EURO 2012

A veterán Sevcsenko duplájával Ukrajna hátrányból felállva verte meg a svédeket

Eldőlt, hogy egy forduló után Ukrajna együttese vezeti a D csoportot, hiszen a házigazdák hátrányból felállva 2-1-re verték Svédországot. Az első gólt Ibrahimovic szerezte, majd jött a veterán klasszis, Sevcsenko, aki nyolc percen belül két gólt is szerzett, ezzel megnyerte a mérkőzést válogatottjának.

Adrij Sevcsenko

Hétfő este teljessé vált az Eb-n bemutatkozó csapatok névsora, miután a házigazda Ukrajna 2-1 arányban legyőzte Svédországot.

A mérkőzés a hatalmas tét miatt tapogatózással kezdődött, néhány kisebb helyzettől eltekintve elég gyenge színvonalú volt a meccs. Az első félidő legnagyobb helyzetét Zlatan Ibrahimovic hagyta ki, aki a 39. percben kapufát fejelt. Az első játékrészben egyébként inkább Ukrajna akarata érvényesült, akik több támadást vezethettek, és többet is birtokolták a labdát.

A szünet után aztán nagyot változott a játék képe, a csapatok sokkal agresszívebben léptek fel a támadóoldalon, amely azt eredményezte, hogy egy látványos támadást követően Svédország az 52. percben Ibrahimovic révén megszerezte a vezetést (0-1). A svédek klasszisának nem volt túl nehéz dolga, hiszen Källström az ötösön belül hozta kihagyhatatlan ziccerbe őt.

Ukrajnát azonban nem fogta meg a bekapott gól, sőt mi több, három perccel később Jarmolenko találta meg a középen érkező Sevcsenkót, aki Isaksson mozgásával ellentétes irányba fejelve a labdát gólt szerzett (1-1). A Sevcsenko-féle varázslat itt még nem ért véget, hiszen a 61. percben egy szögletet követően az ukránok veterán klasszisa a rövid oldalon lerázta védőjét, majd ismét fejjel szerzett gólt (2-1).

A mérkőzés hátralévő részében a svédek nem tudtak igazán irányítani, ám még így is kidolgoztak két nagyon veszélyes helyzetet, de sem Elm, sem Mellberg nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így Ukrajna végül kalandos körülmények között 2-1-re nyert.

Érdekesség, hogy az elmúlt években az utolsó nyolc Eb-házigazda nem tudta megnyerni a saját nyitómérkőzését, Ukrajna azonban megszakította ezt a sorozatot.

EURO 2012
Ukrajna-Svédország 2-1 (0-0)
Kijev, Olimpiai Stadion, vezette: Cüneyt Cakir (török).
Ukrajna: Pjatov - Huszev, Hacseridi, Mihalik, Szelin - Timoscsuk, Nazarenko, Konopljanka (Devics, 90+2.) - Jarmolenko - Sevcsenko (Milevszkij, 81.), Voronin (Rotan, 84.). Szövetségi kapitány: Oleg Blohin.
Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Olsson - Elm, Källström - Larsson (Wilhelmsson, 68.), Ibrahimovic, Toivonen (Svensson, 63.) - Rosenberg (Elmander, 71.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.
Gólszerző: Sevcsenko (55., 62.), ill. Ibrahimovic (52.)
Sárga lap: Källström (11.), Elm (83.)

Vége a mérkőzésnek, Ukrajna hátrányból felállva 2-1-re verte Svédországot!

93. perc: A késégbeesett svédek tovább támadnak, újabb löbbölt labdát követően Mellberg emelt fölé az ötös sarkáról.

92. perc: Időhúzó szándékkal cseréltek a házigazdák, az "ukrán Messi", azaz Konopljanka jött le, a helyét pedig Marko Devics vette át.

90. perc: Ahogy kimondtuk, hogy a svédek veszélytelenek, egyből egyenlíthettek volna az északiak. Ibrahimovic egy löbbölt labdával hozta helyzetbe Elmet, akit talán a játékostársa is zavarta, így a kapu fölé emelt.

Ahhoz képest, hogy a svédek hátrányban futballoznak, képtelenek helyzetek kialakítására.

84. perc: Voronyin hagyta el (nem túl gyors tempóban) a pályát, a helyét Rotan vette át.

83. perc: Rasmus Elm rúgta fel hátulról Voronyint, a jutalma egy sárga lap.

81. perc: A közönség felállva tapsolta meg a két gólt szerző Sevcsenkót, akinek a helyére Milevszkij érkezett.

80. perc: Svédország elkezdett játszani, ezúttal Wilhelmsson próbálkozott átlövésből, de Pjatovnak nem okozott gondot, a nagyjából 18 méterről megeresztett löket.

76. perc: Pjatov hatalmas bravúrt mutatott be Zlatan Ibrahimovic távoli bombáját követően.

Ha ma is kikap, vagy ikszel Svédország, akkor bizony folytatódik az a nem túl szép sorozat, mely szerint az északiak az 1992-es kontinensviadal óta lejátszott 10 Eb mérkőzésükből csak kettőt tudtak megnyerni.

71. perc: Svédország az összes cserelehetőségét kihasználta: Rosenberget Elmander váltotta.

