Bajnokok Ligája

Hat év után újra a csoportkör végén búcsúzott az erőtlen Man. United

A Bajnokok Ligája C csoportjának utolsó fordulójában a tavalyi döntős Manchester United a Basel otthonában lépett pályára, ahol legalább egy döntetlenre lett volna szüksége a továbbjutáshoz. A svájciak azonban korán előnyt szereztek, azt sokáig tartották, sőt, a hajrában növelni is tudták. A Vörös Ördögök nagy nehezen szépítettek ugyan, de az egyenlítés már nem sikerült nekik, így csak az Európa Ligában szerepelhetnek tavasszal.

A Manchester United ugyan azonnal megpróbálta ráerőltetni az akaratát a Baselre, de a hazaiak a 9. percben gyakorlatilag első értékelhető akciójukból gólt szereztek. Fabian Frei jobbról adott be, amit Vidic és Ferdinand pánikszerűen fejelt ki a másik oldalra, ahonnan Shaqiri lőtte keményen középre a labdát. De Gea lábbal belekapott, de így pont Streller elé került, aki a bal kapufa mellé, a hálóba lőtte a játékszert. (1-0)

A Basel játékosai örülnek a Manchester United legyőzésének és a továbbjutásnak a Bajnokok Ligája C csoportjában 2011 decemberében

Ezzel a Vörös Ördögök gyorsan a kiesés közelébe kerültek, de azért bőven volt még idejük javítani. Az első félidőben azonban csak nagyon kevés helyzetet tudtak kialakítani. Nani, Rooney, Young és Pak Dzsi Szung a többiek által magukra hagyva, és egymástól is távol küszködtek a védők között, így csak egy-egy kósza lehetőségből kerültek igazán közel a gólhoz.

A szünet után még álmosabban játszottak, mint addig, de tíz perc után felébredtek, és kőkeményen rohamozni kezdték a hazai kaput. Meg is voltak a lehetőségeik, de az egyenlítéshez így is Steinhoffer, a svájciak német védője került a legközelebb, amikor telibe találta a keresztlécet.

A gól nem született meg, sőt, a hajrá kezdetén újra hibázott az angol védelem. Alexander Frei ívelt be szabadrúgásból a bal oldalról, Ferdinand kifejelte a labdát, de Shaqiri megszerezte azt. A jobb oldal felé ment, majd az oldalvonaltól visszafordult, beadott, és a hosszún szinte egyedül jött Frei, és a kapuba fejelt. (2-0)

Ezzel Sir Alex csapata nagyon távol került a továbbjutástól. A 89. percben ugyan Phil Jones begyötört egy gólt (2-1), de ez már későinek bizonyult, az egyenlítésre szinte már lehetősége sem volt a Manchester Unitednek, amely így 2005 ősze után újra a csoportkör végén búcsúzott, és csak az Európa Ligában szerepelhet tavasszal. 

A forduló előtt már továbbjutott Benfica korán vezetést szerzett hazai pályán az Otelul Galati ellen Cardozo góljával, és végig meg is tartotta az előnyét, így 1-0-s győzelmével megnyerte a C csoportot a Basel előtt.

Basel-Manchester United 2-1

Bajnokok Ligája
C csoport
Basel-Manchester United 2-1 (1-0)
Basel, St. Jakob-Park; Vezeti: Kuipers
gólszerző: Streller (9.), A. Frei (84.), illetve Jones (89.)
Basel: Sommer - Steinhoffer, Abraham, Dragovic, Pak - Shaqiri (Stocker, 90+1.), Cabral, Xhaka (Chipperfield, 82.), F. Frei - A. Frei (Kusunga, 88.), Streller
Cserék: Colomba, Kusunga, Kovac, Chipperfield, Stocker, Zoua, Pak
Vezetőedző: Heiko Vogel
Manchester United: De Gea - Smalling, Vidic (Evans, 44.), Ferdinand, Evra - Pak (Macheda, 82.), Giggs, Jones, Young (Welbeck, 65.) - Rooney, Nani
cserék: Lindegaard, Evans, Fletcher, Valencia, Gibson, Welbeck, Macheda
Menedzser: Alex Ferguson
Bajnokok Ligája
C csoport
Benfica-Otelul Galati 1-0 (1-0)
gólszerző: Cardozo (7.)
Bajnokok Ligája
A C csopot végeredménye
    M GY D V RG KG P
1. Benfica 6 3 3 0 8 4 12
2. Basel 6 3 2 1 11 10 11
3. Manchester United 6 2 3 1 11 8 9
4. Oțelul Galați 6 0 0 6 3 11 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Élő közvetítésünk

90+4. perc: VÉGE! A Manchester United csak az Európa Ligában folytathatja. A Basel jutott tovább!

