Kapusok: Maarten Stekelenburg (AS Roma), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)
Védők: Khalid Boulahrouz (VFB Stuttgart), Wilfred Bouma (PSV Eindhoven), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Málaga), Ron Vlaar (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax Amsterdam), Jetro Willems (PSV Eindhoven)
Középpályások: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (PSV Eindhoven), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (Sporting Lisboa), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV Eindhoven), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)
Csatárok: Klaas-Jan Huntelaar (FC Schalke 04), Luuk de Jong (Twente), Dirk Kuyt (FC Liverpool), Luciano Narsingh (Heerenveen), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München)

 

DÁNIA
Területe: 43.094 négyzetkilométer
Lakosok száma: 5,5 millió
Főváros: Koppenhága
Labdarúgó-szövetség alapítási éve: 1889
FIFA-világranglista helyezés: 9.
Mezszín: piros-fehér
Út az Eb-ig: A H csoportot megnyerve jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 7
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1992), Konföderációs kupa-győztes (1995)
Szövetségi kapitány: Morten Olsen (2000 júliusa óta)
Meghatározó játékosok: Daniel Agger (FC Liverpool), Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), William Kvist (VfB Stuttgart), Dennis Rommedahl (Bröndby), Nicklas Bendtner (Sunderland)

 

Kísért a múlt. A dánok azonban ettől nem hogy búslakodnának, kifejezetten örülnek, vagy inkább úgy fogalmaznék, nem bánják olyan nagyon, hogy a halálcsoportba kerültek. Húsz évvel ezelőtt már fényesen bizonyították, hogy a strandról is képesek Eb-aranyat nyerni. Akkor a jugoszlávokkal szemben maradtak alul a selejtezőben, ám mivel azok a háborús helyzet miatt nem vehettek részt a tornán, az UEFA riadóztatta az északiakat, akik ha már megszakították a nyári szabadságukat, úgy döntöttek, nem mennek haza üres kézzel, és az európai elit legnagyobb megrökönyödésére megnyerték a trófeát. Rég volt, de igaz volt. Olyannyira, hogy a címvédő Hollandia, majd a döntőben az aktuális világbajnok Németország is kapitulált ellenük. Most megint összekerültek! Hármuk közül egy biztosan nem éli túl a selejtezőket, de az is lehet, hogy kettőnek kell búcsúznia az egyenes kieséses szakasz előtt. A válogatottat tizenkét éve irányító Morten Olsen és néhány veretes nevű (és tudású) légióssal megtűzdelt ,,bandája" csoportgyőztesként szerzett jogot az Eb-részvételre. S hogy a dánok kapcsán a kvartett negyedik tagját, Portugáliát is megemlítsük, Bendtnerék a selejtező-csoportban éppen Ronaldóékat előzték meg. Tényleg kísért a múlt...

Út az Európa-bajnokságra
Selejtezősorozat (csoportgyőztes):
Dánia-Izland 1-0
Portugália-Dánia 3-1
Dánia-Ciprus 2-0
Norvégia-Dánia 1-1
Izland-Dánia 0-2
Dánia-Norvégia 2-0
Ciprus-Dánia 1-4
Dánia-Portugália 2-1
8 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 15-6-os gólkülönbség
2012-es barátságos mérkőzések:
Dánia-Norvégia 1-1
Dánia-Dél-Korea U23 0-0
Thaiföld-Dánia 1-3
nia-Oroszország 0-2
Brazília-Dánia 3-1
Dánia-Ausztrália 2-0
A dán keret:
Kapusok: Stephan Andersen (Evian Gaillard), Anders Lindegaard (Manchester United), Kasper Schmeichel (Leicester City)
Védők: Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), Simon Kjaer (AS Roma), Daniel Agger (FC Liverpool), Andreas Bjelland, Jores Okore (mindkettő Nordsjaelland), Simon Poulsen (AZ Alkmaar), Michael Silberbauer (Young Boys Berne), Daniel Wass (Evian Gaillard)
Középpályások: William Kvist (VfB Stuttgart), Niki Zimling (FC Bruges), Christian Poulsen, Thomas Kahlenberg (mindkettő Evian Gaillard), Lasse Schöne (NEC Nijmegen), Christian Eriksen (Ajax Amsterdam), Jakob Poulsen (Midtjylland), Michael Krohn-Dehli, Dennis Rommedahl (minkdettő Bröndby)
Csatárok: Nicklas Bendtner (Sunderland), Nicklas Pedersen (FC Groningen), Tobias Mikkelsen (Nordsjaelland)