70. perc: A svédek nem túl sportszerűek, hiszen újabb ukrán játékos maradt lent a földön, de a támadás most is folytatódott. Ibrahimovic pazarnak tűnő labdát ívelt előre, Rasmus Elm bevetődve szeretett volna lőni, ám a labda kissé magasnak bizonyult, így Pjatovnak nem volt könnyű dolga.

68. perc: Svédország megint cserél: Wilhelmsson érkezik Sebastian Larsson helyére.

Ha minden így marad, akkor Ukrajna hosszú sorozatot szakíthat meg, ugyanis a legutóbbi nyolc Eb- házigazda képtelen volt megnyerni a saját első mérkőzését.

61. perc: Csere a svédeknél: Anders Svensson jön Rasmus Elm helyére.

Aki a szünetben elment aludni, minden bizonnyal megbánja majd, ha látja az összefoglalót. Nagyon sokat javult a meccs színvonala!

61. perc: GÓL! Konopljanka kíválóan elvégzett szögletét követően a röviden érkező Sevcsenko védhetetlenül fejelt a kapuba. 2-1.

59. perc: Újabb jobb oldali ukrán akció, ezőttal Huszjev kísérlezetett átlövésből, ám ahhoz képest, hogy mennyire tisztán tüzelhetett, jócskán fölé lőtt.

55. perc: GÓL! Jobb oldalon vezetett támadást Ukrajna, Jarmolenko kiválóan ívelt középre, ahol Sevcsenko lerázta védőjét, majd Isaksson mozgásával ellentétes irányba, jobbra fejelt. 1-1.

52. perc: GÓL! Lent maradt egy ukrán játékos, a svédek nem rúgták ki a labdát, sőt, a megsérült Szelin helyén vezették tovább a támadást. A jobb oldali beívelést követően Jarmolenko vétette el a labdát, amely így Källström elé pattant, aki Ibrahimovic elé tálalt, a klasszis csatár pedig gond nélkül belsőzte be az ötösön belülről. 0-1!

49. perc: Svédország szerzett labdát a félpályánál, a támadást Rosenberg fejezte be egy erős lövéssel a 16-os jobb oldaláról, de Szelin önfeláldozó módon belevetődött a a löketbe.

Megkezdődött a második félidő.

0-0 az eredmény az első félidő végén. Az ukránok több helyzetet alakítottak ki, sőt egyértelműen mezőnyfölényben játszanak, mégis a svédek voltak azok, akik kapufáig jutottak. Egy biztos: mindkét csapatnak (főleg a svédeknek) több kell majd ahhoz, hogy begyűjtse a három pontot.

Vége az első félidőnek!

Az első félidőben egy perc lesz a hosszabbítás.

42. perc: Egy pontos keresztlabda után Huszjev ívelt veszélyesen jobbról, a másik oldalon érkező Konopljanka viszont fölé lőtt.

39. perc: Megélénkült a meccs, egy felívelés után Ibrahimovic fejelhetett teljesen üresen, a labda viszont csak a kapufát találta el.

38. perc: Hatalmas ukrán helyzet, a svédek megint csak nézték a támadást. Sevcsenko éles szögből leadott lövését blokkolni tudták a védők, de a veterán ukrán még visszafejelte az alapvonalról a labdát, Jarmolenko bombájába pedig a védők léptek bele.

37. perc: Egy svéd szögletet követően az ukránok törtek előre, Konopljanka pedig a 16-os bal széléről eresztett el egy lövést, ami jócskán elszállt a kapu mellett.

35. perc: Megint Voronyin kísérletezett, ezúttal átlövésből, az életerős bombát Isaksson csak öklözni merte.

Ukrajna debütálása az Eb-k történetében látszólag jól kezdődik, hiszen eddig teljesen meccsben vannak a svédekkel, bár igaz, hogy a mérkőzés színvonala elég alacsony.

31. perc: Toivonen harcossága kifizetődött a jobb szélen, aki labdát tudott szerezni, mand Rosenberghez passzolt, aki igazítás nélkül lőtt, de Pjatov a helyén volt.

26. perc: Megint az ukránok vezetnek veszélyes támadást: egy előreívelést követően Voronyin futott be az üres területre, de a labda egy kicsit hosszúnak bizonyult.

23. perc: A veterán Sevcsenko került helyzetbe a 16-oson belül a jobb szélen, de az ukrán játékos nagyon rosszul találta el a labdát, amely így a kapu mellé ment.

17. perc: Ibrahimovic kevergetett a bal szélen, a beadását követően Pjatov öklözött, ám nagyon rossz helyre, az ukrán kapus szerencséjére a svéd támadótól elpattant a labda.

11. perc: Megvan az első sárga lap: Egy svéd szabadrúgást követően ketten is elesnek a 16-oson belül, így Ukrajna kontrázhat, egyedül Källström tudta megállítani a támadást, szabálytalanul. A jutalma egy büntetőkártya.

Az első percekben Ukrajna birtokolja többet a labdát, a házigazdák egyáltalán nem tűnnek megilletődöttnek.

5. perc: Svédországé az első veszélyesebb lövés, Ibrahimovic veszített labdát az Ukránok térfelén, majd ő szerezte vissza a játékszert, ezt követően Källström elé tálalt, aki távolról kísérletezett, de a löket fölé ment.

1. perc: Svédország kezdi a találkozót.

20:45 - Az ukrán válogatott története első Eb-meccsét játssza, a nagy tornák közül eddig csak a 2006-os világbajnokságra jutott ki.

20:44 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Ukrajna-Svédország találkozó.