London 2012

Tovább tart a brazil olimpiai átok, Mexikó megérdemelten nyert - videó

A londoni ötkarikás játékok férfi labdarúgótornájának szombat délutáni döntőjében a fináléig hibátlanul menetelő Brazília 2-1-es vereséget szenvedett Mexikó válogatottjától. Az "El Tri" Oribe Peralta duplájával már két góllal is vezetett, Mano Menezes együttese túl későn eszmélt, így két vesztes olimpiai döntő után ezúttal is alul maradt.

Peralta (balra) lába nem remegett meg, első helyzetét gólra váltotta - Fotó: AFP

Mexikó kezdte a mérkőzést, 29 másodperccel (!) a kezdőrúgás után pedig már gólt ünnepelhettek a közép-amerikaiak. A Manchester United jobbhátvédje, Rafael ajándéklabdáját Javier Aquino passzolta Oribe Peralta elé, a Santos Laguna támadója pedig 17 méterről mesterien gurított a jobb alsó sarokba. (0-1) A brazilokat annyira megzavarta a pillanatok alatt kapott gól, hogy az első húsz percben képtelenek voltak eljutni Mexikó kapujáig. Az első valamirevaló akció végén Oscar került tiszta lövőhelyzetbe, de közeli próbálkozását védte José Corona kapus. Hiába, a Chelsea új szerzeményének még szoknia kell a londoni levegőt... Mano Menezes szövetségi kapitány a 32. percben unta meg csapata tehetetlenségét, Alex Sandro helyet Hulkot küldte pályára, a félidő hajrájára pedig szépen lassan elérte az üzemi hőfokot a Selecao. A Porto gólvágójának szitáló lövését kiejtette a mexikói portás, Leandro Damiao pedig majdnem élt is a lehetőséggel. Marcelo egy kényszerítő után balról vette célba a kaput, de csak az oldalhálót találta el, majd Neymar tüzelt, ám ő sem célzott pontosan.

A kép csalóka: Juan Jesus (4) és Marco Fabián csatája minden volt, csak nem balettelőadás - Fotó: AFP

A fordulás utáni első percekben - amint az várható volt - erősített Brazília, ezzel egy időben áttevődött a játék a zöldmezes Mexikó térfelére. Világossá vált, Luis Fernando Tena együttese a második játékrészben védekezésre kényszerül, és legfeljebb kontratámadásokkal operálhat. Oscar Neymarnak "kaparta ki a gesztenyét", de a fél Európa által körüludvarolt csatár nagy helyzetben kapu fölé lőtt. És ennyi. A kezdeti rohamok alábbhagytak, mi több, a mexikóiak olyan 10-12 percet produkáltak, hogy kezdtünk komolyan aggódni Mano Menezes egészségügyi állapota miatt. Előbb Marco Fabián osont a kapu előteréig, és emelte ollózó mozdulattal keresztlécre a labdát, majd Peralta lesgólja után megint a Guadalajara középpályása került helyzetbe, de néhány centit ezúttal is tévedett. A 75. percben viszont már a szerencse sem mentette meg Brazíliát, Fabián jobbról beívelt szabadrúgását Peralta a tizenegyespont közeléből felugorva bólintotta a hálóba. (0-2)

Az első gólnál kapitális hibát vétő Rafael és társa, Juan Jesus egymással kakaskodott, a brazilok válasza pedig túlságosan későn érkezett. A 91. percben Hulk a jobb oldalról betörve megszerezte a szépítő találatot (1-2), az utolsó pillanatokban pedig Oscar ki is egyenlíthetett volna, de közeli fejese célt tévesztett. A dél-amerikaiak olimpiai átka tovább tart, a Selecao hiába oktatta a 2012-es ötkarikás játékok mezőnyét, 1984 és 1988 után ismét alul maradt a döntőben. Az "El Tri" 1968-ban, a hazai rendezésű tornán negyedik lett, ezúttal viszont - noha a braziloknál rögösebb útja volt a fináléig - felért a csúcsra.

A mexikói válogatott tizedik olimpiáján megszerezte az aranyérmet - Fotó: AFP

London 2012
Férfi labdarúgás
Döntő
Brazília-Mexikó 1-2 (0-1)
London, Wembley Stadion, v.: Mark Clattenburg (angol)
 
Gólszerzők: Hulk (90+1.) illetve Peralta (1., 75.)
Sárga lap: Marcelo (42.), Leandro Damiao (90+1.) illetve Reyes (46.), Jimenez (58.), Vidrio (89.)
Kiállítva: -
 
Brazília: Gabriel - Rafael (Lucas, 85.), Thiago Silva, Juan Jesus, Marcelo - Romulo, Sandro (Alexandre Pato, 71.) - Alex Sandro (Hulk, 32.), Oscar, Neymar - Leandro Damiao
Szövetségi kapitány: Mano Menezes
 
Mexikó: Corona - I. Jimenez (Vidrio, 81.), Salcido, Mier, Chávez - Enríquez, Reyes - Aquino (Ponce, 57.), Fabián, Herrera - Peralta (R. Jimenez, 86.)
Szövetségi kapitány: Luis Fernando Tena