Vízilabda Eb

Nincs meg a döntő! A görögök megállították a Merész-lányokat

  • 63/MTI

Az Eindhovenben zajló vízilabda Európa-bajnokságon a női válogatottunk Görögország legjobbjai ellen szállt medencébe a fináléba kerülésért. A világbajnoki címvédő azonban túl nagy falatnak bizonyult Merész András tanítványainak, a görögök 14-12e-s győzelmükkel 2010 után újra döntőt vívhatnak.

 A világbajnoki címvédő görögöket idén egyszer már legyőzte Merész András fiatal alakulata, ráadásul vendégként a január eleji Thetisz Kupán, de az a 10-8-as siker - amint azt maga a szövetségi kapitány is kellő óvatossággal hangoztatta az Eb-döntőért zajló összecsapás előtt - felkészülési tornán született. Eindhovenben viszont úgy vívta meg csatáját a két gárda, hogy a hellének mint csoportgyőztesek három teljes napot pihenhettek, míg a magyar játékosok a spanyolok elleni, 11-9-re megnyert keddi ütközet fáradalmaival a tagjaikban érkeztek az uszodába a csütörtöki elődöntőre.

 "Jó lenne ma is győzni, végtére is nem mindennap játszik az ember Európa-bajnoki döntőt" - mondta a szakvezető, aki bő egy évnyi kapitánykodása legnagyobb diadalának kapujába érkezett azzal, hogy csapatával bejutott a kontinensviadal legjobb négy gárdája közé, ezzel egyszersmind jogot szerzett az áprilisi, olimpiai világkvalifikációs tornán való részvételre is.

Az elődöntő Szücs Gabriella kapufás bombagóljával indult, második emberelőnyükből azonban egyenlítettek, a harmadikból pedig a vezetést is átvették a görögök (1-2). Teljes létszámnál Szücs másodszor is nagyot alakított: ezúttal a bal felső sarokba vágta a labdát (2-2). A változatlanság jegyében a világbajnok megkapta negyedik fórját is, élt is vele, ugyanakkor az első magyar előny kimaradt, mi több: hat a hattal szemben is eredményes tudott lenni az ellenfél (2-4).
 
Már a második negyed legelején gondoskodtak róla a bírók, hogy megint csak öt magyar mezőnyjátékos legyen a vízben, aminek újfent meglett az eredménye (2-5). Bujka Barbara centerből gyorsan válaszolt, egy hatásos görög ejtéssel azonban visszaállt a háromgólos hátrány (3-6). Drávucz Rita megúszásból szépített, ötméteresből viszont érkezett az újabb hellén találat (4-7). Keszthelyi Rita lőtt látványosan a léc alá, majd ugyanő ejtett remekül, mindezt 8-4-es kiállítási mutatónál (6-7).
 
A nagyszünet után a kellemetlen forgatókönyv pergett tovább: két görög emberelőny, két görög gól (6-9). Drávucz lökete célba ért (7-9), majd az elrontott újabb hellén előnyt követően Antal Dóra vette be szintén távolról a kaput (8-9). Egyenlítés helyett azonban jött a tizenkettedik görög előnyből a tizedik görög találat (8-10). Bujka erőszakos centerezése eredményezte a 9-10-et, majd  Keszthelyi-Tóth Ildikó összjáték meghozta az egyenlítést is (10-10).

A zárónegyedben nagy izgalmak közepette - 1-0 után először - ismét a magyar csapat szerzett vezetést: Bujka harcossága révén lett 11-10 "ide", az ekkor 16:6-osra módosult emberelőny-mérleggel együtt járt azonban az "iksz", majd a 11-12. Szücs ismét eredményes volt, csak éppen megfelelő felelet is érkezett (12-13). Kevesebb, mint két perccel a vége előtt a görögök nem puskázták el az újabb fórjukat (12-14),  s ezzel el is dőlt a meccs: nyert, s döntős Görögország csapata, míg Magyarország válogatottja a bronzéremért küzdhet meg az olasz-orosz csata vesztesével.        

Női vízilabda Eb
Elődöntő
MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 12–14 (2–4, 4–3, 4–3, 2–4)
Gólszerzők: Szücs G., Bujka 3-3, Drávucz, Keszthelyi 2-2, Antal, Tóth I. 1-1, ill. Rumpeszi 5, Antonaku, Cukala, Lioszi, Gerolimu 2-2, Pszuni 1

 

Percről percre





Vége a találkozónak, a görögök - némi játékvezetői segítséggel - 14-12-es győzelmet arattak a magyar válogatott felett. Merész András lányai az olasz-orosz párosítás győztesével találkoznak majd a bronzmérkőzésen.

