Schalke 04

Magathot akár már a héten válthatja Rehhagel - sajtóértesülés

A Schalke elnöksége állítólag már eldöntötte, hogy kirúgják az edző-menedzsert

Bár a Schalke szerdán 3-1-re nyerve továbbjutott a Valencia ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, a német sajtó szerint elkerülhetetlen Felix Magath kirúgása. A hírek szerint Otto Rehhagel ülhet le a kispadra a szezon végéig, nyáron pedig a Robin Dutt - Ralf Ragnick - Mike Büskens hármas valamelyik tagja érkezhet Gelsenkirchenbe. Azért az ügy nem ilyen egyszerű, hiszen Magathnak a klub vezetésében is elég jelentős pozíciója van, szinte egymaga megvétózhatja a saját kirúgását.

A sportal.de és a bild.de szerint a napokban titkos ülést hívott össze Clemens Tönnies, a Schalke ügyvezető elnökségének első embere, és ott eldöntötték, hogy Magathnak mennie kell. De ez azért nem ilyen egyszerűen kivitelezhető, hiszen a kétszeres bajnok szakembernek a vezetésben is elég komoly pozíciója van! Annak az elnökség alatt álló háromtagú menedzserbizottságnak a tagja, amelynek feladata a pénzügyek és a komminkációs ügyek vitele mellett többek között az edző kijelölése is, azaz Felix Magath Peter Petersszel és Horst Heldttel együtt gyakorlatilag önmaga főnöke. (Emellett az ő hatáskörébe tartoznak a kommunikációs kérdések is, úgyhogy mi az élénk fantáziánkkal azt is el tudjuk képzelni, hogy ő maga terjeszti a saját kirúgásáról szóló híreket.)

Felix Magath a Schalke 04 edzésén 2011 márciusában.

Mindenesetre a legfelsőbb vezetők állítólag el akarják távolítani a korábban a Wolfsburggal és a Bayern Münchennel is bajnoki címet szerző szakembert. Őt ugyanis azért hívták közel két éve a klubhoz, hogy végre a Schalke is elnyerje a salátástálat, hiszen a Bundesliga 1963-as megszervezése óta még egyszer sem végeztek az élen. 1934 és 1942 között ugyan hatszor is bajnokok lettek, majd ezt 1958-ban megtoldották még eggyel, de az még egyrészt más rendszer volt, másrészt nem sokan emlékeznek már a diadalokra.

Magath első szezonja ebből a szempontból jól is sikerült, elérték - hatodszor - a második helyet, azaz megvolt az alap a jó folytatáshoz. Ehhez képest a 2010-11-es szezonban a 25. forduló után tizedikek, és csak öt pont az előnyük a kiesőzóna előtt. Azaz, ha nem figyelnek oda, még akár bajba is kerülhetnek. Igaz, hogy közben bejutottak a Német Kupa döntőjébe, és ők az esélyesek a másodosztályú Duisburggal szemben, de ez nem vigasztalja a vezetőket. Ahogy a BL-negyeddöntő sem, hiszen nyilván ők is tudják, ott nem ők a favoritok, bárkit is kapnak a lehetséges ellenfelek közül. Számukra a Bajnokok Ligájában már minden meccs ajándék és kellemes kaland.

A gyenge eredmények mellett a szakember több területen sem ütötte meg az elégséges mércét. "Szociálisan érzéketlennek" tartják, aki a játékosokkal és a klub többi alkalmazottjával sem képes megtalálni a normális hangot, ahogy erről például a már távozott Rafinha is nyilatkozott. Állítólag maga a csapatkapitány, Manuel Neuer is kért már segítséget a vezetőktől, annyira rossz a hangulat az öltözőben.

A szurkolók az átigazolási politikája miatt kezdték ki januárban. Az elmúlt 21 hónap alatt ugyanis 40(!) játékost igazolt, köztük a fiatal reménységnek - és egyáltalán Bundesliga-szintű játékosnak - nem tekinthető görög Európa-bajnok Charisteast és az iráni Karimit, utóbbinak ráadásul a Puskás, Pelé, de legkésőbb Maradona óta minden csapatban mitikus jelentőséggel bíró 10-es mezt is odaadta. Le is ültek már mindketten egyszer-egyszer a padra...

Az elnökség tehát a hírek szerint elhatározta magát, és elég komoly tervet állítottak össze. Először is: Magath pozícióit szétválasztanák. Az edzői feladatokat akár már a Frankfurt elleni szombati bajnokin a görög válogatott éléről tavaly nyáron távozó Otto Rehhagel látná el, a menedzser pedig a már emlegetett, most is a klubhoz tartozó Horst Heldt lenne. Az idősödő - 72 éves - Rehhagel persze hosszútávú megoldást már nem jelenthet a csapatnál, így a helyére nyáron a jelenleg Freiburgban dolgozó Robin Dutt, a másodosztályú Greuter Fürthöt vezető Mike Büskens - aki korábban már volt segéd- és ideiglenesen vezetőedző is a Schalkénál - vagy az épp munkanélküli, a Hoffenheimet Luiz Gustavo eladása miatt elhagyó Ralf Ragnick érkezhet - utóbbi szintén eltöltött már egy évet Gelsenkirchenben.

Közülük Dutt már kommentálta a pletykákat, igaz, elég röviden: "A feltételezések tévesek." Róla egyébként azt is mondják, hogy a Freiburggal kötött, 2012-ig szóló szerződésében van egy záradék, ami alapján távozhat a most futó szezon végén, de a Leverkusen már megegyezett vele. Ő maga erre a hírre sem kívánt hosszasan reagálni.

Szintén nem beszéltek hosszan, de azért néhány játékos elmondta a véleményét a Magath-üggyel kapcsolatban. Benedict Höwedes nem tudja, hogy igazak-e a hírek, de "az biztos, hogy az időzítés egyáltalán nem szerencsés." Hasonlóan vélekedik védőtársa, Christoph Metzelder is: "Ezek olyan döntések, amikbe nekünk semmi beleszólásunk, de azért ne felejtsük el, hogy javában zajlik a szezon!"

Végül Thomas Schaaf, a Werder Bremen - annak idején éppen Magathot váltó - vezetőedzőjének szavait is felidézzük, aki a Syke című újságnak mondta el, hogy szerinte már az is nagy gond, hogy hasonló helyzetek egyáltalán kialakulhatnak. "Minden nap jönnek a különféle követhetetlen hírek. Megy? Marad? Meddig még? Ő mond le, vagy kirúgják? Ez nem visz jó irányba. Annak ellenére, hogy a kiesés ellen küzdünk, a Werder vezetősége végig mögöttem állt, és kifelé is ezt mutatják. Jó lenne, ha minden kollégám ilyen körülmények között dolgozhatna."

Érdekes, hogy Magathnak annak idején Brémából is azért kellett eljönnie, mert összeveszett a vezetőkkel, és mert nem értette meg magát a játékosokkal, például a később gólkirályi címig jutó Aíltonnal.