Bajnokok Ligája

Szabicsék örülhetnek, sok(k)nak tűnik a két gól

Szinte kilátástalan helyzetbe került a Videoton a Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában, miután az "odavágó" mérkőzésen 2-0-ás vereséget szenvedett az osztrák Sturm Graz csapatától. Paolo Sousa az eredménnyel nem, a játékosok hozzállásával elégedett.

Valamivel több, mint 11 ezer ember és 33 Celsius fok várta a csapatokat a klagenfurti stadionban, ahol óvatosan kezdték a találkozót a csapatok.

A magyar részről többször elhangzott, hogy a mérkőzés elején nem szabad gólt kapni, ami össze is jött a fehérvári alakulatnak. A Videoton nem játszott megilletődötten, egyenrangú partnere volt az osztrák csapatnak.  Az első tíz perc elteltével átvette a kezdeményezést Paolo Sousa gárdája, Alves és Vasziljevics több alkalommal is remekül játszott össze az ellenfél térfelén. A graziak elsősorban Szabics Imre révén voltak veszélyesek a kapura, de Tujvel valamennyi esetben magabiztosan védte kapuját. Az első félóra után a mérkőzés egyre inkább "élesedett",  igaz inkább a mezőnyjáték dominált, de akadtak "helyzetecskék" mindkét oldalon - talán a Videoton veszélyesebb is volt ellenfelénél.

A folytatásban felbátorodott a magyar együttes, érződött, hogy lehet(ne) keresnivalója a piros-kékeknek. Az 57. percben láthattuk a legnagyobb vendég helyzetet : Elek révén a Videoton vezetett kontratámadást, majd Gosztonyihoz került a labda, aki 15 méterről a hosszú felső sarok mellé tekert. Alig egy perccel később Szabics még az előbbinél is nagyobb helyzetet hagyott ki: a magyar válogatott csatár 11 méterről a kapu fölé bombázta a játékszert.

Szűk tíz perccel később az egykori ferencvárosi már nem hibázott: egy baloldali beadást mellell maga elé tett, majd a védők szorításában a kivetődő portás mellett a kapuba gurított (1-0).

A szinte a semmiből érkező gól szemmel láthatóan megzavarta a Videoton, két minutummal később a csereként beálló Kienast növelhette volna a hazaiak előnyét.

Szerencsére Alvesék észbe kaptak, "Vereség esetén az eredménnyel semmiképpen sem lehetek elégedett, a Sturm Graz fölénk nőtt és jobb volt. De elégedett vagyok a játékosaim mentalitásával, ahogy küzdöttek és győzelemre játszottak. A kétgólos hátrány azt jelenti, hogy rosszabbak lettek az esélyeink, pedig eddig sem mi voltunk a favoritok "- Paolo Sousa -

"Ez egy jó eredmény számunkra, az első gól megnyugtatta a csapatot. De nem dőlhetünk hátra, ugyanúgy teljes koncentrációval kell játszanunk Székesfehérváron, mert a párharc még nem dőlt el "- Franco Foda -
és "ráfeküdtek" az egyenlítő gól megszerzésére. A csereként beálló Sándor Györgynek volt is egy szép fejelése, de az osztrák kapus bravúrral hárította azt. Azt nem mondhatni, hogy kapujához szegezte volna a Grazot bajnokcsapatunk, inkább úgy tűnt a Sturm tudatosan húzódott hátrébb az előny birtokában.

Sajnos a hajrára "elfogyott' a Videoton, így komolyabb helyzetet nem is tudott kialakítani. A hidegzuhany azonban csak ezután érkezett: a rendes játékidő lelelte után a román Kienast egy baloldalról érkező lapos beadásra remekül érkezett - Horváth Gábor elaludt - és Tujvel lábai között a hálóba jutatta a labdát (2-0).

Talán a találkozó képe alapján nem volt ekkora különbség a két csapat között, de a Sturm Graz - ahogy mondani szokás - kihasználta ellenfele hibáit és így több, mint megnyugtató helyzetből várhatja az egy hét múlva esedékes fehérvári visszavágót. A mérkőzésről készült szöveges tudósításunkat itt elolvashatod.



Bajnokok Ligája-selejtező
2. forduló, 1. mérkőzés
STURM GRAZ (osztrák)–VIDEOTON 2–0
Klagenfurt, Wörtherseestadion. Vezeti: Stuart Attwell (angol)
STURM GRAZ: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher – Bukva (Wolf 36.), Weber, Koch (Voda 82.), Hölzl – Muratovics (Kienast 62.), Szabics. Vezetőedző: Franco Foda
A Sturm cseréi: Cavlina, Popkhadze, Haas, Ehrenreich, Kienast, Foda, Wolf
VIDEOTON: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth G., Héctor Sánchez – Gosztonyi, Mitrovics, Vasziljevics (Sándor 63.), Elek Á., Polonkai (Nagy D. 82.) – André Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa
A Videoton cseréi: Bozsovics, Sándor, Nikolics, Nagy, Vaskó, Walter, Szolnoki
G.: Szabics (68.), Kienast (92.)