FA-kupa döntő

Megtört a 35 éves átok, a Manchester Cityé az FA-kupa

  • VNA

Hosszú böjt végére tett pontot a Manchester City, amely a szombaton délután rendezett FA-kupa döntőjében 1-0-ra győzött a Stoke City ellen.

Manchester City szurkolói ünneplik a csapatuk gólját a Stoke City elleni FA-kupa döntőben.
Szombaton délután a londoni Wembley stadionban 130. alkalommal rendezték meg az angol labdarúgó FA-kupa döntőjét, ahol a Manchester City ellenfele a Stoke City volt. A kisebbik manchesteri csapat a napokban a bajnokságban 1-0-ra legyőzte a Tottenhamet, így elérte azt, hogy legrosszabb esetben is a Bajnokok Ligája selejtezőjében szerepelhessen. A klubot 2008 óta pénzelő arab milliárdosok azonban végre kupát szerettek volna látni a csapattól, így különösen nagy nyomás nehezedett a finálé előtt Roberto Mancini együttesére. A bajnokságban nyolcadik helyen álló Stoke City számára a döntőbe jutás - a 70-es évek elején elért Fa-kupa elődöntők után - a klub eddigi legnagyobb sikerét jelentette.

A Citynél négy változás volt a Tottenham elleni győztes csapathoz képest, de ami a legfontosabb volt a kékek szurkolói számára, hogy a kondicionális gondokkal küzdő Carlos Tévez is ott volt a kezdő együttesben. A mérkőzés első helyzetét is az argentin dolgozta ki az ötödik percben, akinek távoli lövését azonban a Stoke kapusa, Sörensen védte parádésan. A tízedik percben Kolarov ment el a bal szélen, középre adásába pedig az egyik Stoke védő szerencsétlenül ért bele, az akcióból kis híján öngól lett. Az ezt követő szöglet után aztán a 28. születésnapját pénteken ünneplő Yaya Touré távoli lövése tévesztett célt néhány centiméterrel.

A 15. percben Robert Huth könyöklése borzolta a kedélyeket, aki Balotellit terítette a földre, de a „megelőző csapást” nem látta a hivatalos szervek közül senki, így a Stoke maradt tizenegy emberrel a pályán. A Stoke a 21. percben jutott helyzethez, Kenwyne Jones ekkor átvehette ugyan a labdát az ellenfél tizenhatosán belül, de lövésébe már beleértek, így nem lett végül komolyabb lehetőség ebből. A 24. percben Balotelli jutott lövőhelyzethez 17 méterre a Stoke kapujától, de a parádésan vetődő Sörensen kapus a bal felsőből kiszedte a labdát.

Egy csendesebb periódus után a 35. percben ismét Sörensen parádézott, Tévez indítása után ugyanis Balotelli a dán kapus miatt nem tudta átvenni a labdát, a kipattanóból viszont David Silva az üres kaput nem tudta eltalálni kilenc méterről, így maradt a gólnélküli állás. A 43. percben egy szép legurítás után Nigel de Jong lőhetett 19 méterről a kapuval szemben állva, de a hatalmas lövőerejéről híres játékosnak csak gyenge gurításra futotta. Az első félidő végén szinte alig volt a Stoke játékosainál a labda, de mivel a világoskék mezes manchesteri játékosok sem tudtak gólt lőni, így 0-0-val zárult az első 45 perc.

Fordulás után felpörögve kezdett a Stoke City, előbb egy Huth fejes okozott izgalmakat, majd Pennant 15 méterről leadott lövése már komolyabb helyzetet jelentett (igaz a labda a blokkban elakadt). A második félidő elején több kemény belemenés is borzolta a kedélyeket, ebben a periódusban pedig a Stoke szinte beszorította ellenfelét. Egy gyors ellentámadás azonban kis híján a vesztüket okozta, Tévez jobb oldali elfutása és remek középre adása után David Silva ugyanis üresen ugorhatott ki, de a spanyol a tizenhatos vonalán inkább visszahúzta a labdát, így kicselezte magát gólhelyzetből. A 62. percben a Stoke csatára, Jones ugrott ki ziccerben, de remekül jött ki kapujából az angol válogatott elsőszámú kapusa, Joe Hart, aki hárított - utóbb kiderült, hogy ez volt a Stoke legnagyobb helyzete az egész meccsen.

A 74. percben aztán az elődöntő után ismét Yaya Touré lett a nyerőember a Manchester Citynél. Ekkor ugyanis Silva bal oldali beadása után Balotelli lövése pattant meg az egyik védőn, a kipattanóból pedig az elefántcsontparti légiós bombázott középről, nyolc méterről az ellenfél kapujába (1-0). Öt perccel később Johnson futott el a jobb szélen, középre adásából azonban David Silva csak az egyik Stoke védőt találta telibe, így maradt az egy gólos különbség. Az utolsó tíz percre John Carew is bejött a Stoke-nál, de a norvég óriás sem tudott gólt lőni, így Anglia második legöregebb futball klubja 1-0-s vereséggel zárta a klub történetének első FA-kupa döntőjét. A 86. percben a helyzeteit rendre elszórakozó Silva rontott ismét el egy ígéretes lehetőséget, de ezt a végeredmény tükrében egyetlen manchesteri szurkoló sem bánta.

A Manchester City utoljára 1976-ban nyert trófeát (Ligakupa), az FA-kupát pedig 1969-ben tudta legutóbb elhódítani. A kisebbik manchesteri csapat ezzel a sikerrel ugyan még nem tört ki a BL-döntőre készülő, és az éppen szombaton 19. bajnoki címét megszerző United árnyékából, de az első - és a korábbi sikertelen évek miatt különösen fontos - lépést most megtette a csapat. A folytatás ősztől a Bajnokok Ligájában következhet. A Stoke City a vereség ellenére sem lehet szomorú, hiszen így is az Európa Ligában indulhat majd ősszel.

130. angol labdarúgó FA-kupa döntő:

Manchester City-Stoke City 1-0 (0-0)

Gólszerző: Yaya Touré (74.)