Sportpolitika

IGEN-t mondott az olimpiára Garmisch-Partenkirchen

  • VNA

Vasárnap népszavazást rendeztek a 2018-as téli olimpia kérdésében Garmisch-Partenkirchenben. A bajor város lakói támogatják a müncheni pályázatot.

A Garmissch_Partenkirchen-i lakosok szavaznak a 2018-es téli olimpia rendezéséről.
Vasárnap este fellégezhettek a München-2018 pályázati bizottság vezetői, hiszen számukra pozitív eredménnyel ért véget az egyik társpályázó helyszín, Garmisch-Partenkirchen népszavazása. A bajor kisváros gazdái az utóbbi egy évben folyamatosan a figyelem középpontjában voltak, mivel eleinte vonakodtak átengedni földjeiket a hét év múlva tervezett téli olimpia idejére, majd miután erről megegyeztek a müncheni szervezőkkel, tovább folytatták olimpia ellenes kampányukat.

A helyzet ugyan a tárgyalóasztal mellett feloldásra került, de a végső megnyugvás érdekében vasárnap mégis referendumot tartottak, ahol a 26.000 lakossal rendelkező város lakói arról nyilváníthattak véleményt, hogy támogatják-e azt, hogy amennyiben München nyeri el a 2018-as téli játékok rendezését, akkor náluk legyenek az alpesi sí versenyek. Az olimpia mellett voksolók 58,07%-os többségbe kerültek (közel 60%-os részvételi arány mellett), így – bár az azt ellenzők is nagy számban voltak – az utolsó akadály is elhárult azt amúgy komoly esélyesnek gondolt müncheniek elől.

Bár a 2018-as téli olimpia rendezési jogának elnyerésére a most harmadszor kandidáló dél-koreai Pyeongchang a favorit, könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi években számos nagy téli világversenyt (idén például éppen Garmischban alpesi sí világbajnokságot) rendező bajorok lesznek a befutók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság július hatodikai durbani szavazása alkalmával.