 

NÉMETORSZÁG
Területe: 357.023 négyzetkilométer
Lakosok száma: 81,8 millió
Főváros: Berlin
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1900
FIFA-világranglista helyezés: 3.
Mezszín: fehér-fekete-fehér
Út az Eb-ig: Az A csoport győzteseként százszázalékos teljesítménnyel jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 10 (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: Világbajnok (1954, 1974, 1990), Európa-bajnok (1972, 1980, 1996)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw (2006 augusztusa óta)
Meghatározó játékosok: Manuel Neuer (Bayern München), Holger Badstuber (Bayern München), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Arsenal), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Mario Gomez (Bayern München), Miroslav Klose (Lazio), Lukas Podolski (1. FC Köln)
 

Sokan azt mondják, csak a spanyolokon (de leginkább a katalánokon) múlik, hogy a németek megnyerik-e az Európa-bajnokságot, vagy csak ezüstérmet szereznek. Ez persze így nagyon leegyszerűsített megfogalmazása a történetnek, bár abban van azért ráció, hogy a világ legjobb, vb és Eb címvédő válogatottjának gerincét adó Barcelona-játékosok formája meghatározó lesz. Hogy aztán a kérdésre a döntőben kapjuk-e meg a választ, és ha igen, akkor a németek ellen, azzal már lehet vitatkozni. Azzal viszont aligha, hogy a Nationalelf a futballtörténelem egyik legsikeresebb alakulata, ha nem csak a címek számát, hanem a helyezéseket is figyelembe vesszük, akkor nincs párja. Németország (NSZK) háromszor nyert világ- és Európa-bajnokságot, négyszer volt vb-ezüstérmes, háromszor Eb-második, valamint ugyanilyen számban és arányban szerzett bronzérmet. A futball azonban mégsem olyan egyszerű játék, mint ahogyan azt az egykori remek angol csatár, Gary Lineker hitte, mert bár valóban huszonketten játsszák kilencven percig, nem mindig a németek nyernek. De hogy nagy tornán legyőzni őket szinte lehetetlen, azt számtalanszor bebizonyították. Most is erre készülnek, a selejtezőket hibátlanul abszolválták (erre csak a spanyolok voltak képesek, bár, nekik kettővel kesebb meccset kellett játszaniuk), a gólkülönbségük (+27) pedig káprázatos volt, ennél jobb mutatóval (+29) csak leendő csoportellenfeleik, a hollandok zárták a kvalifikációt. A németek végső győzelmét nagyban befolyásolhatja, hogy a BL-döntőt hazai pályán elveszítő Bayern-játékosok (nyolc van belőlük a keretben) túltették-e már magukat a (számukra) kudarccal felérő vereségen. Nem szabad azonban megfeleldkezni a Bundesliga-bajnok dortmundiakról, akik ugyan feleannyian vannak, mint a müncheniek, ám sikerélményben előrébb tartanak. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Real Madriddal bajnokságot nyert Mesut Özil, Európa kétszeres gólpasszkirályának pályafutása meredeken ível felfelé (azért nem mondom, hogy a csúcsán tart, mert még csak 23 éves), akkor máris megkérdőjeleződik a fenti kijelentés, miszerint a spanyolokon múlna a Joachim Löw által dirigált válogatott aranyérme.

