Gyémánt Liga-előzetes

Rómában debütál Usain Bolt

  • DA

Csütörtökön rendezik a 2011-es Gyémánt Liga-sorozat harmadik állomását. A helyszín az örök város, Róma, a verseny iránt pedig különösen nagy az érdeklődés, hiszen tavaly augusztusi veresége óta először áll rajthoz a jelenkori atlétika legnagyobb csillaga, Usain Bolt.

A római Gyémánt Liga-verseny (Golden Gala) programja:
Férfiak: 100, 200, 400, 800, 5000 méteres síkfutás, 400 méteres gátfutás, rúdugrás, hármasugrás, súlylökés.
Nők: 200, 400, 1500 méteres síkfutás, 100 méteres gátfutás, 3000 méteres akadályfutás, magasugrás, távolugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás.

A nevezési lista egyébként is hemzseg a sztároktól, a hölgyeknél indul a 2010-es év atlétájának választott kétszeres világbajnok, olimpiai második magasugró, a horvát Blanka Vlasic, összecsap a 200 és 400 méteres női síkfutás aktuális világbajnoka, Allyson Felix illetve Sanya Richards - mindketten rajthoz állnak mindkét számban. Dohában Felix nyert 400-on. 200-on pedig ott lesz a mezőnyben a már 35 éves Debby Ferguson-McKenzie is, a 2001-es világbajnok.

3000 méteres akadályfutásban indul a világcsúcstartó, olimpiai címvédő orosz Gulnara Galkina-Szamitova. A hazaiak magasugró tehetsége, a fedettpályás Európa-bajnok Antonietta Di Martino viszont lábproblémák miatt kénytelen volt visszalépni.

A férfiaknál a 800 méter világcsúcstartója, David Rudisha - aki szintén elnyerte az év atlétája elismerést -, kénytelen volt lemondani szereplését, mert nem épült fel ínhüvelygyulladásából. A számban azonban így is illusztris társaság gyűlt össze: rajthoz áll a dél-afrikai világbajnok, Mbulaeni Mulaudzi, és a kenyai Asbel Kiprop is, az 1500 m ötkarikás aranyérmese, és a dohai Gyémánt Liga-verseny győztese.

A 200 méteres síkfutás esélyese az athéni olimpiai bajnok, pekingi második amerikai Shawn Crawford. A rúdugróknál a tavalyi Európa-bajnoki második ukrán Makszim Mazurik, a súlylökőknél a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Christina Cantwell.

A legnagyobb várakozás természetesen Usain Bolt debütálását előzi meg, a világ leggyorsabb embere, a 100 és 200 méteres síkfutás rekordere, olimpiai-és világbajnoka hosszadalmas gerincsérülése miatt először méreti meg magát tavaly augusztusi veresége óta, 100 méteren indul. Akkor, a sorozat stockholmi állomásán az amerikai Tyson Gay szakította meg az Achilles-ín sérüléséből visszatért sztár hegemóniáját 100-on. A jamaicai sprinter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, kissé ideges a római viadal előtt.

"Soha nem éreztem még nyomást magamon, de most először kicsit ideges vagyok, mert hosszú ideje nem futottam. Emellett alig várom már, hogy újra rajthoz álljak, és ismét sérülés nélkül versenyezhessem. Látni akarom, hol állok. Nincsenek elvárásaim, szeretnék túl lenni a versenyen" - mondta Bolt.  A 24 éves atléta a riporterek kérdésére tömören kommentálta a tavalyi vereségét: "Abszolút semmit sem jelent."

"Egyszer nyersz, máskor vesztesz. Egy hosszú pályafutás alatt nem lehet minden versenyt megnyerni. Nem a tavalyi volt a legjobb szezonom, de idén újra be akarom bizonyítani a világnak, hogy még mindig én vagyok a legjobb."

Usaon Bolt a római Gyémánt Liga-versenyen áll először rajthoz 2011-ben

Bolt megerősítette, hogy nemrégiben Münchenben járt, egy német specialistánál, aki gerincferdülését kezeli, de csak a szokásos rutinvizsgálaton esett át, és kezelőorvosa szerint minden a legnagyobb rendben. "Azt nem mondom, hogy tökéletes az erőnlétem, de jól vagyok. Szerencsére most nincs probléma a hátammal."

A futó egyébként szemmel láthatóan izmosabb, mint tavaly, elmondása szerint nagyon kemény edzett a szezonra, a fő célja pedig természetesen az augusztus végén kezdődő tegui világbajnokság.

Powell trónjára Rómában honfitársa, Asafa Powell (a 28 éves futó háromszor futott már világcsúcsot, legjobbja 9.72 másodperc, ezzel ő minden idők harmadik legjobb időeredményének tulajdonosa, és 65 alkalommal futott 10 másodpercen belül, ezzel egyedülálló a világon), és a háromszoros Európa-bajnok francia Christophe Lemaitre tör. "Powell nagyszerű sportoló. Sokéves tapasztalata van, és világcsúcsot is futott. Már régóta versengünk egymással, már nagyon várom a mostanit. Chris pedig nagy tehetség. Most minden, amit tennie kell, nem más, mint önmagára koncentrálnia, és nem azzal törődni, hogy mások mikor hibáznak. Idővel az első három között lesz a világon."