Európa Liga

Custódio döntőbe fejelte a Bragát, nyert, de kiesett a Villarreal

A Porto idegenben is vezetett, de ezúttal nem tudott nyerni

A Braga egy gólt szerzett a Benfica ellen az Európa Liga elődöntőjének visszavágóján, de ez az első mérkőzésen idegenben szerzett góljának köszönhetően elég volt a továbbjutáshoz. A másik ágon a Villarreal nagy nehezen legyőzte ugyan a Portót, de a döntőbe kerülésre nem volt esélye.

Braga-Benfica 1-0 (1-0)
gólszerző: Custódio (19.)
Továbbjutott 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal a Braga.

Jorge Jesusnak, a Benfica vezetőedzőjének igaza lett, a Braga ugyanis szervezett védekezésből indított kontrákra rendezkedett be az első percekben, és egy ilyenből meg is volt az első nagy helyzetük bő tíz perccel a mérkőzés kezdete után: Lima érkezett jól egy jobb oldali beadásra, de a kapu mellé kanalazta a labdát.

A 15. percben a Benfica következett, Carlos Martins egyből kapura küldött egy szabadrúgást a bal oldalról, Arturnak nyújtózkodnia kellett, hogy szögletre tudjon menteni.

Custódio fejel győztes gólt a Braga-Benfica mérkőzésen az Európa Ligában 2011 májusában

Kicsivel később a Braga újra eljutott a vendégkapuig, sőt, gólt is szerzett! Hugo Viana szögletére Custódio érkezett lendületből, és a hálóba fejelt. (1-0) Ezzel idegenben lőtt góljának köszönhetően a hazai együttes állt továbbjutásra.

A játék képe a góltól nem sokat változott, a Benfica birtokolta többet a labdát, a Braga pedig leginkább csak pontrúgásokért járt át a vendégtérfélre. Egy szabadrúgásnál Viana Sílviónak gurította le a játékszert, a védő pedig nem sokkal rúgta a bal kapufa mellé.

A félidő hajrájában több nagy helyzetet is kialakítottak a Sasok. Közülük a legnagyobb Savioláé volt, aki középről a bal kapufát találta el. Az érkező Coentrao ismételt ugyan, de néhány centivel a kapu fölé lőtt.

A fordulás után a harcosság dominált, a csatárok csak néhány lesre futással vétették észre magukat. Azért idővel egy kis focit is bemutattak a fiúk, Mossoro például szép cselsorozattal villant a vendégvédők között. Kaput azonban ezt követően nem talált, ahogy Lima sem szabadrúgásból, és a másik oldalon Saviola valamint Cardozo sem.

A hajrá kezdetén Luisao került közel a gólszerzéshez, de néhány centivel mellé fejelt. Viana pontosabb volt a Benfica kapuja előtt, de Roberto nagy bravúrral menteni tudott előle. Ahogy Custódio lövésénél is, pedig nem sokat láthatott belőle.

A véghajrában Cardozo közeli fejesét kellett még mentenie Paulaónak a gólvonalról, de az eredmény már nem változott, így meglepetésre az esélytelenebbnek tűnő Braga jutott a döntőbe.

Custódio fejese

 

Villarreal-Porto 3-2 (1-1)
gólszerző: Cani (17.), Capdevila (75.), Rossi (80., 11-esből) illetve Hulk (40.), Falcao (48.)
Továbbjutott 7-4-es összesítéssel a Porto.

A Villarreal természetesen támadó szellemben lépett pályára, mégis a Portóé volt az első lehetőség, Cristian Rodriguez azonban nem találta el a kaput a negyedik percben. A másik oldalon Cani pontosabb volt, de Helton nagy védéssel akadályozta meg, hogy a hazaiak gyorsan megszerezzék az első szépítést jelentő gólt. A 10. percben nem kellett beavatkoznia a portugál csapat kapusának, de megint nem sokon múlott a spanyol gól, hiszen a Sárga Tengeralattjáró olasz csatára, Giuseppe Rossi centikkel maradt le Nilmar beadásáról.

