FIFA

Blatter szerint nincs krízis, csak néhány probléma

  • MTI

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint "komoly károkat szenvedett a szervezet arculata" a nemrég kirobbant megvesztegetési botrány miatt.

Blatter a FIFA Etikai kódexét lobogtatta sajtótájékoztatóján

A svájci sportvezető hétfő esti sajtótájékoztatóján ugyanakkor hozzátette: a FIFA nincs válságban, csak problémákkal küzd, valamint leszögezte, hogy a 2022-es katari világbajnokságra nem lesz hatással a botrány.  

A katari Mohamed Bin Hammam eredetileg indult volna a szerdai FIFA-elnökválasztáson a jelenlegi vezető Joseph Blatter kihívójaként, ám előbb vesztegetés gyanújával etikai eljárás indult ellene, majd szombaton visszalépett a jelöléstől. A vasárnapi, az etikai bizottság előtti meghallgatást követően pedig - Jack Warner FIFA-alelnökkel, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökével együtt - felfüggesztették Hammam FIFA-tagságát, teljes körű vizsgálat elé néz.

A 62 éves sportvezető hétfő délután közleményében jelezte, azonnali hatállyal fellebbezést nyújt be a döntés ellen. "Azelőtt büntettek, mielőtt bármit is rám bizonyítottak volna" - írta Bin Hammam, s hozzátette: "ahogyan ezeket az eljárásokat végrehajtják, az minden jogi alapot nélkülöz, a vizsgálatok végkimeneteléről ugyanis már azelőtt döntenek, mielőtt elkezdődnének."

Bin Hammam május 10-11-én a karibi térség futballvezetőivel, köztük a trinidadi Warnerrel találkozott, a vizsgálat pedig azt hivatott eldönteni, hogy a katari elnökjelölt szavazatokért cserébe megvesztegetett-e valakit. A vád szerint fejenként 40 ezer dollárt fizettek volna a szavazatokért. A vizsgálatot pénteken kiterjesztették Blatterre is, miután Bin Hammam az ellene indított eljárás után ezt kérte, mert - ahogy a sajtószolgálata fogalmazott - "egyesek elmondása szerint Blatter tudott bizonyos karibi vezetőknek állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit."

A két felfüggesztett sportvezető egyaránt tagadja, hogy bármi törvénybe ütköző dolgot tett volna. Sőt, Warner azt állítja, hogy Blatter úgy adott egymillió dollárt a CONCACAF-nak, hogy erre nem kért engedélyt a FIFA pénzügyi bizottságától. Hozzátette: a vasárnapi FIFA-vizsgálat elfogult és jogtalan volt, a szálakat mozgató Blattert pedig meg kell állítani.

A CONCACAF-zóna vezetője időközben nyilvánosságra hozott egy e-mailt, amelyben Jerome Valcke FIFA-főtitkár jelzi neki: az elnökválasztáson induló "Bin Hammam azt hiszi, hogy úgy meg lehet venni az FIFA-t, mint ahogy Katar megvette a vb-t."

Hétfő délután - reagálva Warnernek a Valcke-féle levelére - Katar pályázati bizottsága közleményben tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a sikerrel záruló kandidálás során.

A vasárnapi vizsgálatra amúgy Blattert is beidézték, őt azonban tisztázták a vádak alól a tisztújító közgyűlés előtt. A felmentő ítélet azt jelenti, hogy a terveknek megfelelően szerdán megtartják az elnökválasztást - hacsak a 208 küldött háromnegyede erről másként nem dönt - , és amelyen a svájci sportdiplomata immár egyedüli jelöltként indul, így vélhetően negyedszer is megkapja a küldöttektől a bizalmat.

Közben az egyik ausztrál parlamenti képviselő, Nick Xenophon azt szeretné elérni, hogy a szövetségi kormány kérje vissza a FIFA-tól azt a 46 millió dollárt, amelyet az ország költött a 2022-es világbajnoki kandidálásra, ám a torna rendezési jogát végül Bin Hammam hazája, Katar nyerte el.