Spanyol foci

Ronaldo Messi előtt - Messi Ronaldo előtt

  • MTI/63

Folytatódik a versenyfutás a spanyol futball gólkirályi címért és az európai Aranycipőért Lionel Messi és Cristiano Ronaldo között.

A párharc újabb fejezetét a hétközi forduló kedd-szerdai játéknapján írták a felek: előbb az FC Barcelona argentin csatára vette ki egy találattal a részét a Getafe elleni 4-0-s sikerből, 39-re növelve ezzel góljai számát, amire válaszul szerda este, az Atlético Madrid elleni fővárosi rangadót 4-1-re nyerő Real portugál sztárja mesterhármassal rukkolt ki, 40 góljával átvéve az eredményességi listán az első helyet Messitől

A spanyol élvonal, a Primera División két messze kiemelkedő futballistája egyformán 32 meccsen van túl, s a hátralevő hat fordulóban szinte bizonyos, hogy mindketten felülmúlják a Ronaldo által az elmúlt szezonban felállított 41 gólos spanyol bajnoki rekordot.

A versenyfutás végkimenetelében döntő szerep juthat a két elitalakulat javára megítélt büntetőknek, amelyek végrehajtására az utóbbi időben Messi is szívesen vállalkozik, bár ebben a mutatóban Ronaldo vezet: a 40-ből 11-et szerzett tizenegyesből (ilyen volt egy a szerda esti triplából is), míg az argentin a 39 gólja közül ötöt lőtt büntetőből.

Ami az összes - bajnoki és kupa-, hazai és nemzetközi - sorozatban klubszínekben elért szezonbeli gólokat illeti, Messi áll jobban, aki 61, míg Ronaldo 52 találatnál tart.

A két játékos egyaránt érdekelt klubjával a Bajnokok Ligája elődöntőjében is. A legrangosabb európai sorozatban Messi 14 gólnál jár, míg Cristiano Ronaldo 8 találatot jegyez.

Európai Aranycipő 2011/2012
Az állás
játékos klubja gólok száma szorzó pontszám
Cristiano Ronaldo Real Madrid (spanyol) 40 2 80
Lionel Messi Barcelona (spanyol) 39 2 78
Robin van Persie Arsenal (angol) 27 2 54
Mario Gomez Bayern München (német) 25 2 50
Burak Yilmaz Trabzonspor (török) 32 1,5 48