90+3. perc: Welbeck indult a bal oldalon, de tisztáztak előle.

90+2. perc: Sommer Smallinggal a nyakában is lehúzta a balról belőtt labdát.

90+1. perc: CSERE - A két gólpasszt jegyző Shaqiri ment le, helyette Stocker állt be.

89. perc: GÓL! Egy fejest bravúrral védett Sommer, az ismétlés a lécet találta el, majd a felpattanó labdát Phil Jones fejelte rá, és a tömörülő védőkön átjutó labdát Sommer már a gólvonalon túlról húzta vissza. (2-1)

88. perc: CSERE - Kusunga állt be a Baselbe Alexander Frei helyett.

86. perc: Próbál előre menni a Manchester United, de még keményebb lett a hazai fal, mint eddig volt.

A CSZKA Moszkva újra vezet az Inter ellen, és ezzel továbbjutásra áll a B csoportban, ahol a Lille és a Trabzonspor 0-0-ra áll.

Emlékeztetőül: Mindkét manchesteri együttes kiesésre áll, és jó eséllyel ki is esik.

84. perc: GÓL! Alexander Frei ívelt be szabadrúgásból a bal oldalról, Ferdinand kifejelte a labdát, de Shaqiri megszerezte azt. A jobb oldal felé ment, majd az oldalvonaltól visszafordult, beadott, és a hosszún szinte egyedül jött Frei, és a kapuba fejelt. (2-0)

82. perc: CSERE - A Manchester Unitedbe Macheda állt be Pak Dzsi Szung helyett, a Baselbe Chipperfield Xhaka helyett.

81. perc: Két hazai beadást tisztáztak a vendégvédők, majd Xhaka lőtt fölé.

80. perc: Shaqiri elől mentett Smalling a svájci bal szárnyon.

79. perc: Jones adott be laposan a jobb oldalról, Sommer jól vetődött ki, övé lett a labda.

78. perc: A Basel megint eljutott a Manchester térfelére, de ha nehezen is, eltüntették a kapujuk közeléből a labdát Smallingék.

A Lyon 7-1-re vezet Zágrábban, így már nem elég egy gól az Ajaxnak, hogy visszaelőzze a franciákat a D csoportban. Meg amúgy is: hol az az egy? A Napoli 2-0-ra megy a Villarreal ellen, így lassan szintén bebiztosítja továbbjutását. Mindkét manchesteri együttes kiesésre áll, de a Unitednek azért még lehet lehetősége javítani.

76. perc: A szöglet után megint Rooneyhoz került a labda, ezúttal 18-ról lőtt, a bal alsó mellé.

75. perc: Rooney lőtt volna a tizenhatosról, kissé a bal oldalról, de szögletre blokkolták a kísérletét.

73. perc: Nani Smallingot futtatta a jobb szélen, ő középre adott, Rooney a kapu torkából fejelt fölé - nagy helyzet volt, de les.

72. perc: Bal oldali beadást húzott le magabiztosan Sommer.

70. perc: A Basel kicsit szétnézett a vendégtérfélen, de helyzet nem alakult ki.

Csoda készül a D csoportban! A Lyon óriásit produkál, 6-1-re vezet, így jelenleg továbbjutásra áll az Ajax előtt, de egyetlen gól a hollandoktól vagy a Zagrebtől mindent megváltoztathat.

A Manchester United még lassabban kezdte a második félidőt, mint ahogy az elsőben játszott, és egyelőre hiába pörgette fel a tempót, nem találja az ellenfél kapuját, és balszerencséjére az ellenfél sem a sajátját, pedig voltak ilyen próbálkozások.

67. perc: Nani távoli ívelése után Rooney fejelt, erőtlenül. Sommeré lett a labda.

Nagy tettre készül a Lyon. 5-1-re vezet Zágrábban, így már csak egy gól kell neki, hogy a Real Madrid ellen 2-0-s hátrányban lévő Ajax-szal szemben ledolgozza a fordulót megelőző hétgólos hátrányát. Az A csoportban a Napoli is megszerezte a vezetést a Villarreal ellen, így továbbjutásra áll a Bayern München ellen 2-0-ra vezető Manchester City előtt.