A német keret:
Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Tim Wiese (Werder Bremen), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
Védők: Holger Badstuber (Bayern München), Jerome Boateng (Bayern München), Benedikt Höwedes (FC Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Arsenal), Marcel Schmelzer (Borussia Dortmund)
Középpályások: Lars Bender (Bayer Leverkusen), Mario Götze (Borussia Dortmund), Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund), Sami Khedira (Real Madrid), Toni Kroos (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Real Madrid), Marco Reus (Borussia Mönchengladbach), Andre Schürrle (Bayer Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Csatárok: Mario Gomez (Bayern München), Miroslav Klose (Lazio), Lukas Podolski (1. FC Köln)

 

PORTUGÁLIA
Területe: 92.391 négyzetkilométer
Lakosok száma: 10,6 millió
Főváros: Lisszabon
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1914
FIFA-világranglista helyezés: 10.
Mezszín: piros
Út az Eb-ig: A H csoport másodikjaként Bosznia-Hercegovinát pótselejtezőn legyőzve jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 5
Legnagyobb siker: Világbajnoki bronzérmes (1966), Európa-bajnoki ezüstérmes (2004)
Szövetségi kapitány: Paulo Bento (2010 októbere óta)
Meghatározó játékosok: Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia), Fábio Coentrao (Real Madrid), Raúl Meireles (Chelsea), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United)

Ha a hollandokat örök vesztesnek hisszük, úgy gondolom, a portugálokra ráragasztható az örök ígéret cimke. Pedig az 1989-ben és 1991-ben ifjúsági világbajnokságot nyert Figo-féle aranygenerációtól mindenki azt várta, hogy ha játékban nem is, de eredményességben lepipálja az 1966-ban vb-bronzot szerzett csapatot. Az a terv (is) füstbe ment, s bár a 2004-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon az akkor 19 esztendős, azóta élet és futballművésszé vált Cristiano Ronaldo közreműködésével a döntőig meneteltek a luzitánok, a görög csodával ők sem tudtak mit kezdeni. Most azért már mutatniuk kellene valamit, CR világsztár lett, pályafutása legjobb szezonját futotta a Realban, a spanyol bajnok madridi csapattársai közül Pepe és Coentrao is ,,fel van dobva", nem beszélve a friss BL-győztes Meirelesről, de rajtuk kívül is vannak jó néhányan a keretben, akik ha nem is művészi, de tanári szinten játsszák a futballt. Bár ha azt veszem, kész csoda, hogy a portugálok eljutottak idáig. A selejtezőket tragikusan kezdték (egyetlen pont Ciprus és Norvégia ellen), és ha akkor Carlos Queiroz marad a helyén, ma minden bizonnyal Ronaldóék nélkül rendezik a tornát. Az új kapitány, Paulo Bento felrázta a társaságot, kipréselte belőlük a rájátszáshoz szükséges eredményt, majd otthon legyalulták a bosnyákokat, így készülhetnek az Eb-re. Ami a felvezetést illeti, legalább annyira gyatra, mint volt a két évvel ezelőtti indulás. Három gyakorló meccsen egyetlen gól, győzelem nélkül. Pedig az ígéret szép szó. Kivéve, ha örök marad.

A portugál keret:
Kapusok: Rui Patrício (Sporting), Eduardo (Benfica), Beto (Cluj)
Védők: Joao Pereira (Sporting), Miguel Lopes (Braga), Pepe (Real Madrid), Bruno Alves (Zenit), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Valencia), Fábio Coentrao (Real Madrid)
Középpályások: Joao Moutinho (Porto), Raúl Meireles (Chelsea), Carlos Martins (Benfica), Miguel Veloso (Genoa), Rúben Micael (Zaragoza), Custódio (Braga)
Csatárok: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United), Ricardo Quaresma (Besiktas), Silvestre Varela (Porto), Hugo Almeida (Besiktas), Hélder Postiga (Zaragoza), Nélson Oliveira (Benfica)
A B csoport menetrendje:
június 9., szombat:
Hollandia-Dánia, Harkiv, 18.00
Németország-Portugália, Lviv, 20.45
június 13., szerda:
Dánia-Portugália, Lviv, 18.00
Hollandia-Németország, Harkiv, 20.45
június 17., vasárnap:
Portugália-Hollandia, Harkiv, 20.45
Dánia-Németország, Lviv, 20.45
A hatharom.com tippje a csoport végeredményére:
1. Németország
2. Hollandia
3. Portugália
4. Dánia

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!