Bundabotrány

Három labdarúgó, négy játékvezető őrizetben

Címkék:

Hét embert vettek őrizetbe a bundabotrány magyarországi vonatkozásában - közölték szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai közös sajtótájékoztatójukon.

Őrizetbe vették a gyanúsítottakat


Fazekas Géza, a KNYF szóvivője a keddi akcióról elmondta: a hét gyanúsított közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, míg négyen jelenleg is aktív játékvezetők. Fazekas Géza K. Zoltánt nevezte meg az egyik gyanúsítottként, akit azonban arra hivatkozva, hogy kérdéses, közszereplőnek tekinthető-e egy futballista, nem nevezett meg. A Magyar Hírlap Kenesei Zoltán volt labdarúgóként azonosította a gyanúsítottat. Az MTI kérdésére Fazekas Géza a szervezet magyarországi vezetőjének nevezte K. Zoltánt.     Azzal gyanúsítják őket, hogy egy nemzetközi, távol-keleti központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert. Ha sikerrel jártak, a nyert pénzből a távol-keleti szindikátus akadályoztatott, vagyis már előzetes letartóztatásban levő tagjait is kifizették.

Fazekas Géza ismertette: a labdarúgók körében H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás gyanúsított, a játékvezetők esetében L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás. Hat mérkőzés befolyásolásával gyanúsítják őket, amelyből négy sikerrel járt. A hat meccs közül kettő dél-amerikai csapatot érint, három finn és egy magyar mérkőzés szerepel még a listán. Utóbbiról részletesebb információkat a hatóságok nem kívántak adni, arra hivatkozva, hogy további gyanúsítások is elképzelhetők ebben az ügyben.

Február 9-én három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) indított vizsgálatot. A 2-2-re végződött meccs mind a négy gólja 11-esből született.

Fazekas Géza elmondta: K. Zoltán közvetlen kapcsolatban volt ezzel a távol-keleti szindikátussal, amely a szervezetet működtette. A szervezet már létezett, amikor a férfi 2010-ben kapcsolatba került velük, ezt "egyfajta egymásra találásnak" nevezte az ügyészségi szóvivő, aki szerint a folyamat pontos képként megrajzolható, de nyomozási érdekekre hivatkozva nem említett erről részleteket.

Ismertette: a fogadások során olyan eseteket is találtak, amikor a fogadó fél nem a meccs végkimenetelét tette meg, hanem például azt, hogy az utolsó öt percben születik gól. Erre konkrét példaként említette a 2010. december 18-án játszott Argentína-Bolívia barátságos mérkőzést, amelyen a tét ugyanez volt, s amelyre K. Zoltán és L. Mátyás fogadott, a mérkőzést pedig magyar bírók - L. Kolos, S. Krisztián és M. Tamás - vezették.

Az említett U20-as mérkőzést Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt. A találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben született 11-esből. Azokban az esetekben, amelyekben sikerrel jártak, az ügyészségi szóvivő szerint 100 százalékos profitot értek el.

Fazekas Géza ismertette: az ügy összetettsége, bonyolultsága, továbbá a korrupciós bűncselekmények nyomozó hatásköri átrendeződése indokolta, hogy a bundabotránnyal a főügyészség foglalkozik, szoros együttműködésben a Nemzeti Nyomozó Irodával.

Papp Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi főosztályának vezetője ismertette: 2009 decemberében indult nyomozás, az ügyben a Magyar Labdarúgó Szövetség is feljelentést tett. A nyomozóhatóság 2010 tavaszától együttműködött a nemzetközi bundabotrányban felmerült országok szerveivel, folyamatosan adatokat egyeztettek az Europol és az Eurojust képviselőivel.

A keddi akcióban 50-en vettek részt a nyomozóhatóságok részéről, 12 helyszínen. Fazekas Géza ismertetése szerint nem csak a hét gyanúsítottat fogták el, de különböző valutákban, elsősorban euróban mintegy 100 millió forintnak megfelelő értékben készpénzt is lefoglaltak. 

Fazekas Géza úgy fogalmazott: "még csak az első csapás történt", az ügyekben tovább vizsgálódnak, és nem zárta ki, hogy további meccsek kerülhetnek a hatóság látókörébe és további gyanúsítások várhatók.     

A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, többségük megtagadta a vallomástételt, illetve többen panaszt tettek. Fazekas Géza az MTI kérdésére elmondta: az ügyészség valamennyi gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, amelyről csütörtök reggel dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.