Átigazolás

Népvándorlás az Arsenalnál - Giroud-tól Podolskiig

Jó néhányan átléphetik az Arsenal klubházának küszöbét a nyáron. A londoni együttes menedzsere, Arséne Wenger a be nem vált jövevények helyére próbálja leigazolni a most befejeződött klubidény sztárjait.

Arsenal Arsene Wenger

Az érkezők

Már áprilisbaLukas Podolski német válogatottn megszerezte a csapat Lukas Podolskit, az élvonalból kieső Köln német válogatott támadóját. A balszélső az Eb-n is megbízható teljesítményt nyújtott, az első három meccset egyaránt végigjátszotta. A lengyel származású támadó több poszton is bevethető, akár középcsatárként, Robin van Persie cseréjeként, akár a balszélen, az elefántcsontparti Gervinho és a tinédzser Alex Oxlaide-Chamberlain vetélytársaként.

 

 

 

 

Olivier Giroud MontpellierA lengyel származású támadó mellé Wenger két honfitársát, a Montpellier csatárát, Olivier Giroud-t és a Rennes szűrőjét, Yann M’Vilát szemelte ki a csapat erősítésére. A két válogatott futballista leigazolása azonban az Arsenal költségvetésébe csak úgy fér bele, ha több, az első csapatban szóhoz nem jutó játékostól megválik az észak-londoni klub. Az idei Ligue 1 gólkirályát a szerződésében meghatározott 16 millió eurós kivásárlási áron viheti bárki, így az Ágyúsok is, de személyes fizetési igényeiről már nehezebb vele megállapodni.

Ahogy azt korábban is írtuk, M’Vila nem tudna nemet mondani a klubváltásra, ha sikerül a fizetésében is megállapodni, jövőre már Alex Song mellett üldözheti az ellenfél támadóit.

A távozók

Annak érdekében azonban, hogy a jövőben is szívesen költözzenek sztárjátékosok a fővárosi klubhoz, az egyesületnek alapvető változásokat kell tennie pénzügyi fronton. Így például eltüntetni a költségvetésből a keveset játszó vagy éppen túlfizetett futballistákat.

Sebatien Squillaci ArsenalIlyen a tavalyelőtt a Sevillától érkezett francia középhátvéd, Sebastian Squillaci, akit pocsék játéka miatt még Wenger is legszívesebben inkább a Csatornán túl látna. Be is jelentkezett érte egykori klubja, a manapság másodosztályú Monaco, amely akár névleges összegért is elvihetné, de az élvonalba idén feljutott Bastia és a döntetlenkirály Brest is érdeklődik a védő iránt.

 

 

Denílson ArsenalA brazil középső középpályás, Denílson se véletlenül töltötte az évet Brazíliában. A nevelőegyesületéhez, a Sao Paulóhoz kölcsönadott játékoson is túladna Wenger, ha sikerül megtalálni a megfelelő vevőt. Legvégső esetben még egy évvel meghosszabbítják a brazil megaklubbal kötött kölcsönadási szerződést, csak sikerüljön a szambaművészt az Emirates-től minél messzebb tartani…

 

 

 

 

 

Abou Diaby ArsenalAz egykori Patrick Vieira-utódtól, Abou Diabytól is szívesen megválnának az Ágyúsok. A francia nem annyira játékáról, mind inkább sérülékenységéről híres, állandó nyavalyáival, nyűgjeivel mindig tele voltak az újságok, ráadásul magas fizetése is szúrja a klub könyvelőinek szemét. A jelek szerint több Ligue 1-es csapat átvenné gondjukat, ha a londoniak már véglegesen megelégelték volna az orvosi számlák fizetését.

 

Andrej Arsavin ArsenalAz orosz válogatott karmestere, Andrej Arsavin a számára pocsékul sikerült ősz után tavasszal a Zenit Szentpétervár egyesületében kezdte visszanyerni régi formáját. Ezért, no meg az Európa-bajnokság csoportmeccsein nyújtott teljesítményéért nevelőegyesülete vissza is vásárolná 5 millió fontért, de Wenger 8 millió alatt nem adja. Potom összeg ez ahhoz képest, hogy négy évvel ezelőtt 15 milliót fizettek érte…

 

Park Csu Jong ArsenalA dél-koreai csatár, Park Csu Jong semmilyen szinten nem hozta az elvárásokat. A tavaly nyáron a Monacótól közel 3 millió font fejében érkezett 26 éves válogatott támadó az elmúlt idényben mindössze hat (!) percet töltött a bajnokságban a pályán, pedig Robin van Persie-n kívül nincs igazi klasszis támadója a csapatnak. A hírek szerint a Fulham és Juhász Roland csapata, az Anderlecht venné kölcsön az egykori monacói gólvágót, ha sikerül megtalálni. A játékos ugyanis mintha a napokban felszívódott volna.

Mauran SamakKét évvel ezelőtt a francia bajnok Bordeaux-ból szabadügynökként került Londonba a marokkói Marouane Samak, aki nagy fogásnak ígérkezett, de mint azóta kiderült, a játéka nem passzol csapatához, túlságosan a légi fölényére épít, így finoman szólva sem váltotta meg a világot. Két szezon alatt szerzett tizenkét gólja még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető acélos teljesítménynek, pláne, ha hozzátesszük, hogy az elmúlt idényben mindössze egyetlen egy találatot jegyzett. Ez csak egy kapusnak nem válna szégyenére, nemhogy egy csatárnak...


Az Arsenalban gyökeret verni nem tudó mexikói tehetségért, Carlos Velaért viszont sorban állnak a spanyol csapatok, többek között az alábbihoz hasonló góljainak hála. A technikás szélsőért 2,8 millió fontot kínált az őt az elmúlt hónapokban kölcsönvevő Real Sociedad, de az ajánlatot egyből visszautasította az Arsenal.

A Primera División idei egyik legszebb gólja Carlos Velától