65. perc: CSERE - Welbeck állt be Young helyett.

64. perc: Rooney kapott labdát a bal oldalon, befelé cselezett, de gyengén lőtt a rövid alsó mellé.

63. perc: A Manchester folyamatosan a hazaiak tizenhatosánál tartja a labdát, de az utolsónak szánt passzokba háromszor is jól léptek bele a védők.

62. perc: Fokozta a nyomást a United, de Nani újabb beadása Sommeré lett.

61. perc: A partdobás után Nani beadása Rooneynak magas volt, de Steinhöfer majdnem a saját kapujába lőtt. Szerencséjére csak egy hatalmas "önkapufát" lőtt, így maradt előnyben a csapata.

60. perc: A szöglet nem volt veszélyes, viszont újabbat harcoltak ki a vendégek, de az sem sikerült jól. Bedobás következett.

59. perc: Hirtelen felébredt tízperces álmából a vendégcsapat, Nani a jobb oldalról lőtt volna középre, de Pak Dzsu Huról pattant veszélyesen a labda, végül szögletre ment ki a hosszú sarok mellett.

58. perc: A sarokrúgás után a hosszún helyezkedő Dragovic gyengén fejelt kapura. De Gea fogta a labdát.

57. perc: Fabian Frei küzdötte magát a tizenhatostól a kapu felé a bal oldalon, Smalling az utolsó pillanatban tudott előle szögletre menteni.

56. perc: A Manchester United ugyan ott volt egy ideig a hazaiak térfelén, de nem tudott helyzetet kialakítani, és már újra a svájciaké a labda.

A Lyon beindult, 4-1-re vezet, de még mindig két góllal a Real Madrid ellen 0-2-re álló Ajax mögött áll összesítésben. A Manchester City is növelte előnyét az A csoportban a Bayern München ellen, úgy tűnik, a Villarreal otthonában még mindig 0-0-ra álló Napoli csak akkor juthat tovább, ha megnyeri a maga meccsét.

54. perc: Veszélytelen szöglet követte a bravúros védést, majd kontrázott volna a Manchester, de ez elakadt a Basel térfelén.

53. perc: Jones szabálytalansága után Alexender Frei lőtt bal oldali szabadrúgásból a jobb felsőre, De Geának nagyot kellett védenie.

51. perc: Streller ment el a jobb oldalon a United alapvonaláig, onnan ívelt a kaputól mintegy 14 méterre álló Shaqirihez, aki megint nem találta el a kaput.

A Lyon két gyors góllal 3-1-re vezet, most épp három (saját vagy Real-)gólra van a továbbjutástól az Ajax mögött. A CSZKA vezetést szerzett Milánóban az Inter ellen, de a kék-feketék gyorsan egyenlítettek. Így még mindig a Trabzonspor áll továbbjutásra az olaszok mögött a B csoportban.

49. perc: Giggs indította nagyszerűen Rooneyt, aki kisodródott a bal oldalra, onnan próbált a hosszúba tekerni, de kicsit eltévesztette a kaput.

48. perc: Az első félidőben is aktív Shaqiri jutott el megint a United tizenhatosáig, ott Fabian Freihez passzolt, akinek a cselébe azonban belepiszkált Ferdinand.

47. perc: Nani és Pak Dzsi Szung kényszerítőzött a tizenhatos jobb oldalánál, de a koreai nem tudott pontosan középre adni.

46. perc: A középkezdés után alig mozdultak el a csapatok a félpálya környékéről.

Dany Welbeck, a Manchester United csatára és a Basel védője küzdenek a labdáért a két csapat Bajnokok Ligája-mérkőzésén az Old Traffordon 2011 szeptemberében

A Manchester Unitednek ugyan több helyzete volt, mégis a Basel szerzett vezetést első lehetőségéből, és az angol együttes eddig nem tett meg mindent az egyenlítésért. Fölényben voltak ugyan a vendégek, de a kapu előtt nem sokat tudtak kezdeni a hazaiakkal, mert a támadásokat nem támogatták elegen, a védők pedig könnyen tisztázták a beadások többségét.

45+3. perc: Nani megpróbált még cselezni a jobb oldalon, de elvesztette a labdát, majd Young szabálytalankodott sárgát érően. Ezzel véget is ért az első félidő, 1-0-s vezetésével a Basel továbbjutásra áll, a Manchester United jelen állás szerint búcsúzik.

