Európa Nagydíj

Vettel és a megújult Red Bull nyitott az élen Valenciában

  • K.J.

A Red Bull fejlesztési csomagja eddig kiválóan működik az utcai pályán, a McLaren csak szenved, Schumacher viszont nem rossz.

 

Vettel hátát nézi a mezőny Valenciában - Fotó: AFPEgyelőre beválni látszanak az osztrák istálló új fejlesztései, a kétszeres világbajnok Sebastian Vettel volt ugyanis a leggyorsabb az Európa Nagydíj pénteki napján: szakemberek szerint elsősorban az új kipufogó-kivezetéssel megspékelt padlólemeznek, valamint az autó hátuljának stabilitásán jelentőset növelő diffúzornak. Ez utóbbi fejlesztés az utcai pályán különösen fontos, könnyen előfordulhat, hogy éppen ez jelenti majd a mérleg nyelvét a hétvége során.

Ezen túl azonban gyakorlatilag lehetetlen megtippelni az erőviszonyokat, a mezőny talán még a szokásosnál is szorosabb, a péntek délelőtti gyakorláson például az első kilenc helyezett gond nélkül befért három tizeden belülre, de ebéd utánra sem sokban változott a helyzet. A nap végén a negyedik Schumachert és a tizenkettedik Buttont választotta el ugyanez a három tized, de sokat elmond a mezőny kiegyenlítettségéről, hogy az utóbbi időben kissé fonalat veszítő, 2009-es világbajnok a tabella élén záró Vetteltől is csak alig több mint fél másodpercet kapott.

A szombati időmérőn tehát nem csak a pole pozícióért, de az első tízbe kerülésért is élet-halál harc várható, könnyen előfordulhat például, hogy valamelyik nagymenő már a Q2-ben kipottyan egy eltaktikázott kiengedés, vagy egy rosszkor időzített gyors kör miatt. Sőt, arra sincsen garancia, hogy az eddigi győzedelmeskedő csapatok hozzák majd leginkább az eredményeket: mivel a nap végén egy Force India és egy Sauber zárt a tabella második illetve harmadik helyén, gyakorlatilag bármi, és annak az ellenkezője is elképzelhető.

A délutáni edzés történései alapján valószínűleg Red Bull-Ferrari-Mercedes csata várható a szombati elsőségért, utóbbiak például különösen erősnek tűnnek egy körön, nem véletlenül hangoztatta váltig a Pirelli, hogy a monacói történésekből kiindulva itt és most Schumacher a legnagyobb esélyes. A német rekordbajnok egyébként érdekes módon teljesen más véleményen van, ő esküszik rá, hogy fikarcnyi esélye sincs a győzelemre, és már egy nyugodt, sima pontszerzéssel végződő futamban is kiegyezne – ez utóbbin nincs is mit csodálkozni, persze.

A levegő és az aszfalt hőmérséklete is elmaradt a várttól, igaz, a gyakorlások során nagyon gyorsan emelkedett, alig harminc perc alatt emelkedett hat teljes fokot. Mivel az előrejelzések szerint a szél ezúttal nem keletről, a tenger irányából éri majd a pályát, hanem meleg levegőt hoz a spanyol síkságok felől, arra lehet készülni, hogy a hétvége további részében meleg, fülledt idő lesz, kirívóan magas aszfalt-hőmérséklettel.

Felesleges ugyan nagyívű jóslatokba bocsátkozni, de nagyon úgy tűnik, hogy a McLaren kisebb szószban van, Button csak 12., Hamilton pedig a 14. lett a délutáni szabadedzésen, ráadásul mindketten elismerték, „nagyon-nagyon nehéz versenyre van kilátás”. Ami persze méretes közhely, de ettől még lehet igaz.

„Egy körön úgy érzem, nem vagyunk rosszak” –kezdte hosszabb értékelését Button. „Nem vagyunk rosszak, de sajnos különösebben jók sem. A hosszabb stintek már jóval érdekesebbek: Érdekesek, mert az autó nem működik rosszul, de az időink borzasztóra sikeredtek. Ez utóbbinak az okaira kell rájönnünk az időmérőig hátralévő időben, mert ha nem sikerülm akkor bajban leszünk” – tette még hozzá 2009 világbajnoka.

A McLaren viszonylagos gyengélkedése fakadhat abból is, hogy ők nem a valenciai kikötőben, hanem a soron következő, silverstone-i futamra időzítették soros fejlesztési csomagjuk bemutatását. Button ráadásul már huzamosabb ideje nagyon küzd az autóval, jelenleg épp a kanadai blamázs fájó emlékeit próbálja törölni a memóriájából.

Egyébként csendes, nyugalmas pénteken vagyunk túl, egyedül De la Rosa kiseb balesete borzolta az idegeket. A köridőkből sem vonható le túl sok következtetés, talán csak az bizonyos, hogy a Lotusra és Romain Grosjean-ra érdemes lesz figyelni: a fiatal francia remek, minden közvetlen riválisénál jobb tempót diktált a hosszabb etapokon, így várhatóan Kanadához hasonlóan ezúttal is számolni kell vele vasárnap.

Na, de kié lesz a pole pozíció?