32. perc: Emberelőnyt kapunk, de Bujka lövése ugyanúgy levágódik a blokkról, mint egy perccel ezelőtt.

32. perc: Drávucz bejátszása nem pontos Bujkának, elhozzák a görögök a labdát, de gyorsan el is veszítik azt.

31. perc: Nagyon szépen játszották ki az előnyt a görögök, ami után Lioszi közelről bevágta. 12-14

31. perc: Lassan támadnak a görögök, nem sietős a dolguk, de így is kapnak egy kiállítás, ami után görög szövetségi kapitány időt kér.

30. perc: Drávucz játsza be, görög kiállítás, a magyar csapat feláll, megjáratja a labdát, de Bujka nagy lövését leblokkolják. A kipattanó után újra támadunk, de Bujka ezúttal rossz megoldást választ és fölé emel.

29. perc: Szűcs Gabriella messziről próbálkozik, de csúnyán fölé lő, Rumpeszi a másik oldalon kapufára ejt.

29. perc: Tszoukala távoli lövése becsúzik a magyar kapus keze alatt. Előny újra ott.12-13

28. perc: Drávucz Rita lő szép gólt, ismét egál. 12-12

27. perc: Rumpeszi ötödik góljával újra előnyben az görögök. 11-12

26. perc: Újabb magyar kiállítás, körbe járatják a labdát a görögök, Rumpeszi pedig egyenlít. 11-11

25. perc: Drávucz szorongatta ellenfelét, majd labdaszerzése után Antal Dóra kihagyta az ajtó-ablak ziccert. Támadhattunk tovább, Bujka Barbara pedig igazolta remek formáját, előny végre nálunk! 11-10

25. perc: A görögök hozták el a ráúszást, de könnyedén kivédekezzük a támadást, de mielőtt felállhatnánk mi is támadni, a bírók kontrafaltot fújnak.

A görögök 14-3-ra "vezetnek" ami a kiállításokat illeti, ennek ellenére Merész András lányai hősiesen küzdenek. Talán erővel jobban bírják a magyarok, ami a mindent eldöntő játékrész előtt bizakodásra adhat okot.

24. perc: A kapuban Bolonyai helyett védő Pap Edina hatalmasat véd, így az utolsó negyed előtt döntetlen az állás.

24. perc: Szűcs Gabriellára játszuk ki a figurát, de az átlövés a kapufát találja telibe. Hiába lett a magyaroké a kipattanó, Tóth Ildikó centerből csúnyán fölé lő.

23. perc: Remek védekezésünknek hála ezt is sikerült kivédekezni, miután felúszott a magyar csapat Merész András időt kért.

23. perc: A 13. magyar emberhátrányt sikeresen kivédeztük, de azonnal jön a 14. kiállításunk. Görög időkérés következik.

22. perc: Szép megúszás után Tóth Ildikó húzásával kiegyenlítettünk! 10-10

21. perc: Nincs görög emberelőny, így viszont nem is tűnik veszélyesnek a görög csapat.

20. perc: Emberelőnybe kerülünk mi is, de Keszhelyi Rita nagy erejű lövése a felső lécet találja telibe. Bujka Barbara nagy nehézségek árán kiszabadul védője szorításából és felhozza csapatát egy gólra! 9-10

19. perc: Nem meglepő, hogy ismét görög emberfór, Gerolimu második góljával újra két gól a görög előny. 8-10

18. perc: Antonouku lóba után fölé durrant, Tóth Ildikó kapufát lő, majd Antal belövi a 8. magyar gólt. 8-9

18. perc: Drávucz Rita villan, a felső lécről pattan a hálóba a labda. 7-9

17. perc: Támadásban gyorsan elszórjuk a labdát, majd újabb kiállítást kapunk. Csabai blokkoló kezéről pont a görög center elé pattan a labda, Pszoni kapunak háttal talál be. 6-9

17. perc: Lioszi újra elhozza a labdát Drávucz előtt, majd jön a menetrendszerű magyar kiállítás. A labdát jól megjáratták a görögök, Rumpeszi végül belövi a labdát. 6-8

Pocsékul indult számunkra a második negyed, de a játékrész második felében a magyar csapat támadójátéka szárnyra kapott, sorozatban lőtt három gólunknak köszönhetően a nagyszünetre sikerült felzárkózni egy találatra.

