NB I

A Videoton félgőzzel is legyőzte az újoncot

Az OTP Bank Liga 4. fordulójának szombati találkozóján a bajnoki címvédő otthonába látogatott az újonc Diósgyőr csapata. A Videoton nagyon jó iramban kezdte a találkozót, André Alves góljával pedig a vezetést is viszonylag korán  megszerezte. A folytatásban Paulo Sousa csapata azonban címvédőhöz méltatlan játékot mutatott, de a három pont begyűjtése így sem okozott nekik gondot.

Az előző körben mind a két alakulat vesztesen hagyta el a pályát: a Videoton Kaposvártól, a DVTK pedig a Kecskeméttől szenvedett vereséget. A Videoton játékosai mindenképpen be akarták bizonyítani a szurkolóknak és az ellenfeleknek, hogy a múlt heti kaposvári fiaskó csupán kisiklás volt -  talán ennek tudható be, hogy valóssággal nekirontott a címvédő az újonc Diósgyőrnek. Rögtön a 3. percben egy szélről érkező beadást Sándor György lőtt 6 méterről kapásból kapura, a labda - miután lepattant a talajra - csak centikkel suhant el a kapufa mellett. Még szinte fel sem eszméltek a hazai szurkolók a kimaradt helyzet láttán, újra foghatták a fejüket: a tavalyi szezon gólkirálya, a brazil André Alves talán a szezon legnagyobb helyzetét hagyta ki. A brazil csatár hét méterről gurított az üres kapu mellé, miután Nagy Dániel remek lövése a kapufáról pont elé pattant. Nem ezért szeretik fehérváron a gólérzékeny támadót, de mint tudjuk, ilyesmi a legjobbakkal is előfordulhat..


Az első negyedórát sikeresen átvészelte a Diósgyőr, a vendégek egyre bátrabban tartották a labdát a mezőnyben. Mielőtt Bencze Miklós tanítványai igazán kibontakozhattak volna, a Videoton a 21. percben megszerezte a vezetést. Gosztonyi okosan forgatta meg a baloldalon védőjét, középre ívelt labdája pedig a teljesen üresen álló Alves fejét találta meg. A brazil egy nagy helyzetet már kihagyott a találkozón, ezúttal azonban úgy oldotta meg a feladatot, ahogy azt kell (1-0).

A hazai gól után két minutummal kis híján megduplázta előnyét a Sousa-csapat: Alves baloldai lövését Rados kapus nagy bravúrral az ötös környékére ütötte ki, pontosan az érkező Sándor György elé, aki azonban a felső lécet találta telibe. Amennyi helyzetet kidolgozott és amilyen iramot diktált az első félórában a fehérvári alakulat, törvényszerű volt, hogy valamelyest visszaesik a Videoton teljesítménye. Az első félidő hajrájában így némi lélegzetvételhez jutottak a diósgyőriek, igaz nagy gólszerzési lehetőség nem adódott a miskolci csapat előtt.

A Videoton az egygólos előny birtokában nem mehetett biztosra a remek támadókkal rendelkező Diósgyőr ellen, Paulo Sousa szerette volna, ha tanítványai ennek megfelelően továbbra is nyomás alatt tartották volna a vendégcsapatot. A 48.percben Alves játszotta tisztára magát a vendégek 16-osának bal szélén, majd középre adta a labdát, ahol érkezett Sándor - fejese azonban elkerülte Rados kapuját. Az 56. percben a szünetben csereként beálló Menougong mintegy 17 méterről vette célba a fehérvári kaput, de Tujvel hárítani tudott. Hogy a Videoton tudatosan engedte volna át a területet a vendégeknek kétségbe vonható, de tény: a DVTK átvette a találkozó irányítását. A második félidő közepén benne volt a piros-fehérek játékában a gól: a spanyol Gallardo remek labdát tálalt Menougong elé, a csatár 14 méteres próbálkozására Tujvel azonban remekül odaért. Az utolsó tíz percben törte a játékot a Videoton, Paulo Sousa hiába igyekezett frissíteni csapatát, a hazaiak teljesen leültek. A néhol már fütyülő hazai nézők végül mégis örülhettek: a 88. percben Bracchi végezhetett el szabadrúgást a kapuval szemben - a távolság mintegy 26 méter lehetett - és remekül eltalált lövése mindkét kapufát érintve került a Diósgyőr hálójába (2-0).

A Videoton összeségében - a helyzetek számát tekintve - megérdemelten győzte le az újonc Diósgyőrt, de a második félidőben mutatott "langyos" játék miatt aligha lehetnek büszkék Fehérváron. A DVTK nem nyújtott rossz teljesítményt, mégis kikapott, elszenvedve ezzel második pofonját is a bajnokságban.

OTP Bank Liga 4. forduló
Videoton FC - Diósgyőri VTK 2-0 (1-0)
Székesfehérvár, Sóstói-stadion, 4085 néző  V: Solymosi P.
Videoton: Tujvel - Brachi, Lipták, Vaskó, Horváth (Polonkai,74.) - Gosztonyi (Nikolics, 86.), Mitrovics, Sándor, Nagy, Vasziljevics (Elek,65.) - Alves Vezetőedző: Paulo Sousa
DVTK: Rados - Vadász, Budovinszky, Gál, Dobos - Luque (Arze, 58.), Lippai, Abdouraman, Gallardo - Carreno (Pál,73.), Seydi (Menougong, 45.) Vezetőedző: Benczés Miklós
Gólszerző: Alves (21.) Bracchi (88.)