NFL

A Giants győzelemmel, a Bengals és a Broncos vereséggel került a rájátszásba

  • Molnár Dávid

Nyolc mérkőzéssel folytatódott az NFL 17. fordulója a késő este folyamán, melyeknek végeredményei bebetonozták a rájátszás-résztvevők kilétét és a wild card párharcokat. Nyert a Pittsburgh és a Baltimore, azonban mivel a Ravens nyerte a két Steelers elleni rangadót, ők kerültek ki csoportgyőztesként, a Steelers pedig kénytelen lesz a wild card héten megütközni a Denverrel. Azzal a Denverrel, mely bár kikapott, az Oakland veresége miatt mégis kiharcolta a rájátszást, és hasonlóképp járt ennek köszönhetően a Cincinnati is. A New York Giantsnek nem volt ilyen kényelmes a helyzete, ők csakis győzelemmel juthattak rájátszásba, és a Dallast sikerült is leverniük a szezon során másodszor, hogy 2009 után ismét megküzdhessenek a Superbowlban való részvételért.

Eli Manning már számtalan alkalommal bizonyította, hogy hátán tudja vinni a csapatot, és az élet-halál harcnak ígérkező Giants-Cowboys rangadón sem tett másként. A hazaiak irányítója 3 touchdown-passzal vette ki részét a 31-14-es győzelemből, melyek közül akadt egy 74 yardos passz Victor Cruznak, és ezzel bebiztosították részvételüket a rájátszásban, 2009 óta először. Tony Romo sérült kézzel is vállalta a mérkőzést, és 289 yard mellett sikerült két touchdown-passzt is kiosztania egy interceptionnel, de a védelem ezúttal sem állt a helyzet magaslatán a Cowboys részéről. A dallasiak, most már kijelenthető, saját maguk legnagyobb ellenségei voltak itt a szezon végén, amikor is az utolsó 5 mérkőzésükből csupán egyet nyertek meg. A Giants ezzel ellentétben jól vette az alapszakasz-finálét, és az lett a jussuk, hogy a wild card héten az Atlanta Falconsszel mérkőzhetnek meg hazai pályán.

Eli Manning 3 touchdown-passzal vette ki részét a 31-14-es győzelemből

Nem csak Romo volt az egyetlen irányító, aki sérülésekkel bajlódva vállalta a szezon utolsó mérkőzését. A pittsburghieknél Ben Roethlisberger is kötélnek állt, habár teljesítménye tökéletesen reflektálta, hogy az irányító nem teljesen egészséges - csupán 57%-os hatékonysággal adogatta a labdát, és touchdown-passz nélkül könyvelte el a mérkőzést, amit azonban megnyert a Steelers a Browns ellen. Az előző találkozóval ellentétben a hazaiak most nem ragadtak meg három pontnál, Dawson három mezőnygólja révén egészen kilenc pontig eljutottak, de ez sem volt elég ahhoz, hogy győzelemmel zárják az alapszakaszt. A vendégek részéről Isaac Redman touchdownja lett végül a döntő faktor a 13-9-es győzelemben.

Ray Rice két touchdownt is szerzett, és összesen 191 yardot futott a labdával a Cincinnati elleni szezonzárón. Ahogy a beharangozónkban is említettük, mindkét csapat számára fontos lett volna a győzelem, ennek megfelelően alakult a mérkőzés, de a Bengals erejéből igazából csak mezőnygólokra tellett, és a három Ravens touchdownra csak eggyel tudtak válaszolni Bernard Scott futásból elért hatpontosának köszönhetően. A Ravens győzelmével bebiztosította első helyét a csoportban, és összességében a második helyen végeztek a Patriots mögött az AFC-ben, tehát a Baltimore kimarad a rájátszás első hetének izgalmaiból. A Bengals a vereség ellenére is rájátszásba került, köszönhetően annak, hogy a Denver és az Oakland is kikapott. Ez lesz a Cincinnati harmadik szereplése a rájátszásban 1990 óta. A másik érdekessége a rájátszásba jutásuknak az, hogy a hét másik wild card-résztvevővel vívott mérkőzésből csupán a Denver ellen diadalmaskodtak a második héten, a wild card ellenfelükkel, a Houston Texansszal szemben pedig 20-19-re maradtak alul - mellesleg ezzel a győzelemmel vívta ki a Houston története első rájátszását.

A Denver csalódást keltő teljesítménnyel kapott ki 7-3-ra hazai pályán a Packerst verő Kansas City Chiefs ellen. Dexter McCluster 11. másodpercben futott touchdownjáról kevesen gondolták volna, hogy a meccs lefújásáig kitart, de mégis így lett. Köszönhető volt ez leginkább Tim Tebow-nak, aki összeroskadt a teher alatt, amit ez az utolsó alapszakasz-mérkőzés jelentett számukra: csupán 27%-os hatékonysággal passzolta a labdákat, mindemellett egyszer el is adta a játékszert, megerősítve azoknak a gúnyolódásoknak az alapját, miszerint ő csupán egy jó futó, semmi más. Szomorkodás helyett azonban erőt meríthetnek abból, hogy még így is rájátszásba kerültek, köszönhetően a Chargers diadalának az Oakland felett. A wild card héten azonban a Pittsburgh vár rájuk, és ha azt a halovány játékot játsszák akkor is, mint az utóbbi három fordulóban, akkor rövid lesz a 2005 utáni visszatérésük a rájátszásba.

NFL rájátszás
A wildcard kör programja:  
Houston Texans-Cincinnatti Bengals január 7. szombat 22:30
New Orleans Saints-Detroit Lions január 8. vasárnap 2:00
New York Giants-Atlanta Falcons január 8. vasárnap 19:00
Denver Broncos-Pittsburgh Steelers január 8. vasárnap 22:30
A rájátszás következő körében csatlakozó csapatok:  
New England Patriots  
Baltimore Ravens  
Green Bay Packers  
San Francisco 49ers  
NFL, alapszakasz, 17. forduló:
Atlanta Falcons – Tampa Bay Buccaneers 45-24
Arizona Cardinals – Seattle Seahawks 23-20 h.u.
Oakland Raiders – San Diego Chargers 26-38
Denver Broncos – Kansas City Chiefs 3-7
Cleveland Browns – Pittsburgh Penguins 9-13
Cincinnati Bengals – Baltimore Ravens 16-24
New York Giants – Dallas Cowboys 31-14
 
Korábban:
Green Bay Packers – Detroit Lions 45-41
Jacksonville Jaguars – Indianapolis Colts 19-13
Miami Dolphins – New York Jets 19-17
New Orleans Saints – Carolina Panthers 45-17
Minnesota Vikings – Chicago Bears 13-17
New England Patriots – Buffalo Bills 49-21
Houston Texans – Tennessee Titans 22-23
Philadelphia Eagles – Washington Redskins 34-10
St. Louis Rams – San Fransisco 49ers 27-34