Az első nagy lehetőségek után szorosabbra húzta a védekezését a Porto, így a hazaiak csatárainak elfutásaiból nem jöttek újabb helyzetek. Egészen a 17. percig, amikor nem voltak elég erőszakosak a vendégek a középpályán, Ruben el tudott menni a bal oldalon, a középre adott labdájára pedig Cani érkezett, és a kapuba passzolt. (1-0)

A portugálok érezték, hogy támadniuk kell, és ezt is tették, rögtön két kisebb lehetőséggel adták a Villarreal tudtára, hogy még mindig ők az esélyesek. Nagy nyomást azonban nem tudtak gyakorolni a spanyol együttesre, Ruben és Rossi ugyanis gyorsan kiharcoltak egy-egy lehetőséget, de előbbi mellé lőtt, utóbbi pedig pontosan Helton kezébe. A következő érdekes mozdulat az első mérkőzésen négy gólt szerző Falcaóé volt, de nem egy szép lövéssel, hanem egy csúnya talpalással vétette észre magát: érzékeny ponton találta az egyik védőt egy szöglet után.

A 32. percben ismét Rossi villant, a bal oldalon ment el, és egy az egyben vezethette Heltonra a labdát, de a kapus jól zárta a szöget, a csatár így csak az oldalhálóba tudott lőni. Ezt követően visszaesett a hazaiak tempója, és a Porto lehetőségei jöttek egymás után. Falcao még Diego López kezébe fejelt, majd Hulk a kapu fölé bombázott egy sorfalba lőtt szabadrúgás utáni ismétlésből, de a 40. percben csak összejött az egyenlítés a vendégeknek. Megint Hulk lőtt a tizenhatoson kívülről, és nem okozott volna gondot a spanyolok kapusának, de megpattant a labda Musacchión, így védhetetlenül hullott a hálóba. (1-1)

A Porto játékosainak gólöröme a Villarreal elleni Európa Liga mérkőzésen 2011 májusában

Ezzel ismét négygólos hátrányba került a Villarreal, azaz a hazai győzelmen kívül már nem nagyon reménykedhetett semmiben a Sárga Tengeralattjáró. Sőt, az is komoly veszélybe került a 46. percben, amikor Hulk indult meg, de Diego López bravúrral védte a kísérletét. Az első félidőt Nilmar lövése zárta le, a csatár a bal oldalról befelé cselezve lőtt a rövid alsó sarokra, de nem találta el a kaput.

A második játékrész elején a megint a spanyolok próbáltak nyomni, de az első mérkőzéshez hasonló gyorsasággal gólt lőtt Falcao a szünet után. Középen kapott labdát teljesen egyedül, és nem is hibázott. (1-2)

Gaspar gyorsan megpróbálta kiegyenlíteni az állást, de kemény távoli lövését Helton szögletre tudta tolni. Ezután jócskán visszaesett a tempó és - mivel a hazai szurkolók hitüket vesztették - a hangulat is, Nilmar azonban így is egyenlíthetett volna, de előbb Rossi szépen kiharcolt beadása után furcsa mozdulattal kifelé rúgta a labdát, majd a 65. percben nagy ziccerből, szemből lőtt a kapu mellé. A két helyzet között Guarin szabadrúgásból találta el a Villarreal kapujának felső lécét.

Az ellaposodó találkozóba a 71. percben Falcao és James Rodriguez vitt egy kis színt, de utóbbi közelről Diego López kezébe gurított. Nagy nehezen összejött az egyenlítés a hazaiaknak, amikor a 75. percben Cani középre ívelte a labdát, Capdevila pedig egy pattanás után mellel lekészítette magának, majd kapura küldte. Helton csak befelé fudta ütni. (2-2)

Nem sokkal később a vezetést is megszerezte a Villarreal, miután a Ruben által kiharcolt tizenegyest Rossi belőtte. (3-2)

A hajrában még a hazaiaknak volt néhány lehetőségük, de az eredmény már nem változott, így veresége ellenére is a fináléba jutott a Porto.

A találkozó öt gólja