Magyar Labdarúgás Fóruma

A világbajnoki címig vezető spanyol modell

  • MTI
Címkék:

A Magyar Labdarúgás Fóruma hétfőn délután a plenáris üléssel folytatódott, amit Orbán Viktor miniszterelnök nyitott meg, aki kijelentette, hogy közös erőfeszítéssel kell rendet tenni a magyar futballban. A kormányfő után a Spanyol Labdarúgó Szövetség meghívott vendége, Ginés Meléndez, az U17-es válogatott szakvezetője minden részletre kiterjedően bemutatta az utánpótlás ottani felépítését, amely nem is annyira közvetetten tavaly világbajnoki címet eredményezett Spanyolországnak.

"Az elmúlt évek következtében az ország gödörbe került, amelyből csak együtt, összefogással tudunk kilépni - fogalmazott a kormányfő. - Az idei év a megújulás éve, de nemcsak politikai értelemben, hanem a gazdaság, a kultúra és a sport szempontjából is."

A miniszterelnök felidézte, hogy 2000-ben elindították a Bozsik-programot az utánpótlás támogatására, ám 2002-ben a politika közbeszólt. Orbán hozzátette, kormányzati szempontból hatalmas lehetőségek vannak a futballban, s rendre van szükség a pályákon és a létesítményekben is.
"Azonnali rendteremtésre van szükség, nem megengedhető, hogy a családok testi épségüket féltve ne látogathassák a mérkőzéseket, hogy a klubok háza tájáról különböző botrányos ügyek lássanak napvilágot, s hogy a magyar labdarúgás egyik legfontosabb helyszíne a németországi Bochum és annak ügyészsége legyen a bundabotrány kapcsán" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán hangsúlyozta, a foci nem egyszerűen játék, s felszólította az MLSZ vezetőit, hogy bátran szánjanak missziót a labdarúgásnak Magyarország megújításában. Végezetül azt mondta, korábbi ígéretét betartva a rend és a biztonság érdekében a Parlament azonnal életbe lépteti a szükséges törvényeket, amint ezek előkészítése megtörtént, s ezekhez biztosítja a pénzügyi fedezetet, az utánpótlás-nevelést pedig állami feladatnak tekinti.

A miniszterelnök után Ginés Meléndez lépett a színpadra, aki előadásában bemutatta, minek köszönhetőek az elmúlt évek fényes spanyol sikerei a labdarúgásban.

Az egyik alappillére a spanyol modellnek, hogy valamennyi válogatott ugyanazt a stílust képviseli, azaz a fiatalok pályafutását gondosan arra építik fel, hogy egyszer a felnőtt nemzeti csapatban szerepeljenek.
"Minden a kiválasztással kezdődik. Spanyolország éppúgy 19 régióra osztható, mint Magyarország. Minden régióban van három szövetségi edző, aki a tehetségek felkutatásáért és kiválasztásáért felel. Az egyik a 12, a másik a 16, a harmadik pedig a 18 évesek felelőse. - mondta a világ egyik legkiválóbb utánpótlásedzőjének tartott szakember. - Az 57 edző minden év decemberében éves értekezleten vesz részt, melyen megosztják egymással a tapasztalataikat és útmutatást kapnak a szövetségtől."

Meléndez szerint hat tulajdonságra, szempontra figyelnek a kiválasztás során: minőség, karakter, versenyző típus, sebesség (gondolkodásban is), győzni akarás és kohézió. A 16 és 18 évesek kiválasztását azzal indokolta, hogy az európai szövetség (UEFA) U17-es és U19-es Eb-t rendez, azaz így a legtehetségesebb fiatalokkal egy évet együtt tudnak dolgozni a szakemberek a kontinentális megméretés előtt.

A rendszer nagy előnyeként kiemelte, hogy az összes szövetségi edző, beleértve a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát is, 12 éves korától ismeri a korosztályos válogatott futballistákat, ugyanis Vicente del Bosque szakvezető kötelezően jelen van valamennyi összetartáson az U15-ös válogatottól kezdve. Meléndez szerint ez hatalmas előnyt jelent a felnőtt válogatottnak is, továbbá a fiatalokat is rendkívüli módon motiválja, ha akár az edzésükön, akár a mérkőzésükön jelen van a felnőtt nemzeti együttes szövetségi kapitánya.

"A rendszer hatékonyságát növeli az is, hogy a négy utánpótlás-válogatott szövetségi edzője minden reggel 9:15 órakor  közös reggelivel kezdi a napot. Ez is azt szolgálja, hogy ismerjék egymás labdarúgóit" - mondta Meléndez, aki azt is kifejtette, hogy az U15-ös és U17-es, illetve az U19-es és U21-es csapatok szakvezetői egymás segédedzői.

A modell sikerességét - Meléndez szerint - talán az mutatja a legjobban, hogy a 2008-as Európa-bajnoki döntőben győztes kezdő tizenegyből tíz szerepelt az utánpótlás-válogatottban is, sőt, érmet is nyert valamilyen nagy nemzetközi tornán.
"Angel Maria Villar elnök 22 éves regnálása alatt mindent megnyertünk" - zárta szavait Meléndez.