A Lyon egyenlített Zágrábban, a Real Madrid pedig 2-0-ra vezet Amszterdamban. A franciáknak még mindig be kell hozniuk öt gólt az Ajaxon, és nem elég, ha a Real történelmi győzelmet arat, nekik is nyerniük kell.

45+1. perc: De Gea halászott le egy beadást hosszas mezőnybeli adogatás után.

45. perc: Shaqirihez került a labda tizenhatos vonalán, laposan lőtt jócskán a bal alsó mellé.

44. perc: CSERE - Evans máris beállt Vidic helyére.

42. perc: Vidic Strellerrel birkózott a félpálya közelében, és rosszul esett, a hazai csatár teljes testsúlya ránehezedett a kitekeredett jobb lábára. Valószínűleg megsérült a térde, hordágyon vitték le a pályáról.

42. perc: Nani a jobb oldalon lement az alapvonalig, onnan visszacselezett, és rosszul adott be.

41. perc: Shaqiri cselezett keresztbe a United tizenhatosa előtt, de messziről rosszul lőtt.

40. perc: Young cselezett be a tizenhatoson belülre a bal oldalon, de nem tudta eltekerni a labdát, Sommer könnyen védett.

Az A csoportban a Manchester City 1-0-ra vezet a Bayern München ellen hazai pályán, így egyelőre továbbjutásra áll a Villarreal otthonában 0-0-ra álló Napolival szemben.

38. perc: Giggs laposan gurított középre, és volt is lövés, de blokkoltak a védők.

37. perc: Nanit rúgták fel a tizenhatostól fél méterre a jobb oldalon. Szabadrúgás.

36. perc: Csak reklamálni kellett: Rooney esett el a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem fújt, majd Nanihoz keveredett el a labda a jobb oldalra, de ő az ötös közeléből a jól kilépő Sommerbe lőtt.

34. perc: Giggs ezúttal remekül ugratta ki Rooneyt, de a csatár pont Sommer ölébe lőtt.

A Manchester United egyelőre talán túlságosan is nyugodtan játszik. A széleken a védők nem segítenek be, és a középpályán is inkább a védekezéssel van elfoglalva Giggs is, így jórészt Nani, Rooney, Pak Dzsi Szung és Young küszködnek a védőkkel.

33. perc: Giggs szöglete után felszabadítottak a svájciak, de Ferdinand bedobásra mentett, mielőtt kontrázhattak volna.

32. perc: Nani cselezgetett a jobb oldalon, szögletet harcolt ki.

31. perc: A Basel letámadása Cabral újabb butaságával, Ashley Young felrúgásával ért véget.

Leko 28 perc alatt összeszedett két sárgát a Dinamo Zagrebben, így nagyobb esélye van a D csoportban a Lyonnak, hogy utolérje a jelenleg hatgólos előnyben lévő Ajaxot, de ehhez valószínűleg kell még a Real Madrid segítsége is.

29. perc: Nani két lépés után tudott betekerni jobbról, Rooneyról a kapu torkából kifelé pattant a labda, és Pak Dzsi Szung sem tudta a kapuba lőni.

28. perc: Youngot megint jól szorították ki a szélen, az újabb beadása megint hazai védőt talált.

27. perc: Shaqiri verekedte át magát a középpályán, Ferdinand Freihez passzolt, akinek beadását Ferdindand fejelte ki.

26. perc: Nani cselezett középre a jobb oldalról, ő a tizenhatos előtt Rooneyhoz passzolt, ő Yaounghoz továbbított, akinek lapos beadását megint mentették.

26. perc: Shaqiri jobb oldali beadása megtalálta Strellert, de ő nem tudta átvenni a labdát.

24. perc: A szabadrúgás nem volt veszélyes, de a hazaiaknál maradt a labda, majd hátraadták Sommernek, aki viszont Nanihoz passzolt. A portugál szinte azonnal lőtt messziről, de jócskán eltévesztette a kaput.

23. perc: A Basel megint kiszabadult a térfeléről, és Streller kiharcolt egy szabadrúgást Evra mellett a jobb oldalon, jó harminc méterre az alapvonaltól.

