Premier League

Gerrard mesterhármasával simán nyert a Liverpool

  • Molnár Dávid

A Premier League 26. fordulójából hátramaradt Liverpool-Everton összecsapáson könnyedén nyertek a hazaiak 3-0-ra, Steven Gerrard mesterhármasának köszönhetően. A liverpooli együttesnél Luis Suarez két gólpasszt is kiosztott az élő legendának, míg az Evertontól valamirevaló helyzetekre is alig futotta.

Gerrard emlékezetessé tette 400. PL-meccsét

Az első félidő nagyobbik része az ismerkedéssel telt el. Mindkét csapat a tökéletes játékra törekedett a másik védelmének feltörése érdekében, azonban az utolsó pillanatokban a védők mindig meg tudták akadályozni az ajtó-ablak helyzetek kialakulását. A kilencedik percben a vendégek előtt adódott nagy lehetőség, az egész félidőben ficánkoló Steven Pienaar azonban elvétette a kaput.

Három perccel később vicces jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők, Victor Anichebe ugyanis a nagy lendülettől átesett a szögletvonal mögött található reklámtáblán. A közvetlen közelben található Liverpool szurkolók nem is hagyták ki a lehetőséget, hogy gúnyt űzzenek az ellenfél pórul járt játékosából, azonban miután látták, hogy nehezen tápászkodik fel, sportszerűen segítettek neki felkelni. A kirúgás után Luis Suárez szinte rögtön meg is szerezhette volna a vezetést a Liverpoolnak, de a vendégek hálóőre hatalmas védést bemutatva tartotta nullán a hazaiakat.

A következő negyed óra eseménytelenül telt el, a csapatok továbbra is arra a plusz egy passzra koncentráltak, melyeket a védők rendszerint már megszűrtek. A 30. percben Suárez előtt adódhatott volna ismét nagy lehetőség, egy az egyben vezethette volna rá a labdát a kapusra, azonban a partjelző lest intett, jogosan. Ezt követően rákapcsolt a Liverpool, és beszorította ellenfelét a saját térfelére, aminek meg is lett az eredménye négy perccel később. Martin Kellyt hagyták üresen a tizenhatos szélén, akinek lövését még hárította Howard, sőt még Kelly ismétlését is, azonban a második kipattanó a 400. Premier League-meccsét játszó Steven Gerrardhoz került, aki elegánsan tekerte be a labdát az üresen tátongó kapuba, megkoronázva nem mindennapi mérföldkövét.

A gól láthatóan megfogta az Evertont, és a Liverpool igyekezett még a lefújás előtt megnövelni az előnyét. Kelly azonban a 38. percben mellé lőtt, a fordulásból pedig az Everton egyenlíthetett volna ki egy remekbe szabott beadást követően, azonban Stracqualursi fejéről pont Pepe Reina kezébe repült a labda. A hazaiak szemléletmódjában azonnal változás következett be, és a hátralévő idő különösebb helyzet nélkül pergett le.

A találkozó első félidejében roppant fegyelmezettek voltak a játékosok, mindössze három szabálytalanságot kellett befújnia Phil Dowd bírónak. Az Evertonnál Pienaaron kívül nem tudott senki se nyomást gyakorolni a Liverpool védőire, míg Gerrardék a játékrész második felére már jobban feltalálták magukat az ellenfél térfelén, és megérdemelten tettek szert az egygólos előnyre.

Csere nélkül folytatódott a találkozó, a második félidőre pedig a Liverpool nagy elánnal érkezett ki. A nyomás gyorsan meghozta a gyümölcsét, mindössze hat percet kellett várnia a szurkolóknak az újabb ujjongásra. Suárez vitte be oldalról a labdát, majd a kapu elé berobbanó Gerrard bikázta be második gólját a találkozón.

Ez a találat még jobban letaglózta a vendégeket, mint az első tette, és ha jobban koncentrálnak a Poolnál, akkor gyorsan meg tudták volna duplázni az előnyüket. Az 53. percben ugyanis Carroll került hatalmas helyzetbe, lövése azonban elkerülte a kaput, majd két perccel később egy jónak ígérkező beadásról csúszott le hajszál híján Kelly.

Az Everton lassan rázódott vissza a játék ritmusába, és inkább a frusztráció jellemezte a kékeket, amit Steven Pienaar sárga lapja is jól példázott. A 61. percben mégis közel járt a szépítéshez a vendég együttes, azonban egy becsúszó hazai védő elejét vette az Everton örömének. A helyzetet követően David Moyes hármas cserét hajtott végre annak reményében, hogy az új emberek valamiféle átütő erőt tudnak kölcsönözni az addig halványan muzsikáló támadó részlegnek.

Azonban a kispadról érkezők sem tudtak mit kezdeni a jól záró liverpooli védelemmel szemben, melynek tagjai jóformán a tizenhatos előtt folyton megszűrték a vendégek támadó játékát. A 70. percben Suárez eldönthette volna a mérkőzést, azonban külsővel meglőtt labdája bő egy méterrel célt tévesztett.

A folytatásban a vendégek egyre ingerültebben játszottak, és ez egyre több szabálytalanságba és sárga lapba torkollott: a meccs végéig Dowd még három Everton-játékosnak mutatta fel a sárgát figyelmeztetésképpen. A sok játékmegszakítás miatt négyperces ráadást szabott ki a negyedik játékvezető, azonban csak egy elpuskázott lehetőségre futotta az Evertontól, szépítésre nem. Ezzel szemben a Liverpoolnál Suárez gondoskodott róla, hogy Gerrardnak végképp emlékezetes maradjon 400. Premier League mérkőzése: miután az uruguayi magával vitte a védőt és a kapust, megtalálta az üresen álló Gerrardot, aki talán élete legkönnyebb találatával tette teljessé a mesterhármasát... Ez volt csupán a második háromgólos mérkőzése a liverpooli klasszisnak az angol bajnokságban.

A Liverpool tehát magabiztosan nyert az Anfield Roadon az Everton ellen a Premier League 26. fordulójának elhalasztott mérkőzésén. Pepe Reinának igazán könnyű dolga akadt a találkozó során, csupán egy vendég kísérlet találta el a kapuját, és mivel jó helyen tartózkodott, szinte meg se kellett moccannia hárítás közben Stracqualursi fejesénél. Steven Gerrard triplán örülhetett a meccset követően: lejátszotta 400. Premier League-mérkőzését, mesterhármast lőtt, és mindezek mellett a Liverpool is megkaparintotta a három pontot, mellyel Gerrardék két pontra felzárkóztak a Newcastle mögött.

Premier League, 26. forduló
Liverpool - Everton 3-0 (1-0)
Liverpool: Reina - Jose Enrique, Carragher, Skrtel, Kelly - Downing, Gerrard, Spearing, Henderson (Kuyt, 72.) - Carroll, Suarez
Everton: Howard - Hibbert, Jagielka, Distin, Baines - Coleman (Denthe, 61.), Rodwell, Fellaini, Pienaar - Anichebe (Osman, 61.) Stracqualursi (Jelavic, 61.)
Gólszerző: S. Gerrard (34., 51., 92.)
Sárga lap: Jose Enrique (91.), illetve Pienaar (56.), Baines (78.), Denthe (85.), Hibbert (90.)