NB I

A védelmek már szabadságra mentek, a Honvéd mehet az EL-be

  • MTI/hatharom.hu

Az OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati mérkőzésén a negyedik és egyben Európa Liga-selejtezőt érő helyért harcoló csapatok különcsatáját a Pécsen 4-3-ra diadalmaskodó Budapest Honvéd nyerte meg, így a kispestiek indulhatnak a második számú európai sorozatban.

Pécs - Honvéd

Potyogtak a gólok az első félidőben, amelyben a Pécs már a 23. másodpercben hátrányba került, de még a szünetig fordított. A gólszüret később is folytatódott, a meccsen kétszer is vezetett a Pécs, mégis kikapott, sorozatban hetedszer. A házigazdáknál a nigériai Okoronkwo megszerezte első magyarországi találatát.

A kispestiek - akik a negyedik pozícióra pályázó csapatok közül a legkedvezőbb helyzetben kezdték a 30. fordulót - a félidőben még hátrányban voltak, a második játékrészben azonban megfordították az állást, és 4-3-as idegenbeli sikerrel biztosították be EL-részvételt érő helyüket. 

Siófok - Kecskemét

A kecskemétiek a bajnoki 4. helyért, a siófokiak pedig az idénybeli 8. hazai győzelemért, illetve a 8. hely megszerzéséért léptek pályára. Az első félidő vendégfölénnyel telt, helyzetekben és labdabirtoklásban is a Kecskemét volt jobb, igaz gólt nem rúgott volna, ha a félidő utolsó percében Lengyel nem szabálytalankodik Lencsével szemben a 16-oson belül, gól-, illetve emberhátrányba hozva ezzel együttesét.

A második játékrészben a vendégek újabb találatukkal el is döntötték a találkozót, igaz, olykor a házigazdák is eljutottak Németh kapujáig, ám egy Haraszti-kapufánál többre nem futotta erejükből.

A vendégek az Európa Liga-indulást jelentő negyedik hely megszerzéséért küzdöttek, ám hiába nyertek, a forduló előtt egypontos előnnyel negyedik Budapest Honvéd szintén győzött, így a kecskemétieknek meg kellett elégedniük a bajnoki ötödik hellyel.

Diósgyőr - Vasas

Mindkét csapat nyílt sisakos játékkal kezdett. A kapuk gyakran kerültek veszélybe, és a gólok sem maradtak el. A DVTK irányított, de a hazai védelem megingásait rendre jól használták ki az angyalföldiek. A szünet után is élvezetes és változatos játékot láthattak a nézők, a kidolgozott helyzeteket azonban ekkor már mindkét csapat kihasználatlanul hagyta.

Paks - Ferencváros

A két zöld-fehér csapat közül a hazaiaknak volt fontosabb a találkozó, hiszen Kis Károly együttesének szintén reális esélye volt a negyedik helye megszerezésére. Növelte az atomvárosiak esélyeit, hogy Détári Lajos ezúttal több fiatal játékosnak is lehetőséget adott.

Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy jobban kezdett a Paks, az már sokkal inkább, hogy a ferencvárosi védelem inkább egy átjáróházra hasonlított. Az első 6-7 percben egy kis szerencsével már három góllal vezethettek volna Vayerék, de a 10. percben Böde lövésénél már Gyenes sem tudott mit tenni. Némileg váratlanul mintegy tíz perc elteltével a Fradi megfordította a találkozót: a 19. percben Junior beadása után Klein passzolt a kapuba közvetlen közelről, majd egy perccel később Sváb labdája után Oláh Lóránt is bevette Csernyánszky kapuját. A támadó találata után két ízben is ajtó-ablak ziccerbe került, de előbb 10 méterről nem találta el az üres kaput, majd két méterről fejelt a szintén üres kapu mellé. 