21. perc: A hazaiak jól szorították ki a manchesterieket, így megint egy rossz Vidic ívelés következett, amit Dragovic fejelt ki bedobásra. Ezt követően Smalling adott be jobbról, de Sommer remekül jött ki a kapujából, övé lett a labda.

20. perc: A Manchester United újra gyorsan eljutott a tizenhatosig, de Jones löbbölését könnyen elfejelték a védők Rooney elől.

19. perc: A saját térfelükön adogattak a hazaiak, egészen Sommer kapusig került hátra a labda, aki taccsra rúgta ki. Elég békés mederben csordogál a meccs.

18. perc: Vidic előbb rosszul indította Smallingot, majd felrúgta Alexander Freit a félpályánál.

18. perc: Cabral ezúttal a saját tizenhatosa előtt ért furcsán a labdába, de megint szerencséje volt, Rooney nem tudott indulni.

A Real Madrid vezet Amszterdamban az Ajax ellen. Ez a D csoportban egyelőre csak annyit jelent, hogy a Lyonnak már "csak" hat gólnyi hátrányt kell behoznia a hollandok megelőzéséhez.

16. perc: Az újabb szögletet Cabral jó tíz méterről a saját kapuja felé fejelte, szerencséjére szabálytalankodott az egyik vendégjátékos, így kifelé ítélt szabadrúgást a játékvezető.

15. perc: Xhaka fejéről ment ki a szöglet után a labda, újabb sarokrúgás.

14. perc: Korainak tűnhet, de a Basel máris behúzódott, a Manchester harcolt ki szögletet.

12. perc: Giggs a jobb oldalon cselezgetett, de a lapos beadása nem talált társat. A hazaiak felszabadítottak, majd Nanihoz került a labda, aki 20 méterről lőtt a kapu fölé.

10. perc: A csoport másik meccsén a Benfica is 1-0-ra vezet az Otelul ellen, de ez nem számít a továbbjutás szempontjából. Jelen pillanatban a Manchester United kiesőjelölt. 

9. perc: GÓL!!! Fabian Frei jobbról adott be, amit Vidic és Ferdinand pánikszerűen fejelt ki a másik oldalra, ahonnan Shaqiri lőtte keményen középre a labdát. De Gea lábbal belekapott, de így pont Streller elé került, aki a bal kapufa mellé, a hálóba lőtte a labdát. (1-0)

8. perc: Múlik a hazaiak idegessége, jól tartják a labdát a mezőnyben, de az említett beadáson kívül még nem jutottak a United kapujának közelébe.

6. perc: Többször is könnyen jutottak már el a széleken a tizenhatos magasságába az angolok, de a beadások nem voltak veszélyesek. De Geának ellenben már nagyot kellett öklöznie egy bal oldali beadás után.

4. perc: A Basel csak egy pillanatra hagyta el saját térfelét, a vendégek azonnal visszavették a labdát.

3. perc: Nani, Rooney, Jones, Giggs és Young körbeadogatták a svájciak tizenhatosát, majd a manchesteri Pak lőtt kitekert testhelyzeztből, ahhoz képest nem is sokkal a jobb felső fölé.

1. perc: A Manchester azonnal megszállta az ellenfél térfelét, így a labda nem is nagyon volt még a Baselnél, de a United is csak a tizenhatosig jutott.

20:43 - A Manchester United a második, a Basel egypontos hátrányban a harmadik a C csoportban. Amelyikük nyer, továbbjut, a döntetlen pedig az angol együttesnek kedvezne.

Bajnokok Ligája
C csoport
Basel-Manchester United 2-1 (1-0)
Basel, St. Jakob-Park; Vezeti: Kuipers
gólszerző: Streller (9.), A. Frei (84.), illetve Jones (89.)
Basel: Sommer - Steinhoffer, Abraham, Dragovic, Pak - Shaqiri (Stocker, 90+1.), Cabral, Xhaka (Chipperfield, 82.), F. Frei - A. Frei (Kusunga, 88.), Streller
Cserék: Colomba, Kusunga, Kovac, Chipperfield, Stocker, Zoua, Pak
Vezetőedző: Heiko Vogel
Manchester United: De Gea - Smalling, Vidic (Evans, 44.), Ferdinand, Evra - Pak (Macheda, 82.), Giggs, Jones, Young (Welbeck, 65.) - Rooney, Nani
cserék: Lindegaard, Evans, Fletcher, Valencia, Gibson, Welbeck, Macheda
Menedzser: Alex Ferguson