Edzősors

Didier Deschamps lehet a következő francia szövetségi kapitány

Közös megegyezéssel szerződést bontott az Olympique Marseille edzőjével, az világbajnok Didier Deschamps-pal. Az egykori csapatkapitány edzőként első szezonjában bajnokságot és Ligakupát is nyert, de az elmúlt két szezonban várakozáson alul teljesített a Ligue 1-ban.

Felbontotta szerződését Didier Deschamps, az Olympique Marseille vezetőedzője - jelentette be a szakember klubja délelőtti sajtótájékoztatóján. Az 1998-ban világbajnok francia válogatott csapatkapitánya a szezon utáni, május 23-i beszámolón jelentette be klubja vezetőinek, hogy távozni szeretne a posztról, de akkor még sikerült lebeszélnie őt az elnökségnek. A napokban azonban Laurent Blanc, Deschamps egykori játékostársa lemondott a válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, és a találgatások szerint ezek után ő lehet a Kékek következő mestere.

Deschamps három évet töltött el egykori együttese irányításával, amellyel még játékosként két bajnokságot és egy Bajnokok Ligáját nyert. Szakvezetőként visszahozta a déli kikötővárosba a küzdőszellemet, amivel rögtön első idényében közel két évtizedes szünet után hódította el a bajnoki címet a legnépszerűbb francia klub számára. Emellett a Ligakupát is sikerült megszereznie a bajnoki címvédő Bordeaux ellen.

Második idényében nem sikerült megvédenie a bajnoki címet, a második helyen végzett együttese, azonban a Ligakupát megtartotta a Montpellier együttese ellen. A harmadik idény, ahogy azt a legendás vándormadár, Guttmann Béla is mondta, halálos egy edzőre nézve. Ez Deschamps-pal kapcsolatban is beigazolódott: Lucho González téli visszaigazolása Portóba egy 14 mérkőzésből álló nyeretlenségi széria kezdetét jelentette, így a klub hagyományaihoz nem méltóan a tizedik helyen végzett. Ehhez képest a Ligakupa újbóli elhódítása, ezúttal a Lyon ellen, csak szépségtapasz volt.

Deschamps Helyét a hírek szerint a Juventus másodedzője, a klubot másfél évtizeddel ezelőtt három évig szolgáló egykori olasz válogatott csatár, Fabrizio Ravanelli veheti át.