Folytatva a sormintát, újabb tíz perc elteltével ismét két gyors gól következet, de ezúttal a paksiak jóvoltából: a 35. percben Böde csinált bohócot a vendég védőkből, majd hozta kihagyhatatlan helyzetbe Kiss Tamást, majd a 36. minutumban egy életerős lövése után a kipattanót szintén Kiss juttatta a hálóba.

A fordulás után 40 másodpercet kellett várni az újabb hazai gólra, Szatmári találata bebiztosította a hazai győzelmet. Más kérdés, hogy a Budapest Honvéd és a Kecskemét sikerei miatt a Ferencváros legyőzése sem volt elég a paksiaknak a negyedik helyhez, és az Európa Liga-induláshoz.

OTP Bank Liga
30. forduló
PMFC-Matias - Budapest Honvéd 3-4 (2-1)
Pécs, 1000 néző, V: Szabó Zs.
gólszerzők: Fröhlich (12.), Bajzát (23.), Okoronkwo (50.), illetve Tchami (1.), Ivancsics (49., 11-esből), Délczeg (51.), Faggyas (61.)
sárga lap: Okoronkwo (47.), Goia (48.), illetve Délczeg (22.), Debreceni (38.), Vidovic (40.), Németh N. (43.)
Pécs: Dibusz - Simonfalvi, Lantos, Goia, Kvekveskiri (Turi 86.) - Zeljkovic, Regedei (Nagy D. 71.), Paracki, Okoronkwo - Fröhlich (Andorka 60.), Bajzát
Honvéd:Kemenes - Lovric, Botis, Debreceni, Hidi (Hajdú N. 55.) - Tchami, Johnson, Németh N. (Faggyas a szünetben), Ivancsics, Vidovic (Horváth A. 69.) - Délczeg
 
FGSZ Siófok-Kecskeméti TE 0-2 (0-1)
Siófok, 1000 néző, V: Kassai
gólszerzők: Lencse (46., 11-esből), Bertus (68.)
kiállítva: Lengyel (45.)
sárga lap: Kecskés (32.), illetve Savic (38.), Varga R. (67.)
Siófok:Rybansky - Mogyorósi (Kiss Zs. 82.), Nyári, Lengyel, Fejes - Haraszti, Eugene, Kecskés (Kanta Sz. 41.), Pál Sz. - Melczer (Fehér 76.) - Simon
Kecskemét: Antal (Németh G. 53.) - Koszó, Balogh B., Varga R., Forró - Savic, Cukic - Bori, Hegedűs (Tölgyesi 59.), Bertus (Máté 82.) - Lencse
 
Diósgyőri VTK-Vasas 3-2 (3-2)
Miskolc, 6500 néző, V: Andó-Szabó
gólszerzők: Bacsa (3., 17.), Tisza (27.), illetve Dajic (19.), Tóth B. (36.)
sárga lap: Takács P. (37.), Dobos (73.), illetve Dajic (20.), Mehmedagic (45.)
Diósgyőr:Rakaczki - Takács P., Nagy T., Vadász, Frizoni - Sekour, Abdouraman - Gallardo (Seydi a szünetben), Bacsa (Dobos 62.), Luque - Tisza
Vasas: Ilizi - Mileusnic (Reidan 78.), Tóth M., Kovács G. - Huszárik, Mehmedagic, Varga G., Tóth B. - Boda, Ferkó - Dajic
 
MVM Paks-Ferencváros 4-2 (3-2)
Paks, 4100 néző, V: Solymosi
gólszerzők: Böde (10.), Kiss T. (35., 37.), Szatmári (47.), illetve Klein (18.), Oláh (20.)
sárga lap: Batik (53.)
Paks:Csernyánszki - Heffler T., Éger, Fiola, Szabó J. - Sifter, Böde - Bartha, Szatmári, Vayer - Kiss T. (Sipeki 81.)
Ferencváros:Gyenes - Fülöp, Grúz, Klein (Batik, a szünetben), Sváb - Jovanovic, Otten - Beliczky, Hakola (Nyilasi B. 86.), Junior
(Varga B. 81.) - Oláh