US Open

Samantha Stosur csodát tett - ausztrál győztes New Yorkban

  • VNA

A papírformát alaposan felborítva Samantha Stosur nyerte meg a US Opent, így 38 év elteltével lett ismét ausztrál győztese a női versenynek.

Az újabb esőzés - valamint a három szettig tartó női páros döntő - miatt közel egy órás csúszással kezdődött el a US Open 2011-es tornájának női döntője. A fináléban a verseny korábbi háromszoros (1999, 2002, 2008) győztese, Serena Williams és az ausztrál Samantha Stosur találkozott egymással. Az előzetes esélylatolgatások nem sok esélyt adtak a kilencedik helyen kiemelt - élete második Grand Slam-döntőjét játszó - Stosurnak, aki azonban előbb magabiztosan hozta az első szervagémjét, majd 1-1-nél két Williams-hibát kihasználva először brékelt a mérkőzésen.

Mivel Williams nagyon alacsony százalékban ütötte be az első adogatásait, így a második adogató játékában is bréklabdával szembesült, amit azonban Stosur nem tudott kihasználni. Az ausztrál remekül szervált a mérkőzés elején, ismét simán hozta a sajátját, majd semmire vette el Serena Williams adogatását, így 5-2-es vezetésénél a szettért adogathatott. A magabiztosan teniszező Stosur a következő gémet is semmire nyerte meg, így alig 31 perc elteltével hatalmas meglepetése megnyerte az első játszmát (6-2). A döntőig játszmaveszteség nélkül menetelő amerikai játékos viszont ezzel először bukott szettet az idei US Openen.

Samantha Stosur élete legnagyobb sikerét érte el a US Open megnyerésével
A második szett első játékában ismét két bréklabdája volt Stosurnak (15-40), de Williams két erős tenyeressel hárította azokat. Legalábbis gondolták sokan. Serenától ugyanis elvette a mérkőzésvezető a második pontot, mivel állítólag a labdamenet megnyerése előtt kiabálta az önmagát hergelő „Come on!”-t az amerikai. Stosur így vette el az amerikai játékos adogatását, akit a 2009-es US Openen egy lábhibánál egyszer már hasonlóan kritikus pillanatban sújtottak ítéletükkel a bírók. Az incidens érdekes módon Stosurt zavarta meg jobban, aki a következő gémben három bréklabdával is szembesült. Kettőt ugyan hárított, de a harmadiknál Serena nem kegyelmezett, aki a pont után a főbíró felé gyilkos pillantásokat vetve egyenlített (1-1).

A következő Stosur adogatásnál ugyan Serenának ismét volt két bréklabdája, de az ausztrál nagyon higgadtan reagált, egyenlített, megnyerte az adogatását, sőt 3-3-nál már ő vette el Williams szervagémjét, és brékelőnybe került. Ezt követően simán hozta a saját adogatását, majd Williams adogatásánál már mérkőzéslabdákhoz is jutott. A harmadikat sikerült is kihasználnia, így életében először Grand Slam győztes lett, egyben 38 év elteltével - Margaret Court 1973-as sikere után - tudott Ausztráliának US Open női címet szállítani. Serena Williams 13 Grand Slam torna győzelme mellett eddig mindössze háromszor bukott kiemelt tornán finálét. Stosur korábbi 12 WTA-torna döntőjéből csupán kettőt tudott megnyerni, most viszont az esélytelenségtől szárnyakat kapva 1 óra 13 perc alatt élete legnagyobb sikerét érte el.

US Open - női döntő
Samantha Stosur (ausztrál, 9.) - Serena Williams (amerikai, 28.) 6-2, 6-3