18. perc: Nem kapnak emberfórt a görögök, támadhatunk az egyenlítésért, Tóth Ildikó megkaparintotta a neki szánt bejátszást, de a kapufát találta el újfent. Antonaku ejtését Bonyolai lehúzza, maradt a 6-7.

17. perc: Kiállítás kapunk - Tóth Ildikót küldik ki - de a görög csapat elvéte az akciót.  A másik oldalon Keszhelyi gyönyörű megoldást választva újabb gólt szerez. 6-7

16. perc: Bujka Barbarát könnyedén szerelik a centerposzton, de nem sokkal később emberelőnyben támadhatunk. Keszthelyi Rita egy trükkös lövéssel szépít. 5-7

15. perc: Keszhelyi próbálkozott messziről egy ejtéssel, de a labda a felső lécet találta el. A görögök felúszás után újabb emberelőnyt kapnak, Lioszi pattintott lövése szintén a kapufát éri.

14. perc: Emberelőnyt kapunk, de Drávucz oldalsó lövése nem eredményezett sikert.

14. perc: Ötméterest kapnak a görögök, az ítéletet Roumpeszi értékesítette. 4-7

13. perc:  Drávucz Rita úszott meg egy kivédekezett akció után, a magyar csapat hetese nem hibázta el a nagy ziccert. 4-6

12. perc: A jobb szélről lőnek megint a görögök, ezúttal Tszoukala találta meg a hosszú felső sarkot. 3-6

11. perc: Lioszi ejtett egy kapufát, de Drávucz bejátszása után Bujka ellen fújnak kontrafaltot a horvát bírók.

10. perc: Ezúttal a görögök nyerik a ráúszást, majd ezután újabb emberfóros szitucáiót fejeznek be góllal. Gyorsan jön a válasz, Bujka közelről a kapus keze fölé bombáz. 3-5

Az első negyed után elmondható, hogy a bírók nem a magyarokkal vannak, a kiállítási arány 4-1- nem ide..Bolonyai Flóra remekel a kapuban, támadásban egyedül Szűcs Gabriella tűnik aktívnak.

8. perc: Szép akció végén Antonakou egy csavargóllal kettőre növeli az övéi előnyét. 2-4

8. perc: Bolonyai véd az egyik oldalon, Drávucz Rita ellen pedig kontrafaltot fújnak a bírók.

6. perc: Lioszi ezúttal mellé ejti a labdát, majd ezután emberelőnybe kerülünk, de nem sikerül még ellőni sem a labdát. Mikor kiegészültek a görögök Takács ejtett gyatrán.

5. perc: Negyedik görög emberelőny után Lioszi talált be Bolonyainak. 2-3

4. perc: Bolonyai Flóra véd nagyot, a sarokdobás után a görög csapat ellen kontrafaltot fújnak a bírók. Sajnos a mieink nem tudták kihasználni a helyzetet.

4. perc: Szűcs Gabriella lopta a távolságot a görög kapu felé, majd remekül lőtte ki a bal felső sarkot! 2-2

3. perc: Szűcs ellen fújnak támadófaltot, újra jöhetnek a görögök és már harmadik kiállításunkat kapjuk. Gerolimou tiszta helyzetből talál a magyar kapuba. 1-2

3. perc: Mi támadhatunk, de ismét emberhátrányos helyzetbe kerülünk, és ezt már kihasználják a görögök: Antonaku egyenlít. 1-1

2. perc: Kivédekeztünk egy emberhátrány, Bolonyai remekül védte ki a görög centér közeli próbálkozását.

1. perc: Drávucz Rita hozta el a labdát, a mieink vezethetik az első támadást, Szűcs Gabriella kapufás lövésével megszereztük a vezetést. 1-0

17:55 - A pekingi olimpián találkozott legutóbb a két csapat, akkor a magyar hölgyek magabiztos, 10-4-es győzelmet arattak.

17:51- A 2010-es zágrábi kontinenstornán a mostani ellenfél, Görögország a második helyet csípte meg, az oroszok mögött. A görög csapat jelenleg a világbajnoki címvédők.

17:48 - Régen volt már arra példa, hogy elődöntőben szerepeljen egy magyar női válogatott. Mi azonban ezt elvártuk magunktól, hiszen minimálisan azzal a céllal jöttünk Eindhovenbe, hogy az olimpiai selejtező tornán való részvételt megszerezzük. Ez már megvan, de remélem ezzel nem elégszenek meg a lányok sem! - nyilatkozta Merész András szövetségi kapitány a spanyolok (11-9) legyőzése után, amivel lányaink az elődöntő mellett az olimpiai kvalifikáció jogát is kiharcolták.