Vívó-vb

Ezüst színű az első magyar érem

  • MTI

Ezüstérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat szombaton a cataniai vívó-világbajnokságon.

Somfai Péter (b) és a francia Jean-Michel Lucenay asszója a férfi párbajtőrözők csapatversenyének döntőjében. MTI Fotó: Földi Imre

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter alkotta együttes a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a szicíliai vb-n.
   
A magyarok rendkívül magabiztosan meneteltek a döntőig: az üzbégeket 45-27-re, a venezuelaiakat 45-23-ra, a negyeddöntőben a kínaiakat 45-37-re, az elődöntőben pedig a svájciakat 45-23-ra verték. A döntőben a régi rivális, egyben címvédő franciákkal találkoztak, akikkel szemben az elmúlt években rend szerint alulmaradtak. Legutóbb idén, a sheffieldi Európa-bajnokság fináléjában kaptak ki tőlük.
   
Ezúttal egészen az utolsó asszóig kiélezett volt a küzdelem, bár a franciák nyolc tussal, 45-37-re nyertek, a különbség csak a legvégére nőtt meg. Boczkó az elején 4-3-ra verte Lucenay-t, Imre 7-6-ra kikapott Grumier-től, Somfai viszont a Gustin elleni 2-0-s győzelemmel magyar előnnyel zárta az első kört. Ezután Imre 8-8-at csinált Lucenay-vel, Boczkó viszont beleszaladt egy 6-2-es vereségbe Gustinnel szemben, Somfai pedig 6-5-re kikapott Grumier-től (27-30). Imre újabb pástra lépésekor is nőtt először a különbség, aztán a magyar párbajtőröző magára talált, és 29-33-ról 35-34-re fordított Gustin ellen. A következő asszóban azonban megint fordult a kocka, Lucenay 3-0-ra verte Somfait, így Boczkó 35-37-nél lépett pástra Grumier-vel szemben. Az utolsó párharcban a franciának jöttek be az első akciói, így tovább nőtt a különbség, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt a felzárkózásra. Sőt, Grumier élt a helyzeti előnyével, és győzelemhez segítette csapatát.
   
Az egyéniben is legnépesebb mezőnyt felvonultató férfi párbajtőr szakág a csapatversenyben is rekorder, annak ellenére indult 41 válogatott, hogy a londoni olimpián ez a szám nem szerepel a programban.

Jól szerepeltek szombaton a női kardozók is, várakozást felülmúló eredményt értek el azzal, hogy hatodikak lettek. A Benkó Réka, Várhelyi Kata, Márton Anna, Damu Dóra alkotta együttes a kanadaiak 45-31-es és a dél-koreaiak 45-39-es legyőzése után ugyan simán, 45-29-re kikapott a többek között az egyéni arany- és bronzérmessel felálló oroszoktól, azután viszont meglepetésre 45-40-re megverte a házigazdák együttesét, majd az ötödik helyért rendezett mérkőzésen 45-26-ra vereséget szenvedett a lengyelektől. Ebben a versenyszámban 24 csapat indult.
   
Vasárnap, a vb utolsó napján a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatküzdelmeit rendezik.

Eredmények:
A 32 között:
Magyarország-Üzbegisztán 45-27
(Boczkó plusz 8, Imre plusz 4, Somfai plusz 3, Szényi plusz 3)
A 16 között:
Magyarország-Venezuela 45-23
(Boczkó plusz 11, Imre plusz 8, Somfai plusz 3)
A negyeddöntő:
Franciaország-Németország 45-41
Koreai Köztársaság-Norvégia 45-33
Svájc-Olaszország 36-33
Magyarország-Kína 45-37
(Imre plusz 6, Boczkó plusz 5, Somfai mínusz 3)
Elődöntő:
Franciaország-Koreai Köztársaság 45-31
Magyarország-Svájc 45-23
(Boczkó plusz 9, Imre plusz 8, Somfai plusz 5)
A 3. helyért:
Svájc-Koreai Köztársaság 15-14
Döntő:
Franciaország-Magyarország 45-37
(Imre plusz 3, Somfai mínusz 2, Boczkó mínusz 9)
 
A végeredmény:
Férfi párbajtőr csapatverseny, világbajnok:
Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabia Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)