NFL

Az egyetemi futball királya a Miami ellen már kezdő lesz a Denverben

  • Pelbát Levente

A valaha volt legnagyobb egyetemi amerikai-futballistának bélyegzett Tim Tebow az NFL hetedik hetében hivatalosan is elfoglalhatja a kezdő pozíciót John Fox vezetőedző jóvoltából. A Denver Broncos rajongók egy része már a szezon eleje óta hangosan skandálja a "Tebow, Tebow" taktusokat, de vajon jobb volna csak vágyakozni a kedvencre, vagy ténylegesen is helyt fog állni?

Tim Tebow, a Denver Broncos amerikaifutball-csapat irányítója melegít együttese egyik NFL-mérkőzése előtt 2011 októberében

A legnagyobb egyetemi sportkitüntetéssel megkoronázott, Heisman-díjas (2007) irányító végre kezdőként vezetheti csapatát, a Denver Broncost második profi idényében. Tény, hogy a nézők már hosszú ideje kíváncsiak a legnépszerűbb fiatal játékosra, azonban számos kérdés merül fel a képességeiről.

A Florida Gators sportolójaként, az egyetemi évei alatt azzal vált közkedvelté, hogy tűzön-vízen át hajszolta a győzelmet, valamint igazi "sosem adom fel" vezérként lelkesítette csapattársait. Ő volt az első olyan irányító az NCAA történetében, aki húsznál több TD-t szerzett passzból (32) és futásból (23) egyaránt egy szezon alatt.

Tebow legszebb megmozdulásai

Az NFL-ben ennél többre lesz szüksége. Kétségkívül Tebow egy felkapott jelenség, világszerte ünneplik hozzáállását, de a szakértők megkérdőjelezik dobótehetségét és döntéshozatali képességét. Passztechnikáját már az első szezon edzőtábora alatt kritizálták, ennek dacára akárhányszor lépett is pályára, voltak kiváló átadásai. Volt, hogy az egyes számú irányítót, Kyle Ortont sérülése miatt helyettesítette, vagy épp Orton gyenge játéka miatt szállt be, viszont az úgynevezett "Tebow-csoda" soha nem maradt el. A legutóbbi, ötödik fordulóban sem, hiszen nagy, 16 pontos hátránynál cserélték be (26-10), amit egy futott és egy passzolt touchdownal hálált meg. Ennek ellenére együttese 29-24-re alulmaradt, de beindította a Broncos stábjának fantáziáját.

A Broncos és a Chargers mérkőzése

"A következő ember jön a sorban. Mi csak nyerni szeretnénk, ami nem egyvalakin múlik" – nyilatkozta Fox edző. "Timnek olyan jelenléte van, amelyet még senkinél sem érzékeltem" – mondta Abdré Goodman, a csapat rutinos védőjátékosa. "Játszottam már néhány mára hírességek csarnokába beválasztott játékossal, de egyiknek sem volt ilyen erős kisugárzása, mint neki" – tette hozzá a veterán cornerback.

A 2011-12-es szezonban eddig három mérkőzésen lépett pályára csereként, amelyeken 79 yardot és egy TD-t ért el passzjátékból, futásaiból pedig 37 yardot és szintén egy touchdownt szerzett. Mindkét hatpontosát a San Diego Chargers elleni vasárnap esti találkozón ünnepelhette, amivel kiérdemelte a helyet a kezdőben. Október 23-án a Miami Dolphins ellen bizonyíthatja rátermettségét.